LITT SYK, GA PØLSA SJANSEN: Ola Vigen Hattestad mistet sin store gullsjanse, da han selv vurderte at Øystein Pettersen ville gjøre en bedre jobb på OL-sprintstafetten. Foto: AFP/ALBERTO PIZZOLI
LITT SYK, GA PØLSA SJANSEN: Ola Vigen Hattestad mistet sin store gullsjanse, da han selv vurderte at Øystein Pettersen ville gjøre en bedre jobb på OL-sprintstafetten. Foto: AFP/ALBERTO PIZZOLIVis mer

- Dette sier mye om hvor stor Ola er som person

Ola Vigen Hattestad trakk seg fra OL-laget, hylles av sprintgutta i Norge.

||| (Dagbladet): Ola Vigen Hattestad vant to VM-gull i Liberec i fjor og regnes av mange som verdens beste sprinter.

I går ga 27-åringen bort plassen på sprintlaget til Øystein Pettersen, og Pølsa suste inn til OL-gull sammen med ankermann Petter Northug.

Vigen Hattestad sa til Dagbladet i natt at han måtte felle noen tårer da han selv erkjente at det var bedre at Pølsa gikk.

- Det ville vært egoistisk av meg å stille til start. Når jeg ikke er 100 prosent, men bare 90, holder det ikke i et OL, sa Hattestad til Dagbladet.

Han ble hyllet av gullvinnerne Northug og Pølsa i natt, og hjemme i Norge sitter sprintgutta som ikke fikk reise til OL.

Én for alle, alle for én
De nikker anerkjennende, de kjenner igjen tankegangen: For sprintgutta er laget viktigst. Dette er gjengen som kaller seg den røde armé, med slagordet «Enige og tro til Dovre faller».

- Vi har en veldig god lagfølelse, det er én for alle, alle for én. Dermed blir vi veldig sterke som lag, sier sprintlandslagets John Kristian Dahl til Dagbladet.

Anders Gløersen, Rustad-løper og sprintlandslagsutøver, bekrefter:

- Vi har en holdning i laget som sier at vi skal dra hverandre fram. Vi skal gjøre hverandre gode, ingen skal bare gjøre seg selv god. Jeg vet ikke hvor dårlig Ola var, men du skal ikke være mye sjuk før du vet at andre kan gjøre en bedre jobb, sier Gløersen til Dagbladet.

- Du tror alle på sprintlaget ville gjort som Ola?

- Ja, jeg tror faktisk det. Jeg hadde også gjort det, hvis jeg var i det minste tvil om jeg var frisk nok. Hvis du mangler bare én prosent så er noen andre bedre. I går var Øystein best, og det var best for laget at han gikk.

ALT FOR LAGET: John Kristian Dahl (foran) og Øystein Gløersen forteller at for utøverne på sprintlandslaget er laget viktigst.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
ALT FOR LAGET: John Kristian Dahl (foran) og Øystein Gløersen forteller at for utøverne på sprintlandslaget er laget viktigst. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Likevel er Gløersen dypt imponert over Vigen Hattestad. Det dreier seg tross alt om OL-gull - i et renn som kanskje var Ørje-løperens siste sjanse med fem ringer på startnummeret.

- Det er klart at dette sier mye om hvor stor Ola er som person. Han mistet gullsjansen på den første sprinten, og så gir han fra seg den neste muligheten. Som lag tjener vi på dette i lengden, når vi hjelper hverandre fram.

Dahl ser på Vigen Hattestads avgjørelse som helt naturlig.

- Det var synd at Ola var dårlig, men det viser at vi har samhold. Innad i laget stiller vi på lik linje.

Beste avslutteren i verden
Gløersen roser Pølsa for at han hoppet inn i siste liten og gjorde sin del av jobben. Og han ønsker gjerne Northug velkommen over til sprintgutta dersom han blir lei lange løp.

- Det var utvilsomst rett at Petter fikk gå sprint i OL, han er den beste avslutteren i verden, spesielt når han får gå en stund, sier Gløersen.

- Hvis Petter vil melde overgang til sprint, så er det plass til han. Han avsluttet jo overbevisende i går, sier Dahl.

I går jublet de to sprintgutta i sofaene foran TV-en. Og de humrer litt over at Pettersens pølseklengenavn nok en gang blir tema på utenlandstur.

- Han ser ut som en stappet pølse i den skidressen. For oss er han Pølsa, det er enkelt og greit, sier Dahl.

Gløersen sier at han faktisk omtaler gullvinneren som Øystein like ofte som han roper «Pølsa» etter kompisen.

- Det blir 50/50, han lyder begge navn. Jeg kaller ham kanskje mest Øystein nå, sier Gløersen som også har hørt historiene om at Pettersen fikk tilnavnet da han gikk på skigymnas i trang trikot.

Seriøs klovn
At Pølsa framkaller latter og glede er fast kost hos sprintgutta, OL-gull eller ikke. Han gjorde seg kjent som sprellemann allerede i 2006, da han løp naken i Düsseldorf etter et v-cuprenn.

NORSK GULL: Erstatter Øystein Pettersen og Petter Northug gikk Norge inn til den gjeveste plasseringen på sprintstafetten. Foto: Nisse Schmidt/SCANPIX
NORSK GULL: Erstatter Øystein Pettersen og Petter Northug gikk Norge inn til den gjeveste plasseringen på sprintstafetten. Foto: Nisse Schmidt/SCANPIX Vis mer

- Ja, Øystein er seg sjøl. Men han er en av de mest seriøse utøverne jeg vet om. Han kan virke som en klovn innimellom, men det er ikke noe slinger i valsen på trening, sier Gløersen.

SERIØS KLOVN: Øystein Pettersen tapte et veddemål og løp naken tilbake til hotellet i Dusseldorf i 2006. Ifølge sprintlandslagsgutta er Pølsa veldig seriøst på trening. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
SERIØS KLOVN: Øystein Pettersen tapte et veddemål og løp naken tilbake til hotellet i Dusseldorf i 2006. Ifølge sprintlandslagsgutta er Pølsa veldig seriøst på trening. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer