Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette skal Norge gjøre annerledes i VM

Pettersen gjør endringer fra EM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): De norske håndballgutta klarte ikke følge opp den gode innsatsen i Tunisia-VM, da de spilte EM i Sveits forrige vinter.

Nå er det tre måneder til VM braker løs i Tyskland, og de norske forberedelsene er allerede i gang. Landslagssjef Gunnar Pettersen var nylig i Danmark, og framover skal han til Tyskland, Sveits og Spania for å se på norske utenlandsproffer.

Overfor Dagbladet.no forteller Pettersen at det er et par ting han har lyst til å endre på, i forhold til det som ble gjort i Bern og St. Gallen.

• Rulleringen.

- Vi bør nok rullere mindre på laget enn tidligere, sier GP.

Det betyr at han vil dyrke de aller beste spillerne enda mer. Dermed vil ikke alle få sjansen så ofte og så mye som tidligere, og utfordringen fot Pettersen er da å holde dem «varme» slik at de er klare når de får sjansen.

• Toveisspillere.

- Og så er vi avhengig av å finne ut hvem som kan spille begge veier, sier landslagssjefen.

BEGGE VEIER: Kommer Kristian Kjelling også til å spille forsvar? Det skal Gunnar Pettersen bestemme seg for de neste månedene. Foto: SCANPIX
BEGGE VEIER: Kommer Kristian Kjelling også til å spille forsvar? Det skal Gunnar Pettersen bestemme seg for de neste månedene. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil jobbe med gruppa

Det har vært gjennomgangsmelodien i håndballmiljøet de siste åra: Tempoet i håndballen har økt. Det skaper nye utfordringer, som at det ikke går an å ha et «forsvarslag» og et «angrepslag». Du rekker rett og slett ikke å bytte så mange spillere mellom forsvar/angrep.

- Jeg vil både se på om det er flere spillere blant dem som var med sist, som kan spille både forsvar og angrep. Og om det er andre spillere som kan fylle disse rollene. Erlend Mamelund er for eksempel en aktuell spiller, som kan spille begge veier.

- Men den aller viktigste jobben er den jeg kan gjøre med gruppa. Kan jeg bruke Kristian Kjelling og Kjetil Strand begge veier? De spiller bare angrep i Spania og Danmark, men kan kanskje spille også i forsvar for oss. Dessverre har vi så få samlingsdøgn at vi ikke får drillet så mye som jeg hadde ønsket.

Få samlingsdøgn

Foran mesterskapet i Tyskland, som starter i den siste halvdelen av januar, har Pettersen bare én samling med hele troppen.

• Playmakerrollen.

- I EM byttet vi veldig mye på hvem som spilte midtback, og vi må nok gjøre et tydeligere valg i forkant av VM. Det kan bli viktig å avklare hvem som skal spille når, i de forskjellige fasene, sier Pettersen

image: Dette skal Norge gjøre annerledes i VM

- Er dette noe du har sett i ettertid?

- Jeg følte det allerede i EM, men hadde ikke noe valg. For den gangen måtte vi spille i gang de som fylte plassen.

I VM ble den rollen fordelt mellom Christian Berge, Børge Lund og Alexander Buchmann.

- Gunstig gruppe

Norge har havnet i ei vanskelig gruppe, bestående av Danmark, Ungarn og Angola. Den er tøff, men Norge har absolutt gode muligheter til å gå videre.

- Pulja er gunstig når det gjelder å nå langt i mesterskapet, for vi kan vinne alle kampene. Men vi kan også tape mot både Danmark og Ungarn, og da havner vi i B-sluttspillet. Der er det ikke noen som har lyst til å være, sier Pettersen.

Foran VM skal Norge spille mot danskene hele fire ganger - noe som ble bestemt før trekningen av VM-gruppene.

- Jeg velger å se på det som en fordel. Danskene ser på det som en selvfølge at de skal slå oss, sier Pettersen.

Topp eller flopp?

Verdensmesterskapet kommer til å bli en gedigen affære. Interessen i landet er enorm, og det er allerede solgt 10 000 billetter til alle Norges kamper.

- Jeg føler vi er godt rustet. Mange har spilt i Tyskland, og vet hva som venter der nede. De fleste av spillerne våre har også vært med så lenge nå, at den store rammen rundt bare blir gøy, sier Pettersen til Dagbladet.no.

Landslagskaptein Steinar Ege har ni år bak seg i Tyskland. Nå nyter han en roligere tilværelse i FCK i den danske hovedstaden.

- Det blir en stor opplevelse å spille VM der, og vi er forberedt på trykket. Mange av oss har spilt der, og for de hjemlige spillerne er det et fantastisk utstillingsvindu, sier Ege til Dagbladet.no.

- Hva synes du om motstanderne i gruppa?

- Det kan bli alt fra topp til flopp på oss. Vi er gode nok til å slå alle lagene, men marginene vil avgjøre, sier den rutinerte keeperen.

• Les også: Håndballgutta skal ta medalje

HAR GJENNOMGÅTT EM: Og nå har Gunnar Pettersen funnet ut hva han vil gjøre annerledes i VM.