LIDENSKAPELIGE: Røde Stjerne-supporterne vet å lage liv på tribunene. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix
LIDENSKAPELIGE: Røde Stjerne-supporterne vet å lage liv på tribunene. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB ScanpixVis mer

Røde Stjernes beryktede stadion

Dette skremmende synet møter Arsenal-stjernene: - Velkommen til helvete

Røde Stjernes supportere er noen av de mest livlige i Europa. Det kan Vidar Riseth skrive under på.

(FourFourTwo): I kveld møtes Røde Stjerne og Arsenal i Europa League i serbiske Beograd. Der får Premier League-stjernene oppleve Marakana-stadion som kan virke fryktinngytende for de fleste av oss.

Det er i dag plass til snaut 55 000 tilskuere på stadion, som tidligere har rommet mer enn 100 000 mennesker.

Tunnelen av betong er lang og full av politifolk som står vakt med skjold og våpen. Det kan minne mer om inngangen til en krigssone enn en fotballkamp.

Det er altså synet Arsenal-spillerne møter 19.00 i kveld.

«Den skremmende tunnelen som venter Arsenal-spillerne i Europa League-oppgjøret mot Røde Stjerne», skriver engelske The Telegraph.

Stadion har gått gjennom noen oppgraderinger i nyere tid, og det gjelder også spillertunnelen. Tidligere var det masse grafitti på veggene, men tunnelveggene har fått seg noen malingstrøk.

Likevel skal lydnivået og sikkerhetsoppbudet før kamp være det samme, og garderobene er et godt stykke unna selve banen.

I en video som ble filmet under en derbykamp i 2015, kan du selv se hvordan det føles å gå den lange veien ut til gressmatta:

Velkommen til helvete

En som har opplevd stemningen på Marakana som spiller, er tidligere Rosenborg-spiller Vidar Riseth. Han og resten av RBK-gutta spilte mot Røde Stjerne i det som da het UEFA-cupen helt tilbake i 2003.

Selv om det er godt over 14 år siden, har han ikke glemt den kampen.

- Det husker jeg godt. Det var en tunnel som delte seg, med hjemmelaget på ene siden og bortelaget på den andre. Så sto det med rød skrift på veggen: «Welcome to hell» (Velkommen til helvete), sier Riseth.

- Det var en ekstrem stemning. Politi sto der med skjold og det ble kastet ting mot spillerne. Det var spesielt. Fansen sto bak nettinger og så helt gale ut, sier Riseth.

Han forteller at du kunne merke trykket fra den gigantiske tilskuermengden da spillerne gikk gjennom tunnelen, men at spillerne hele tiden følte seg trygge på banen, sier Riseth.

- Jeg husker vi fikk en buss som kjørte oss til stadion. Det var gitter på alle rutene. Vi fikk beskjed om at det kunne komme flasker flyvende, men det skjedde ikke, sier Riseth, som legger til at fansen var «hyggelige» mot RBK-spillerne som forøvrig vant 1-0 etter scoring av Harald Martin Brattbakk.

Beryktet

Marakana, eller Rajko Mitic Stadion (oppkalt etter den tidligere Røde Stjerne-legenden Rajko Mitic i 2014) er beryktet for sin fantastiske atmosfære på storkamper, og det har vært noen stygge episoder på stadion opp gjennom årene (særlig i kamper mot byrival Partizan), men stort sett går det etter forholdene rolig for seg.

Det var på 90-tallet at alle ståplassene på stadion ble fjernet for å møte UEFAs sikkerhetskrav i Europa-kamper. I 2008 ble det installert en mer moderne bane som erstattet den gamle overflaten.

Cvijetin Blagojevic spilte tidligere for Røde Stjerne, og nå er han speider for klubben. Han forteller at spillerne får ekstra motivasjon av tilskuerne på Marakana.

- Røde Stjerne-fans løfter hele laget. Uten dem, ville vi ikke vært der vi er i dag. Jeg husker hvordan det føltes å høre hele stadion rope navnet mitt, sier Blagojevic til ESPN.

Arsenal-spillerne får snart føle den stemninga på kroppen.