<strong>NY STORSPILLER:</strong> Milan har funnet gull i supertalentet Gianluigi Donnarumma (17) som allerede har markert seg i Serie A. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
NY STORSPILLER: Milan har funnet gull i supertalentet Gianluigi Donnarumma (17) som allerede har markert seg i Serie A. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO Vis mer

Gianluigi Donnarumma (17) i AC Milan:

- Dette skjer bare én av en million ganger

Italias nye stjerneskudd er bare 17 år. Dette er AC Milans Gianluigi Donnarumma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): AC Milan-målvakt Gianluigi Donnarumma (17) er i ferd med å bli en sensasjon i italiensk fotball.

Keeperen er spådd en lysende karriere og har slått ut i full blomst i uvanlig ung alder. I helga var tenåringen sentral da Milan vant mot Juventus og idolet Gianluigi Buffon (38). På overtid sørget en feberredning for at Donnarumma og Milan vant 1-0.

- Buffon er idolet mitt og drømmen min er å bli førstekeeper på landslaget. Alle drømmer om å ha en karriere som hans, sier Donnarumma.

Hvem er denne tenåringen med kallenavnet Gigio og draktnummer 99 som tar Fotball-Italia med storm?

Kjøpt som 14-åring

Donnarumma er født i Castellammare di Stabia, ved Napoli. Og han markerte seg tidlig med sin enorme fysikk.

Da Donnarumma var 11 år måtte mor Marinella ha med sønnens legitimasjon til kamper ettersom unggutten var minst ett hode høyere enn alle andre. Uke etter uke måtte Marinella vise fram dokumentene for å bevise at sønnen faktisk bare var 11 år.

Men talentet var det ingen som tvilte på.

- At et ungdomsakademi skaper typer som Donnarumma.. Dette skjer bare én av en million ganger, har Milans akademisjef Filippo Galli sagt.

Donnarumma ble hentet til Milan fra Club Napoli som 14-åring og kostet 250 000 euro. Det tilsvarer 2,2 millioner kroner etter dagens kurs. Fra 2013 til 2015 var han en del av ungdomsakademiet.

Ifølge tidligere uttalelser var ikke overgangen til fra Sør-Italia til Milano enkel for den unge keeperen, som var i tårer de tre første dagene og ønsket seg hjem.

Men AC Milan var ikke et tilfeldig valg for Donnarumma.

- Sønnen min var på prøvespill i Inter og Juventus. Napoli var også interessert. Men han ønsket seg til Milan. Det var ingen tvil, sier far Alfonso..

Målvakten på 196 centimeter kommer fra en fotballfamilie der også brødrene Antonio og Alfredo spiller toppfotball i Italia.

<strong>IDOLET:</strong> AC Milans &nbsp;Gianluigi Donnarumma vant duellen mot Juventus og Gianluigi Buffon nylig. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
IDOLET: AC Milans  Gianluigi Donnarumma vant duellen mot Juventus og Gianluigi Buffon nylig. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

Hetset Inter

Unge Donnarumma har hele livet vær en «die hard» Milan-supporter - noe han har uttrykt i sosiale medier.

13 år gammel var han lei av Milans dårlige resultater og mente manageren måtte gi seg:

«Allegri må bort. Nå!» skrev Donnarumma om daværende Milan-manager Massimiliano Allegri.

Fakta:

Gianluigi Donnarumma

Født: 25 februar 1999 (17)

Fødested: Castellammare di Stabia

Høyde: 1.96 m

Klubb: AC Milan

Landskamper: 1

Kilde. Wikipedia

Seinere uttrykte han seg negativt om Inter-fansen som sang nedsettende om folk fra Napoli-regionen:

«Inter-fans er en drittgjeng», skrev Donnarumma.

Disse gamle Facebook-meldingene ble hentet opp igjen i fjor da keeperen gjorde sitt inntog i italiensk fotball - og Milan måtte da ut for å forsvare sin keeperjuvel.

- Når du sitter bak tastaturen så kan du fort overdrive litt. Spesielt når du er 13 eller 14 år. Gigio har gjort narr av et par ting som er galt. Men han var en ung gutt, skrev Milan i en pressemelding.

Debuten

Tre dager før han fylte 16 år, i februar 2015, var han i A-lagstroppen til Milan for første gang. Klubben måtte i tillegg skaffe dispensasjon for å ha med seg en 15-åringen i Serie A. Men han kom aldri på banen.

<strong>FØRSTE KAMP:</strong> Gianluigi Donnarumma fra debuten mot Sassuolo 25 oktober 2015. Foto: &nbsp;AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
FØRSTE KAMP: Gianluigi Donnarumma fra debuten mot Sassuolo 25 oktober 2015. Foto:  AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer

Serie A-debuten fikk han 25. oktober 2015 i kamp mot Sassuolo. Da fikk han starte til fordel for mer rutinerte Diego Lopez. Milan vant kampen 2-1. I en alder av 16 år og 8 måneder er han den yngste keepern til å starte en kamp i Serie A.

1. september i år - mot Frankrike - ble Donnarumma tidenes yngste landslagsmålvakt for Italia da han kom inn som innbytter for Buffon i pausa. I en alder av 17 år og 189 dager skrev han seg inn i historiebøkene.

- Det er fantastisk. Takk til trener Ventura for denne sjansen. Jeg er litt emosjonell akkurat nå, sa Donnarumma etter landskampen.

Allerede før debuten - rett før avspark i 2. omgang - fikk han en klem av motspilleren og Frankrike-stjerna Paul Pogba.

- Pogba ga meg et kompliment og sa han var glad for å se meg. Jeg sa det samme tilbake, sa Donnarumma.

I landslagsdebuten erstattet han også sitt store idol - Italia-legenden Gianluigi Buffon.

- Buffon ba meg om å være rolig, gjøre det jeg vanligvis gjør og ha det gøy. Det er en ny æra, sa Donnarumma.

Buffon selv er heller ikke i tvil om talentet:

- Donnarumma har en stor framtid, sier Buffon.

<strong>196 CM:</strong> AC Milans Gianluigi Donnarumma er høyere enn de fleste andre på italienske fotballbaner. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
196 CM: AC Milans Gianluigi Donnarumma er høyere enn de fleste andre på italienske fotballbaner. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO Vis mer

- Introvert

I forrige sesong spilte supertalentet 30 seriekamper (av 38). Rutinerte spillere som Diego Lopez og Christian Abbiati ble danket ut.

Nå er Donnarumma Milans soleklare førstevalg og har spilte alle Milans ni seriekamper.

I et intervju med Gazzetta dello Sport forteller Milans gamle keeperprofil Christian Abbiati (39) at det aldri var noen tvil:

- Jeg så meg selv i Gigio. Vi har ganske likt temperament. Han er introvert, han føler ikke press og jeg er ikke overrasket, sier Abbiati, som har 380 kamper for Milan.

Abbiati forteller:

- Jeg så med en gang at han har en stor framtid. Helt siden jeg så ham trene med Primavera (U19-laget) har jeg vært sikker. Selv en idiot kan se at han har spesielle evner, sier Abbiati.

Det store spørsmålet nå er om Milan klarer å beholde sin keeperjuvel. Det er nederlandske Mino Raiola som er Donnarummas agent. Raiola har stjernenavn som Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba og Mario Balotelli på klientlista og er kjent som en løs kanon når det gjelder forhandlinger.

<strong>ARVTAKER:</strong> Christian Abbiati og Gianluigi Donnarumma. Foto: Nicolò Campo / Pacific Press
ARVTAKER: Christian Abbiati og Gianluigi Donnarumma. Foto: Nicolò Campo / Pacific Press Vis mer

Kunstverk

Raiola har til italiensk presse sammenlignet Donnarumma med et mesterverk av den italienske kunstneren Amedeo Modigliani. Prislappen på keeperen har agenten sagt å være på svimlende 170 millioner euro. Nærmere 1,5 milliarder kroner.

- Gianluigi er en sjelden juvel, og sjeldne juveler bør vises fram i de aller mest eksklusive utstillingsvinduene, sa Raiola, som på kryptisk vis antydet en overgang.

<strong>MILAN-MANAGER:</strong> Vincenzo Montella. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
MILAN-MANAGER: Vincenzo Montella. Foto: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO Vis mer

17-åringen har kontrakt med Milan til 30. juni 2018. Og Milan ønsker naturlig nok å beholde målvakten.

- Jeg er sikker på Milan vil beholde Donnarumma. Raiola er opprinnelig fra Sør-Italia akkurat som meg og Donnarumma. Jeg er sikker på at han vil signere kontrakten uansett hva Raiola mener, sier Milan-manager Vincenzo Montella.

Milans keeperlegende Christian Abbiati forteller:

- Andre italienske målvakter er gode. Men ikke på samme nivå som Donnarumma. Alt jeg kan si er at jeg ønsker å se ham bli i Milan i en lang periode. Nå har Milan funnet noe å bygge laget rundt, sier Abbiati.

Vil bli kaptein

Milan-direktør Adriano Galliani er skråsikker:

- Jeg er overbevist om at han blir i Milan i mange år framover, sier Galliani.

Når en reporter fra Mediaset-programmet Tiki Taka spør om Donnarumma kan erstatte Buffon både på Italia og i Juventus, svarer Galliani kort:

- Tuller du? sier Galliani.

Skal vi tro Donnarumma selv, har Milan-fansen lite å frykte:

- Å spille for Milan er en drøm. Nå har jeg oppfylt drømmen og håper å bli kaptein. Men kanskje først om 10 år, da, sier 17-åringen.

- Hvor jeg ser meg selv da jeg er 38 år (Buffons alder)? Jeg håper at jeg fortsatt er på banen - forhåpentligvis i Milan-drakt.

Milan møter Genoa til Serie A-kamp i kveld klokka 20.45. Kampen vises på Viasat Sport.

Kilder: Uefa, Guardian, Tutto Sport, ESPN, Gazzetta dello Sport, Corriere del Mezzogiorno, Four Four Two, Wikipedia, Daily Mail, Football-Italia, Rai Sport

Juventus 9 7 0 2 17 - 6 21
Roma961223-1119
Milan961216-1119
Napoli952217-1017
Torino943219-1115
Lazio943216-1015
Chievoverona942310-914
Atalanta941412-1313
Sassuolo941412-1413
Cagliari941416-1913
Fiorentina833211-912
Genoa83329-712
Bologna933310-1312
Inter932411-1211
Sampdoria932410-1211
Udinese931510-1510
Pescara91449-147
Empoli91352-116
Palermo91356-166
Crotone90187-201

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer