- Dette skal ungene mine slippe å gjøre

Northug totalt utmattet etter seieren.

SLITEN ETTER SEIER: Petter Northug jr. var helt utkjørt etter spurten som sikret seier i Kuusamo søndag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLITEN ETTER SEIER: Petter Northug jr. var helt utkjørt etter spurten som sikret seier i Kuusamo søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Dette skal ungene mine slippe å gjøre, sukket Petter Northug etter å ha tatt seg mer ut enn noen gang da han vant søndagens minitour i Kuusamo.

Vondt. Brutalt. Lyst til spy. Sammenligningen med et bankran. Bildene sto i kø da Northug skulle beskrive hva som skjedde da han havnet helt nederst i kjelleren etter målgang.

Aldri har han blitt liggende så lenge på bakken etter et renn. Selv ikke på toppen av slalåmbakken etter målgang i Tour de Ski. Han ba selv om å få bli liggende. Det tok sin tid før han kom seg på føttene.

Men under pressekonferansen en halvtimes tid senere var hodet og kjeften på plass igjen.

Han fortalte at han aldri har vært mer sliten etter et løp.

Vondt - Det er vanskelig å beskrive følelsen. Det er vondt. På de siste to rundene er smerten slik at du havner i transe. Du får vondt i hodet og blir svimmel. Dette er ikke sunt. Det er ingen god følelse. Dette skal ungene mine slippe å gjøre, sa Northug uten oppfordring.

Landslagslege Dag Lunder var raskt på pletten da Northug kastet seg over mållinjen.

- Jeg var ikke bekymret. Vi kommuniserte hele tiden. Han pleier å komme opp litt før, men denne gangen ønsket han å bli liggende med ullteppene rundt seg, sa Lunder til NTB.

Bankran Verdens beste skiløper gikk ut med et 40 sekunder stort forsprang og holdt det til det var gått 10 kilometer av den 15 kilometer lange klassiske jaktstarten. Russeren Maxim Vylegzjanin og kasakhstaneren Alekséj Poltoranin kom i voldsomme klyv bakfra, og Northug måtte ta fram sine aller beste spurtegenskaper for å vinne.

- Jeg hadde håpet å kjempe litt mindre om seieren, og jeg skulle ønske at jeg var i bedre form slik at dette hadde kostet mindre. Det var et helvete. Du vet at det er en stor fordel å gå bak på et slikt føre, og du må jobbe hele tiden for å holde feltet bak. Det er nesten som et sykkelløp. Jeg vil sammenligne det med et bankran der du kommer ut med 50.000 euro og 100.000 politifolk kommer etter deg, sa nordtrønderen.

Brutalt Northug var så sliten på de siste rundene at han nesten ikke husker noe av det.

- Jeg var så sliten. Det var så vondt. Jeg har aldri kjempet så hardt for en seier før, men jeg fikk skjerpet meg de siste 300-400 meterne og hadde litt igjen på de siste 150, sa Northug, som er forberedt på å bruke åtte-ni dager på å komme seg etter kraftanstrengelsen.

Allerede mandag drar han til høyden i Seiser Alm sammen med landslagskollega Niklas Dyrhaug.

- Der handler det om å være veldig fornuftig og ikke ta seg ut for mye de første dagene. Jeg må passe på, mente mannen som er selve eksperten på å ta ut de siste kreftene når det gjelder.

Neste oppgave blir Tour de Ski. Vi vil nok få se en sliten Northug der også. Tour de Ski er aldri blitt vunnet av en nordmann.

(NTB)