Karsten Warholm verdensrekord 300 meter hekk

Dette sjokkerer sporten

Karsten Warholm leder kappløpet om å bli friidrettens første på månen.

JORDAS RASKESTE MED HEKKER: Ingen har løpt fortere med sju hekker enn Karsten Warholm. Denne tida er en ekstrem inngang på OL-sesongen. VIDEO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DE siste årene har et stort norsk TV-publikum lært å kjenne Leif Olav Alnes som mannen som har en morsomhet for alt. På Bislett i går hadde den erfarne treneren nesten ikke ord for det eleven Karsten Warholm presterte:

- Det var, .....det var.......et enormt løp, fikk Alnes snublet fram til NRK rett etter den nye verdensrekorden.

Da var han like sjokkert som resten av friidrettsverdenen:

Det er så fort at den legendariske snart 29 år gamle verdensrekorden til Kevin Young på 400 meter hekk som Karsten jaget i fjor, ganske sikkert ville ha røket i første forsøk om Warholm hadde løpt videre.

Det var vel derfor Karsten selv trengte to intervjuer med NRK før han skjønte hvor fort dette var:

- Nå har jeg begynt å lande litt, sa han da han kom tilbake.

Men egentlig har han bare såvidt tatt av i denne OL-sesongen. Han skal jo til månen.

FOR med en slik fart i den første starten på 2021, er absolutt alt mulig. I to løp hittil i sesongen har rivalen Rai Benjamin skremt konkurrentene med flotte løp og mystiske sko. Men også den unge amerikanerens knallsterke bestetid på 47,13 i sesongstarten, er ganske langt unna nivået som Karsten holdt på 300 meter hekk på Bislett.

Da Warholm selv presterte historiens nest beste løp på 46,87 i Stockholm i fjor høst, passerte han 300 meter på 33,90:

  • Nå gikk det unna 64 hundedels sekund fortere.

Og det i et løp der det ikke var et eneste svakt tegn bortsett fra muligens noen centimeter for langt tilløp inn mot den første hekken. I Stockholm trøblet Karsten som kjent fælt i den siste hekken før mål.

Altså lenge etter at 300 meter var passert.

DER stopper også den rene matematikken. Forskjellen på 300 og 400 meter hekk er ikke slik. Den siste fjerdedelen er fæl.

Da Karsten Warholm sist vinter forklarte øvelsen sin for et stort globalt publikum, snakket han akkurat om det. Det var den mektige internasjonale TV-kanalen CNN som hadde ryddet plass.

Så populært er 400 meter hekk blitt i OL-sesongen på grunn av duellen med Rai Benjamin.

CNN sparte ikke på introen til reportasjen: «Warholm vil vinne friidrettens månereise»:

- Det er få øvelser i friidrett som krever mer enn denne. 400 meter hekk fordrer hurtighet, styrke, utholdenhet, smidighet og teknikk. Og evnen til å gå gjennom smerte de siste 100 meterne, forklarte den amerikanske TV-kommentatoren, og lot den fortsatt ganske unge nordmannen ta resten av den maleriske beskrivelsen:

- Når du blir nervøs før en 400 meter, er det på grunn av de siste hundre meterne, sa Warholm:

- Du vet at det kommer til å bli tøft, men det som gjør det så spesielt er at alle i feltet føler akkurat det samme. Poenget er hvordan du klarer å takle det.

- Det er dette vi trener for; de siste 100 meterne. Når det brenner på grunn av melkesyra.

I GÅR så det ikke ut som om noe kunnet ha stoppet Karsten Warholm om løpet hadde vært hundre meter lenger:

- Jeg er kanskje på toppen av karrieren min, sa han til NRK etter å ha summet seg. Da skjønte han mer hva som hadde skjedd. At denne sesongdebuten viste at han virkelig hadde tatt enda et nivå:

  • Helt opp dit ingen har vært før på 400 meter hekk.

Da Karsten for ett år siden satte den forrige verdensrekorden sin med 33,78 på denne spesielle distansen, slo han bestetida til britiske Chris Rawlinson. I 2002 løp briten på 34,48; hele sju tiendels sekund treigere. Nå er avstanden utrolige 1,20.

DE to har omtrent samme sportslige bakgrunn. Også Chris Rawlinson var en ti-kjemper som etter hvert fant ut at 400 meter hekk var den rette øvelsen. Der presterte han sterke 48,14, og var i verdenstoppen i en periode der nivået på distansen fortsatt var kunstig høyt.

Det indikerte at Warholms løp også den junikvelden i fjor var en lovende sesongstart.

Og fortsettelsen på 2020 ble akkurat slik.

DIALEKT: Karsten Warholm håper at han klarer å holde på dialekten sin, i motsetning til andre profiler fra sitt området. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

I SKYGGEN av pandemien leverte Karsten Warholm en sesong i fjor som savner sidestykke i norsk friidrett:

  • På bare litt over en måned presterte han hele fire av tidenes beste absolutt resultater på 400 meter hekk.

Serien med 47,10 (Monaco), 46,87 (Stockholm), 47,02 (Roma) og 47.08 (Berlin) var oppsiktsvekkende. Ingen utøver har vært i nærheten av stabilitet på dette nivået. Selv legenden Edwin Moses på sitt beste tidlig på 1980-tallet, var ikke så jevn i løpet av samme sesong.

DET er stabiliteten på et maksimalt nivå som gjør Warholm til en så spesiell utøver. Nettopp på 400 meter hekk er det imponerende. Med de mange tekniske krevende rytmeendringene rundt hekkene, er det lett å gjøre feil som påvirker tida.

Slike feil preget naturlig nok Karsten Warholm i starten på overgangen fra 10-kamp til spesialist på 400 meter-hekk. Så kom de tidvis igjen da konkurransen var som tettest i 2018-sesongen.

Men de forsvant inn mot VM-gull nummer to i 2019.

I FJOR løp han bare solo. Det gjør de sterke tidene enda bedre, og speiler et bunnsolid treningsarbeid:

  • Egentlig har Karsten Warholm vært i rask utvikling hele tida.

Det synes godt på en så rar distanse som 300 meter hekk når du setter den inn blant Karstens andre resultater.

RETT etter gullet i det eventyrlige friidretts-EM 2018 på Olympiastadion i Berlin løp han 300 meter flatt under Tron Mohn-lekene i Bergen.

Da var Karsten Warholm allerede blitt sportens store stjerne. I Berlin kretset internasjonale medier om ham.

Stevnet i Bergen var en oppvisning, og Karsten leverte. Med 32,69 slo han Quincy Douglas sin 19 år gamle norske rekord klart:

  • Nå er han altså bare O,57 sekunder unna å klare samme distanse like fort med sju hekker underveis.

Til sammenligning er forskjellen mellom verdensrekordene på 400 meter flatt og 400 meter hekk på hele 3,75 sekunder (Wayd van Niekerk 43,03 og Kevin Young 46,78):

- Dette var helt herlig! Jeg hadde lovet bursdagsrekord. Jeg var aldri i tvil om at jeg ønsket å delta her da tilbudet kom. Jeg har lest mye om hva Trond Mohn har bidratt med, sa Karsten dengang på vanlig kameratslig vis da han ble intervjuet av stadionspeakeren.

DEN hyllesten til den rause idrettsvennen Mohn var på sin plass. Karsten er god med ord og en yndling for sportspressen verden over:

- Jeg tror 400 meter hekk er i ferd med å gjøre det helt store fordi så mange ønsker det nå. Det blir som kappløpet mot månen mellom USA og Russland. Helt vilt!, sa han i det nevnte CNN-intervjuet sist vinter og fikk den amerikanske reporteren til bli lyrisk:

- Det vil ta flere gigantiske steg enn små skritt for å vinne i friidrettens versjon av romfartskappløpet, skrev CNN i denne omfattende reportasjen som viste hvilken respekt Karsten Warholm hadde fått som internasjonal idrettsstjerne.

Men nå et halvår seinere og med en mye raskere og sterkere Karsten, er det mer enn respekt som preger friidrettsverdenen.

Dette var et løp som sjokkerer sporten.

FOTNOTE: Mye flott friidrett på Bislett i går kveld. Sterkest bak Karsten Warholm var Karoline Bjerkeli Grøvdal med en 3000 meter tid (8.30.80) under det beste legendene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen har prestert på denne distansen. Det skjedde uten godkjente sko og med gutter som drahjelp, men det nye nivået hennes er ikke til å ta feil av. Dette blir en fin OL-sesong for en tryggere Karoline. Stort pluss også til Narve Gilje Nordås som med to hundredels sekunds margin fulgte treningskameraten Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter, og med 13.16,82 løp inn til tidenes sjette beste norske resultat. Her blir det fort en ny norsk OL-deltaker. Kravet til Tokyo er bare et par sekunder unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer