Fullt kaos mellom Viking - Brann

Dette skaper raseri: - Helt uhørt!

Viking-fansen pepret banen med gjenstander i sluttminuttene mot Brann. - Et fullstendig kaos, sier fotballekspert og TVNorge-kommentator Kenneth Fredheim.

VIDEO: TVNorge med tillatelse.Vis mer Vis mer

Det ble et heidundrendes vestlandsderby da nyopprykkede Viking og titteljagende Brann barket sammen på Viking stadion i går.

Rogalendingene vant 2-1 og tok med det sin tredje strake seier i Eliteserien, men bergenserne følte seg snytt etter tre straffesituasjoner.

Noe annet som har skapt reaksjoner var kaoset på overtid da det ble kastet ut diverse gjenstander fra tribunen mens Brann jaktet utlikningen.

- Det er to baller på banen. Det er tre baller på banen! Hva er det som foregår nå? Det kastes baller ut på banen. I alle dager. Hva er dette for no? kommenterte Kenneth Fredheim under et Brann-angrep i det 95. minutt.

Kort tid spratt det nok en ball ut på gressmatta på Viking stadion.

- Nå ligger det en ball … Hva er det som foregår her? Ja-ja, det ble sparket baller opp til publikum før matchen her, og det er de som kastes utpå. Et påskeegg også. Dette er usportslig av Viking-publikumet. Enkelt og greit!

Før kampen ble avblåst i det 98. minutt, ble det kastet ut enda mer fra tribunen.

- Helt håpløst, sa TVNorge-ekspert Tor Ole Skullerud.

Se opptrinnet i videoen øverst i saken.

KAOS: Viking-fansen pepret banen med gjenstander i sluttminuttene, deriblant dette påskeegget. Skjermbilde: TVNorge med tillatelse.
KAOS: Viking-fansen pepret banen med gjenstander i sluttminuttene, deriblant dette påskeegget. Skjermbilde: TVNorge med tillatelse. Vis mer

- Helt uhørt

En dag seinere er Fredheim fortsatt smått sjokkert over de «absurde scenene» som han ble vitne til i Stavanger i går.

- Det begynte med rop om kampball fordi ballguttene ikke hadde baller ved dødball. Ballguttene hadde også sparket opp baller til tilskuerne som en «tilskuergimmick», og på overtid fløy jo det jo baller, påskeegg og alt mulig fra Viking-fansen. Det tok av, gjenforteller Fredheim overfor Dagbladet.

Den rutinerte fotballkommentatoren elsker engasjement hos publikum, men i går mener han det gikk altfor langt.

- Sånn skal det ikke være. Det bidro til et fullstendig kaos som ikke skal eksistere. Publikum skal få skrike og brøle så mye de vil. Det er bare gøy, men dette ble jo nærmest sabotasje. Det er helt uhørt, sier Fredheim, og legger til:

- Lærdommen er at man ikke skal gi publikum baller. Jeg kan ikke huske å ha sett noe liknende i norsk fotball, sier Fredheim, som påpeker at han har sett at baller har blitt sparket til publikum før, men ikke at de er kommet i retur.

Frustrerte Brann-spillere

Brann-spillerne var også svært frustrerte etter kampen. Mest på grunn av at de følte seg snytt for flere straffespark, men også over tilskuernes oppførsel.

- Det kom flasker, baller, alt mulig. Det var mye tull, sa Fredrik Haugen til BT.

- Vi hadde et voldsomt press på slutten, men så ble det mye stopp i spillet på grunn av dommeren og publikum. Jeg skjønner ikke hva de holdt på med, fortsetter Brann-profilen.

Brann-trener Lars Arne Nilsen var heller ikke fornøyd.

- Det er synd de ikke greier å ha bedre kontroll på det. Det var forskjellige ting som kom inn på banen. Det er ikke bra, sa Nilsen til lokalavisa.

- Dumt at et fåtall ødelegger

Det er usikkert om opptrinnet vil få noen konsekvenser for Viking og tilskuerne som kastet gjenstandene.

Dagbladet har forsøkt å få bekreftet om hendelsen er registrert i kamprapporten til Ola Hobber Nilsen, men gårsdagens hoveddommer har ikke besvart henvendelsene til Dagbladet.

Dommersjef Terje Hauge ber Dagbladet kontakte NFFs juridiske seksjon i morgen.

Kjartan Salvesen, markedssjef i Viking Fotball, sier at de kommer til å se nærmere på saken så fort de kommer tilbake fra ferie.

Han kan opplyse om at de har gitt bort baller som «giveaways» flere ganger tidligere uten noen problemer, og at de ikke hadde sett for seg at gavene skulle bli brukt slik.

- Vi skal dykke ned i dette. Det var nok temperaturen og følelsene i oppgjøret som tok overhånd. Sikkerhetsteamet vårt kommer til å se nærmere på det og forsøke å finne ut hvem som kastet ting på banen, sier Salvesen til Dagbladet.

- Vi kommer også til å høre på NFF hvis de har råd og tips. Det er dumt at et fåtall skal ødelegge. Jeg tror de 13 000 andre tilskuerne ikke synes noe om dette heller.

Han lover at de ikke kommer til å gi ut nye baller når Viking møter Haugesund til dyst til nytt derby 5. juli klokka 21.