-  Dette skal bli vårt hjem

Peter Mueller kaller det årets viktigste skøytehelg.

TORINO (Dagbladet): -  Ja, jeg mener det er det. Det er avgjørende å få gode opplevelser her før lekene, og derfor er det så viktig å vinne i helga, sier landslagstreneren til Dagbladet.

-  Vi må gjøre dette til vårt hjem, slik at vi kommer tilbake hit i februar med selvtilliten på topp, sier Mueller.

Landslaget dro direkte fra Heerenveen til Torino etter forrige helgs løp. De første dagene på OL-arenaen, Oval Lingotto, får fram godordene i den norske leiren.

-  En fantastisk arena, sier Finn Aamodt.

-  Den føles veldig komfortabel. Vi får se i helga hvor rask den er, men jeg ser ikke bort fra at den er raskest i Europa, sier Mueller, og sammenlikner den med Moskva og Hamar på gode dager.

Dagbladet møtte amerikaneren på hans hotellrom i går kveld. Da var de siste forberedelser unnagjort. I dag knyttes de fleste norske forventninger til mennenes 5000 meter.

Neppe rekord i dag

-  Eskil og Lasse viste sist helg hva de er gode for, og Øystein virker å være på rett vei igjen. Men det er åpent. De tre får kamp fra tre nederlendere, én amerikaner og én italiener, spår landslagstreneren.

-  Vinnertida?-  6.12-6.13, kanskje, spår Mueller.

Med andre ord skal det bli hardt å slå Chad Hedricks snart månedsgamle rekord på 6.09,68, satt i Calgary.

-  Alle er fornøyde

I tillegg til at isen er lovende i Torino, har skøyteløperne svært kort avstand til OL-landsbyen - bare 800 meter, ifølge Mueller.

Alle er fornøyde. Anlegget tåler sammenlikning med Salt Lake City og Calgary, selv om Calgary selvfølgelig er noe for seg selv. Bygd til OL 1988, men var den gang 20-25 år forut for sin tid, mener treneren.

Før de to november-helgene på de nevnte arenaer gikk Mueller langt i å love norske verdensrekorder og topplasseringer. Bortsett fra Eskil Erviks åtte minutter lange bestenotering ble det imidlertid andre løpere som stjal showet. Også fra Heerenveen sist helg er det andre som vil bli husket før de i rød trikot.

-  Føler dere presset?

-  Nei, vi føler ikke noe press. Guttene vet hva som skal til, og vi er i rute. Vi vet vi er relativt nær å være best, det så vi forrige helg. Lasse, Eskil og Øystein er «three big guns», og det skal nok alle få merke.

I tillegg til 5000 meter menn står 500 for begge kjønn på dagens program, samt 1500 meter damer.

HUSFAR: Landslagsstrener Peter Mueller.
BYGGES UT: OL-byen Torino.