Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette skal gi Skjerping opptur i klassikerne

- Jeg har gjort noen helt spesielle treningsturer, sier Cannondale-rytteren før sesongstart i Valencia.

KLASSIKERMANN: Kristoffer Skjerping fikk raskt føle hvordan det er å sykle mot de aller beste i verdens største sykkelritt. Allerede i sitt første år som profesjonell syklet han Paris-Roubaix. I år håper han et nytt treningsopplegg skal gjøre han sterkere på brosteinen. Foto: Slipstream Sports
KLASSIKERMANN: Kristoffer Skjerping fikk raskt føle hvordan det er å sykle mot de aller beste i verdens største sykkelritt. Allerede i sitt første år som profesjonell syklet han Paris-Roubaix. I år håper han et nytt treningsopplegg skal gjøre han sterkere på brosteinen. Foto: Slipstream Sports Vis mer

(procycling.no): Kristoffer Skjerping sitter på toget ut fra Girona. Sørover fra sin adopterte hjemby i Catalonia reiser 22-åringen i fem timer, før han er fremme i Valencia tirsdag ettermiddag. Her starter Cannondale-rytteren årets sesong med etapperittet Volta a la Comunitat Valenciana.

- Det er herlig å bare hoppe på toget en tur, og så være på plass noen timer senere. Etterpå skal jeg opp igjen til Girona, før neste ritt blir (Tour) Haut Var, sier Skjerping - fornøyd med å kunne begrense reisningen.

Sesongstarten i 2015 var nemlig noe helt annet. Nærmest med føttene bundet fast i skiene, ble neoproffen kastet inn som reserve og sendt til Tour de San Luis i glohete Argentina. Derfra dro han rett til Mallorca, hvor en ny runde med akklimatisering og tilvenning måtte gjennomlides, og hvor han i tillegg ble syk.

I år har han ikke vært noen kasteball. Dog ble Skjerping lettere urolig, og så for seg en ny lang reise, da Benjamin King meldte forfall til Tour Down Under på grunn av et benbrudd.

- Jeg ble litt nervøs da Ben ble skadet. Da så jeg for meg hele det marerittet på ny. Men heldigvis har jeg sluppet det opplegget i år, sier Skjerping med latter i stemmen.

På trappene av sitt andre proffår og dagen før sesongdebuten, kan Sotra-syklisten se tilbake på gode forberedelser. Treningsvinteren har han tilbrakt i Girona, hvor forholdene er ideelle, både for han og samboeren Miriam Bjørnsrud (Hitec Products).

- I forhold til i fjor er ting veldig bra. Da fikk jeg en verst tenkelig start. Mens nå ligger jeg an til å få en veldig fin start og følelsen er helt annerledes. Jeg har fått gjort all treningen som planlagt, og kanskje litt til. Mentalt er jeg veldig klar. De siste ukene har jeg nesten bare gått og ventet. Og gledet meg.

- Det er vanskelig å si om jeg er sterkere enn noensinne. Det får vi vel svar på om en uke. Som syklist må man ha mange timer, og det er lettere å få de timene gjort når man bor i Spania. Det har vært mindre alternativ trening, men jeg har fortsatt gjort styrketreningen min.

Endret på opplegget
Som i fjor får Skjerping tillit i alle de store flamske klassikerne utover den kommende våren. E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix står alle på programmet til Cannondale-rytteren. I debutåret fikk Skjerping virkelig føle den brutale påkjenningen som følger med i brosteinsrittene. Nå håper han at en mykere start på sesongen og et bedre tilrettelagt treningsprogram skal gjøre han bedre rustet i møte med de flamske rittene.

- Jeg trent mindre terskeltrening, og mer bånn gass. Jeg har trent kortere og hardere intervaller. Det er det man trenger i klassikerne. Fordi det går aldri kontrollert i de rittene. Det går enten bånn gass eller ganske rolig, sier Skjerping - som sier han har diskutert det nye programmet med både sin norske trener, Fredrik Mohn, og lagets hovedtrener, Sebastian Weber.

BELGIA: Skjerping har alltid klassikerne som det store målet. Nordmannen føler seg bedre rustet for oppgavene i år. Foto: procycling.no
BELGIA: Skjerping har alltid klassikerne som det store målet. Nordmannen føler seg bedre rustet for oppgavene i år. Foto: procycling.no Vis mer

- Man er nødt til å trene mot det man vil blir god på. For meg er klassikerne mine store mål. Da hjelper det ikke å trene som en klatrer. Så i vinter har jeg har gjort noen helt spesielle treningsturer. En time full gass, full lungespreng. Det er ganske annerledes fra hvordan jeg har trent før. 

Viktig med egne resultater
Ved slutten av 2016 løper Skjerpings nåværende avtale med Cannondale ut. Skal kontrakten forlenges må han overbevise lagledelsen. Det kan han gjøre ved å vise seg som en nyttefull hjelper for kapteinene i klassikerne: Matti Breschel og Sebastian Langeveld. Men å sanke egne resultater blir gjerne enda viktigere mener nordmannen.

- Selvfølgelig må jeg være god lagspiller for de andre. Men i det store hele for å få ny kontrakt, er det egne resultater som hjelper mest. Med egne resultater viser du at de kan satse på deg skikkelig, sier Skjerping.

Det fire dager lange Volta a la Comunitat Valenciana som starter onsdager, er således første mulighet for unge Skjerping.

- Man er nødt til å gripe de sjansene som dukker opp. Jeg skal være våken de mindre rittene i starten av sesongen og ta sjansene jeg får, sier en offensivt innstilt Skjerping.

I det nokså kuperte etapperittet Valenciana starter Cannondale med franske Pierre Rolland og italieneren Davide Formolo som ledere. Det amerikanske laget sender også klatresterke Davide Villella til start. Mens Jack Bauer, Tom-Jelte Slagter, Matti Brechel og Skjerping blir Cannondales menn på de mindre kuperte dagene.

- Jeg håper å få til noe på etappene der det kan ende i spurt fra et redusert felt, sier Skjerping - som forvente seg å dele spurtansvar med Slagter.

- Hvis han føler seg bra, skal jeg selvfølgelig hjelpe han til seier. Men for min egen del, får jeg nesten håpe at han ikke er i form, sier en halvveis spøkende Skjerping - sulten på personlig suksess.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no! 

FLANDERN: Skjerping fullførte storklassikeren Flandern rundt på første forsøk. (procycling.no)
FLANDERN: Skjerping fullførte storklassikeren Flandern rundt på første forsøk. (procycling.no) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media