BLE PARKERT: Petter Northug ledet inn på oppløpet i Kuusamo i november, men fikk en stakeleksjon av Nikita Krjukov de siste 50-60 meterne. Sprinttrener Ulf Morten Aune mener det hører med til sjeldenhetene. Foto: (AP Photo/Lehtikuva/Vesa Moilanen)
BLE PARKERT: Petter Northug ledet inn på oppløpet i Kuusamo i november, men fikk en stakeleksjon av Nikita Krjukov de siste 50-60 meterne. Sprinttrener Ulf Morten Aune mener det hører med til sjeldenhetene. Foto: (AP Photo/Lehtikuva/Vesa Moilanen)Vis mer

- Dette skjer bare én av ti ganger

Norges sprinttrener tror Northugs stolthet er såret.

ALT OM SKI-VM FÅR DU HER!

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det er ikke mange som spurter ned Petter Northug på et oppløp.

Én som har klart det er russiske Nikita Krjukov - som under den klassiske sprinten i Kuusamo i november ga nordmannen en leksjon han sjeldent har opplevd maken til.

Northug ledet med et par meter ut fra siste sving, men var sjanseløs på å matche Krjukovs kraftfulle og effektive staking (se video her).

Når VM i Val di Fiemme for alvor starter i morgen spår mange en ny stakeduell mellom Northug og Krjukov. På dagens pressekonferanse var Mosvik-ekspressen usedvanlig ydmyk da Dagbladet ville vite om stoltheten hans hadde fått ei ripe av spurtnederlaget i Finland.

- Jeg har fått bank de fleste gangene jeg har vært på oppløpet i klassisk sprint. Jeg kan egentlig ikke huske sist jeg vant på oppløpet en klassisk sprint, jeg husker egentlig bare at jeg er blitt gått forbi. Så jeg må ha fullklaff for å vinne, svarer han.

Northug ni av ti ganger
Sprinttrener Ulf Morten Aune virker å ha større tro på Northugs sjanser i en stakeduell enn hovedpersonen selv har.

- Hvis han og Krjukov kommer likt inn på stadion - hvem vinner duellen?

SLÅR JÖNSSON NI AV TI GANGER: Er Northug og Jönsson likt inne på oppløpet, vinner Northug ni av ti ganger. Det mener sprinttrener Ulf Morten Aune. 
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
SLÅR JÖNSSON NI AV TI GANGER: Er Northug og Jönsson likt inne på oppløpet, vinner Northug ni av ti ganger. Det mener sprinttrener Ulf Morten Aune. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

- Det er umulig å svare på, men ni av ti ganger vinner Petter, sier han til Dagbladet.

- Hva baserer du det på?

- På det de har prestert i skirenn til nå.

- Hva om Petter og Emil Jönsson kommer likt inn?

- Petter. Ni av ti ganger.

Aune er overbevist om at Northug ikke har glemt tapet for Krjukov i Kuusamo.

- Jeg tror definitivt han er fast bestemt på å revansjere seg. Han kommer til å prøve på det.

- Stoltheten ble såret?

- Jeg tror nok at den ble det, sier han.

Seierstørke
Aune har vært trener for verdens beste sprintlag i en årrekke, men nå er sprinthegemoniet truet for alvor. Denne sesongen har ikke en norsk løper stått øverst på seierspallen en eneste gang i et verdenscuprenn, om man ser bort fra Finn Hågen Kroghs overraskende etappeseier i Tour de Ski på fristilsprinten.

Eirik Brandsdal har to tredjeplasser å skilte med, Pål Golberg har en tredjeplass, mens Northug altså ble nummer to i Kuusamo.

- Er det konkurrentene som er blitt bedre, eller våre løpere som er blitt dårligere?

- Konkurrentene er definitivt blitt bedre. Vi har timet sykdomsperiodene veldig dårlig i år. Det har vært få renn, og vi har knapt stilt våre beste løpere i et eneste renn. Det er vel første gang det skjer i morgen. Verre enn det er det ikke. De andre er blitt bedre, og vi har ikke vært bra nok så langt denne sesongen. Vi får se hva vi klarer å gjøre med det her, sier Aune.

Peker ut Jönsson som favoritt
Han betegner sprintløypa i Kuusamo som den tøffeste som noen gang har vært i et mesterskap, med to harde motbakker før det går nedover inn mot oppløpet.

Northug er mer redd for en mann som Jönsson i den siste motbakken, enn han er inne på selve oppløpet. Svensken er trolig verdens beste i diagonalgang, men er ikke like rå på stakingen.

- I en bratt motbakke ligger Jönsson mellom åtte og ni på en skala fra 0-10, men han er ikke fullt så bra til å stake. Uansett har han dominert sprint i hele år, og han er komlett, så han er favoritt, mener Aune.

Slik oppløpet i Val di Fiemme så ut før, ville han utropt Krjukov til favoritt. Men ikke nå.

- Det taler ikke mest til hans fordel når farten er så høy på oppløpet. Det blir et ganske kort oppløp hvor gutta ikke staker mer enn 10-15 sekunder. På det gamle oppløpet, med lengre flate, ville han helt klart vært en favoritt, sier Norges sprinttrener.

ALT OM SKI-VM FÅR DU HER!

MANGLER SPRINTSEIER DENNE SESONGEN: Forhåpentligvis kommer den på VM-sprinten i morgen. Ulf Morten Aune har plukket ut Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal og Pål Golberg til å forsvare den norske æren. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MANGLER SPRINTSEIER DENNE SESONGEN: Forhåpentligvis kommer den på VM-sprinten i morgen. Ulf Morten Aune har plukket ut Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal og Pål Golberg til å forsvare den norske æren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer