- Dette skal f*en ikke glippe, sa Gerrard. Senere gjorde han en feil som kan ha kostet Liverpool seriegullet

Dette er fotball-høydepunktene fra 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2014 har først og fremst inneholdt et VM som ble en real fest. I tillegg har det vært et år fullt av overraskelser, kontroverser, rekorder og imponerende prestasjoner. Dagbladet har satt sammen noen høydepunkter fra fotballåret som har gått:

Tysklands maktdemonstrasjon Sommerens store høydepunkt. Brasil gikk inn i mesterskapet som favoritter, noe som fort stilnet da de ble grisebanket og slått 7-1 av Tyskland - som senere også skulle gå helt til topps.

Mario Götze ble som innbytter den store helten da han scoret 2-1-målet i finalen mot Argentina. Senere avslørte trener Joachim Löw hva han sa til Götze da han entret banen:

- Vis verden at du er bedre enn Messi!

Lionel Messi vant for øvrig gullballen for mesterskapets beste spiller, noe som skapte store reaksjoner.

(Dagbladet oppsummerte VM fra A til Å.)

Atletico vippet Barca og Real ned fra tronen At Barcelona og Real Madrid er de eneste som i realiteten kan kjempe om ligagull i Spania, er noe vi har tatt for gitt i en årrekke. Men dette ble derimot sesongen der de to storhetene skulle bli vippet ned fra tronen.

Atletico Madrid, med manager Diego Simeone i førersetet, har kjempet seg til toppen med ambisjon om å bli. I fjorårssesongen var de bunnsolide: Ligagull, Champions League-finale og gull i supercupen.

Akurat nå ligger de på en tredjeplass i La Liga, tett i ryggen på nettopp Barcelona og Real Madrid.

Uniteds floppsesong og veien tilbake Da Alex Ferguson ga seg om Manchester United-manager i fjor, var det David Moyes som ble hentet inn og skulle føre den stolte arven videre. Det ble imidlertid en floppsesong for et United som havnet på en sjuendeplass ved endt sesong, og Moyes ble sparket før sesongen var over.

Etter å ha ført Nederland til en tredjeplass i sommerens VM, var det Louis van Gaal som fikk i oppgave å reise United på beina igjen. I sommerens overgangsvindu hentet han blant annet Luke Shaw, Radamel Falcao (lån), Marcos Rojo og Angel Di Maria - som ble den dyreste spilleren som noensinne er blitt kjøpt i England.

United ser ut til å være på vei tilbake. Per dags dato ligger de på en tredjeplass på tabellen.

- Dette skal f*** ikke glippe, sa Gerrard. Så gjorde det det Mens ting gikk imot for de røde fra Manchester, gikk det heller andre veien for erkerival Liverpool. Liverpool hadde en supersesong, ført an av blant annet Luis Suarez. Liverpool kjempet om seriegull, men en fatal tabbe fra lagets kaptein ødela trolig gullsjansene:

Steven Gerrard fikk ballen i en tilsynelatende upresset situasjon. Han skulle ta et steg, men snublet. Der var Chelseas Demba Ba kvikk, snappet ballen og satte den i mål.

- Dette skal f*** meg ikke glippe, sa Gerrard, ironisk nok, etter kampen før oppgjøret mot Chelsea.

Liverpool tapte 2-0, og gikk glipp av verdifulle poeng i gullstriden. Manchester City vant ligaen.

Ronaldo vant Gullballen Lionel Messi hadde vunnet Gullballen fire år på rad. Endelig var det Cristiano Ronaldos tur til å ta tilbake trofeet. Det ble en følelsesladd affære.

- Først og fremst vil jeg takke lagkameratene mine på både klubb- og landslag. Uten deres harde arbeid hadde aldri dette vært mulig. Jeg er veldig glad, det er vanskelig å vinne denne prisen. Jeg vil også takke alle som har vært involvert på et personlig nivå. Jeg må takke min kone, mine venner og min sønn. Dette er et vanvittig følelsesladd øyeblikk. Alt jeg kan si er takk til alle som har vært involvert, sa Ronaldo mens han tørket tårene.

Kvinnene dominerte Bildet av programleder Carina Olset med ekspertpanelet Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød i NRK-studio under VM, vakte internasjonal oppsikt etter å ha blitt delt på sosiale medier. Dagbladets artikkel om oppmerksomheten er også blant tidenes mest leste enkeltartikler på Dagbladet.no.

Nicki Bille Nielsen Det ble èn og en halv sesong på danske Nicki Bille Nielsen i Rosenborg, og han rakk å stjele medienes oppmerksomhet flere ganger. I april skrev danske Ekstra Bladet at RBK-spissen hadde blitt voldssiktet etter en bytur i København.

Det førte til samtaler mellom Nielsen og Rosenborg, der det ble besluttet at Nielsen fikk bli i klubben. I sommer ble han derimot enig med franske Evian om en kontrakt, og forlot trondheimsklubben. 26-åringen sa da at han var lei medienes lys på utenomsportslige episoder.

Episoden er ikke Bille Nielsens første kontrovers som RBK-spiller, i september i fjor tilbrakte han ei trondheimsnatt i fyllearresten.

Suarez beit igjen Få i fotballsirkuset er like omringet av kontroverser som Luis Suarez. For to år siden fikk Suarez ti kampers karantene da han beit Chelseas Branislav Ivanovic, og i sommer skjedde det igjen: 27-åringen satte tenna i Italias Giorgio Chiellini i gruppespillkampen mellom Italia og Uruguay i sommerens VM.

For det ble Suarez utestengt i fire måneder og ni landskamper.

Men Barcelona ville likevel ha 27-åringen, og i sommer ble Liverpool og den spanske klubben enige om en overgang. Først 25. oktober fikk Luis Suarez sin debut i en tellende Barcelona-kamp, i selveste El Clasico - som for øvrig endte med 3-1 tap.

Branns miserable sesong Brann øynet et lite håp på slutten av det som ble en miserabel sesong, da de sikret seg kvalikplass. Men i kvalifiseringen ble Mjøndalen for sterke, og Branns nedrykk til 1. divisjon var et faktum.

Etterpå ventet en real oppvask i klubben med den stolte historien. Det ble besluttet at svenske Rikard Norling fikk beholde jobben som trener, samtidig som at daglig leder Roald Bruun-Hanssen trakk seg.

... og naturligvis fant vi et Mjøndalen i ekstase over opprykk. Trener Vegard Hansen hadde lovet å klippe sine lange lokker dersom de klarte å ta seg til Tippeligaen. Flere givere ga 10 000 kroner for Hansens hår, som ble donert til Kirkens Bymisjon.

FIFA-rapporten og Garcia som trakk seg Kritikken har haglet mot FIFA i forbindelse med verdensmesterskapene som skal holdes i Russland (2018) og Qatar (2022). Tildelingen ble gransket, og landene ble renvasket.

Amerikanske Michael Garcia, tidligere statsadvokat i New York, utformet rapporten om de to tildelingene på oppdrag fra Fifa. Han gikk til kamp mot Fifas versjon. Garcia sa ifølge Guardian at den publiserte rapporten «inneholder flere ufullstendige og feilaktige opplysninger og framstilling av fakta».

I desember kom det fram at Garcia slutter som etterforsker fordi han mener rapporten hans er misrepresentert av FIFA.

Dortmund-nedturen I fjor ble de nummer to i serien og tok seg til Champions League-finalen. I år har høstsesongen vært en helt annen realitet for tyske Borussia Dortmund.

Den har nemlig vært mildt sagt begredelig. Før Bundesligaen tok vinterpause, lå de nest nederst på tabellen. Trener Jürgen Klopp har avvist alle spørsmål om han vurderer å slutte. Etter forrige helgs nederlag for Werder Bremen, lagets tiende for året, sprakk det imidlertid litt for flere - inkludert sjefen.

- Det er bare et speilbilde av hele sesongen vår så langt. Vi var elendige i første omgang. Dermed står vi her nå, som totale idioter, sa Klopp, ifølge FIFA.com.

Moldes poengrekord, seriegull og cupgull Molde hadde en vidunderlig sesong i 2014: De tok poengrekord og seriegull, og det hele ble kronet med cupgull i slutten av november.

Da Dagbladet spurte trener Tor-Ole Skullerud om reisen han har vært med på de siste ni-ti månedene, siden han fikk jobben, var svaret følelsesladd:

- Dette har vært veldig spesielt. En enorm opplevelse. Det var rart å reise oppover til Molde to dager etter at jeg takket ja til dette, vel vitende om at jeg skulle til en stor, stolt klubb, og at jeg skulle etterfølge et regime som hadde hatt massiv suksess. Når jeg sitter her og tenker tilbake på det, blir jeg stolt. Veldig stolt.

Solskjær ansatt og sparket i Cardiff I romjula i fjor begynte ryktene å ulme om at Solskjær kunne nærme seg en enighet med Premier League-laget Cardiff City. Laget slet allerede i bunnen av tabellen, og Solskjær ble hentet inn med håp om at han skulle klare å berge de røde fra nedrykk. Det gjorde han ikke.

Etter en laber start på sesongen i Championship, fikk han sparken i midten av september. Avisa Wales Online pekte tidligere i desember ut den tidligere Manchester United-proffen som årets skuffelse i Cardiff.

Martin Ødegaard Man kan nesten ikke gå gjennom årets fotballhøydepunkter uten å nevne Martin Ødegaard. Unggutten ble 13. april med sine 15 år og 117 dager tidenes yngste Tippeliga-spiller. I mai fulgte han opp med å bli tidenes yngste målscorer i tippeligaen, og da han debuterte på landslaget i august ble han tidenes yngste norske landslagsspiller.

Da han to måneder seinere fikk komme på i EM-kvalifiseringa mot Bulgaria, ble han også tidenes yngste i en EM-kvalifiseringskamp.

Og Ødegaard - som fylte 16 17. desember - har blitt ettertraktet. Hele Fotball-Europa venter nå i spenning på hvor unggutten bestemmer seg for å fortsette fotballkarrieren. Ajax, Liverpool, Barcelona og Real Madrid er blant de som er interesserte i å sikre seg vidunderbarnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer