Dette skjedde da Tande falt stygt

Daniel-André Tande husker ikke noe av skrekkfallet. Han har sett hendelsen på video mange ganger for å finne ut hva som gikk galt.

FØRSTE HOPP: Daniel André Tande hopper endelig på ski igjen etter skrekkfallet i Planica. Video: Privat / Andreas Særsland, Dagbladet. Reporter: Christian Monge. Vis mer
Publisert

MIDTSTUEN (Dagbladet): Daniel-André Tande (27) er klar for comeback i hoppbakken, i underkant av seks måneder etter skrekkfallet i skiflygingsbakken i slovenske Planica.

27-åringen var flere dager i kunstig koma i mars og måtte blant annet opereres for kragebeinsbrudd.

Til helga skal han konkurrere hjemme i Midtstubakken, den første internasjonale hoppkonkurransen på norsk jord siden pandemien brøt ut.

Tande har allerede lagt bak seg 35 treningshopp de siste ukene, og viser lovende tendenser med tanke på sesongen som kommer.

- Formen er veldig bra. Det var en veldig fin økt. Jeg hadde mål om å fikse et par ting som jeg har slurvet litt med i overrennet, som jeg følte at jeg fikk til veldig bra. Så det flyr veldig godt, så jeg kan ikke klage, sier Tande til Dagbladet.

Ingen smerter

Han har hoppet tre ganger i solskinnet i Midtstuen denne tirsdags formiddagen, og landet på 106 meter etter det lengste hoppet. Tande er ikke helt fornøyd med vinden i bunnen av bakken, forteller han en annen hopper.

Etter det tredje og siste hoppet, holder 27-åringen seg litt til ryggen mens han går for å levere skiene i bua, men det er ikke noe grunn til bekymring. Han mener det «ikke er noe som er bedre» enn å få lov til å hoppe igjen. Og ventetida har vært lang.

- De første månedene var selvfølgelig kjedelige, jeg fikk ikke lov å gjøre så mye. Vi har tatt den tiden vi har trengt på å få kroppen i gang og den er veldig bra. Fysiske tester viser at alt er tipp topp, og da er det enda gøyere å komme i hoppbakken og hoppe på ski, fordi kroppen er tunet for å hoppe, og det er alltid digg.

- Kjenner du noe smerte?

- Nei, jeg merker egentlig ikke noe særlig, det eneste jeg merker er at jeg ikke kan bruke sekk. Det er det eneste. Jeg blir litt sånn småøm i kragebeinet av og til. Jeg har begynt å bruke armen normalt, men jeg må vende den til normalt bruk, og det kommer nok til å ta litt tid når det er x antall skruer inni der. Sånn er det, sier han med et smil.

Har sett fallet på video

27-åringen husker fortsatt ingen ting av det stygge fallet.

- Absolutt ingen ting. Jeg har sett det på video mange ganger da, så jeg har fått med meg hva som har skjedd, men jeg husker ikke noe fra den uka. Det virker ikke som det skal dukke opp heller, og det er for så vidt greit for min del.

- Det er kanskje en fordel?

- Så lenge man ikke husker det, så er det ikke noe traume. Så det er jo enklere å skulle hoppe når man ikke husker det, men jeg ville nok hoppet om jeg husket det også.

- Hvordan har det vært å se fallet i ettertid?

- Det har vært greit. Jeg ser jo ikke på det av samme årsak som andre ser på det, jeg ser på det for å finne ut hva årsaken var, og jeg føler jeg har funnet ut av det. Jeg føler at det ikke nødvendigvis er hundre prosent min feil at det går som det går, det er iallfall noe å ta med seg.

- Hva gikk galt?

- Det jeg ser, er at jeg får altfor mye press på skiene for tidlig. Jeg tror det er en kombinasjon av at det er litt for mye oppdrift rett ut av hoppet, og at i løpet av sesongen så byttet jeg bakbindinger, noe som gjorde at jeg får enda flatere ski. Jeg hadde aldri brukt det i skiflyging før, så det hadde kanskje vært greit å ikke ha dem i skiflyging. Resultatet av det gjør at jeg får litt for mye press på skiene for tidlig, sier Tande og fortsetter:

- Det kan hende jeg kunne reddet meg inn om jeg hadde steilet og hoppet skyhøyt og kort, men man reiser ikke til Planica for å hoppe høyt, man reiser for å hoppe langt.

FALT STYGT: Daniel André Tande falt svært stygt i prøveomgangen i Planica. Vis mer

Ser videre

Tandes trener, Andreas Vilberg, er imponert over hvordan eleven har taklet tiden etter fallet. Det virker ikke som noe plager skihopperen, som ikke har fått mentalhjelp.

- Utrolig nok så er det det som er inntrykket. Hva den gutten er laget av, er jeg ikke sikker på, men det har ikke vært noe bearbeidelse fra vår side. Det fallet skjedde, og nå ser vi videre.

Vilberg tror det er en fordel at Tande ikke husker fallet.

- Ja, det tror jeg. Men samtidig så har han jo studert det fallet ganske mye på video. Så hva som har skjedd og hvordan det ser ut, det vet han jo selv, selv om han ikke husker det der og da, sier Vilberg, som mener det sier mye om Tande at han orker å se sitt eget fall om og om igjen.

- Det viser den vinnerskallen han har, at han ønsker å forbedre seg hele tiden. Han ønsker å finne ut hva som gikk gærent, så det ikke skal skje igjen.

Og det kan bli en retur til «skrekkbakken» i Planica for Tande allerede denne sesongen.

- Det blir spennende. Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å hoppe der, så får vi bare se om jeg får det til eller ikke. Jeg tror jeg skal få det til, men det kan hende jeg kommer på toppen og kroppen sier stopp. Da må jeg bare høre på kroppen, sånn er det. Målet mitt er å hoppe der, men man vet aldri, sier Tande.

For flashbacks kan dukke opp når man minst aner det.

- Selvfølgelig er jeg klar over at det kan dukke opp, men det er ikke noe jeg tenker for mye på.

Seierskandidat

Tande er én av tolv norske herrehoppere som skal i aksjon under COC-helgen. Han tror han kan vinne allerede nå.

- Hvis jeg hopper slik som i dag, føler jeg at jeg skal være soleklar kandidat til å ta seieren i helga. Da må jeg først og fremst gjøre slike hopp. Det er det som er målet i helga, å prøve å få ut gode hopp i konkurranse.

- Kommer du til å være nervøs?

- Nei, det tror jeg ikke. Vanlige konkurransenerver, men ikke noe mer, sier Tande, som er klar på hva som er målet for sesongen:

- Å hoppe godt på ski, forhåpentligvis stabilt topp-10, da er jeg fornøyd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer