Holmenkollen 5-mil 2019

Dette sjokket viser sannheten om VM

Så gode er egentlig Russland.

Oslo  20190309.
Holmenkollen skifestival 2019. Aleksandr Bolsjunov møtes med sjampis etter seieren i 50 km langrenn fellesstart menn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20190309. Holmenkollen skifestival 2019. Aleksandr Bolsjunov møtes med sjampis etter seieren i 50 km langrenn fellesstart menn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET var Aleksandr Bolsjunov som satte standarden for det norske herrelandslaget da de begynte forberedelsene inn mot denne VM-sesongen. Denne unge russeren imponerte så mye sist vinter at landslagstrener Eirik Myhr Nossum ble sittende med videospilleren etter sesongen for å se igjennom hva Bolsjunov egentlig gjorde der ute i sporet.

Svaret var skremmende. På tross av enkelte tekniske begrensinger virket 22-åringen ekstremt sterk med like stor kapasitet på spurt som på lange løp.

Det samme inntrykket har holdt seg gjennom hele denne vinteren fram til dagens flotte seier på 5-mila i Holmenkollen. Dessto mer imponerende at VM forlengst er over, og at det mesterskapet endte med norske seire på alle distansene i herreklassen.

Sånn viste dette russersjokket sannheten om hvor godt Norge egentlig gjorde det i VM.

Oslo  20190309.
Holmenkollen skifestival 2019. Aleksandr Bolsjunov jubler i mål, under 50 km langrenn fellesstart menn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20190309. Holmenkollen skifestival 2019. Aleksandr Bolsjunov jubler i mål, under 50 km langrenn fellesstart menn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

DA er det lett å unne russerne gleden over firedobbelt foran et stort norsk publikum. Internasjonalt langrenn er avhengig av slike svingninger i toppen. Uansett hvor fortvilet det er mulig å bli over all ukulturen som har vært i russisk langrenn, er Russland som skinasjon en forutsetning for at dette holder seg som Norges mest populære vintersport.

Slik er vi i et skjebnefellesskap med alle de ufordringene det gir mellom to ganske ulike kulturer. For det var ikke bare alle de norske seirene som frustrerte russerne under VM. De var sinte på det taktiske spillet som de norske herreløperne mestret så godt.

Den store hurtigheten til Johannes Høsflot Klæbo har gjort at Petter Northug-effekten bare har fortsatt i internasjonalt herrelangrenn:

  • Rene spurtdueller vinner Norge.

Det har presset russerne til å satse på ren kapasitet.

HVOR gode resultater dette kan gi, fortalte dagens renn i Holmenkollen. Likevel vant altså Norge også disse konkurransene i Seefeld-VM gjennom Sjur Røthes gull på 30km, Martin Johnsrud Sundby på 15km og Hans Christer Holund på den avsluttende 5-mila.

Det er mulig å forklare litt av denne dominansen gjennom klart bedre ski på et par av distansene og et bløtt underlag som gjorde det vanskelig for enkelte av konkurrentene å utnytte sine fysiske styrker. Likevel ble de norske VM-prestasjonene bare forsterket gjennom dagens russiske storeslem.

NETTOPP den russiske løpsstyrken viser hvor riktig dette norske herrelandslaget har trent. For etter å ha sett Bolsjunovs formidable utholdenhet på opptakene fra 5-mila i OL, bestemte trener Eirik Myhr Nossum seg for å forsterke treningsarbeidets tradisjonelle profil:

  • Før VM-sesongen har distanseløperne trent mer og roligere.

Oppskriften har vært vanlig norsk treningsopplegg med vekt på mye, sakte løping. Det har gitt forbløffende resultater.

FOR det er jo ikke dagens russiske utklassing som vil bli husket fra vinteren 2019. Her er det VM-resultatene som teller, og de er ikke til å ta feil av.

På det norske distanselaget fikk trioen Røthe, Johnsrud Sundby og Holund sine første individuelle gull. I tillegg tok Emil Iversen gull både på sprintstafett og den vanlige stafetten.

Plusser du på med en sterk vinter i verdenscupen for Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth, er det bare Niklas Dyrhaug som står uten imponerende framgang fra dette treningsfellesskapet. Og Niklas har gått skadet både i oppkjøringen og helt fram til han ble operert.

Med andre ord; dette landslaget har oppnådd hundre prosent suksess med opplegget.

FORTSATT kan det også bli norsk seier i verdenscupen sammenlagt. Johannes Høsflot Klæbo har ikke hatt samme hurtige framgang på distanse som jevngamle Aleksandr Bolsjunov, men han har brukt styrkene sine mer effektivt.

Tross alt er det nordmannen som står igjen med 3 VM-gull, seier i Tour de Ski og en ok sjanse til å ta totalseieren i cupen. Det siste ga han seg selv på denne 5-mila gjennom fin taktisk gåing så lenge kreftene holdt. Bonuspoengene fra Holmenkollen kan bli avgjørende.

Og da blir alt sammen norsk uansett hvor imponert vi er over styrken til Aleksandr Bolsjunov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer