TILSKUER: Edvald Boasson Hagen (innfelt) måtte se Alexander Kristoff vinne Flandern rundt fra sidelinja. Foto: Afp / NTB scanpix / procycling.no (montasje)
TILSKUER: Edvald Boasson Hagen (innfelt) måtte se Alexander Kristoff vinne Flandern rundt fra sidelinja. Foto: Afp / NTB scanpix / procycling.no (montasje)Vis mer

Dette skulle Boasson Hagen gjerne gjort selv

Men han unner kameraten suksessen.

MARIDALEN (procycling.no): Med Alexander Kristoffs fremragende resultater i spurter og klassikere det siste drøye året har Norge fått enda en verdensstjerne i internasjonal sykkelsport.

I skrivende stund er Stavanger-syklisten nest best på verdenstourrankingen, blant annet etter å ha vunnet monumentet Flandern rundt for halvannen uke siden.

Rytteren som tidligere kanskje var regnet som Norges beste, Edvald Boasson Hagen, var nummer elleve på tilsvarende liste mot slutten av 2012-sesongen.

Siden har mye buttet imot for MTN-Qhubekas norske årofil, som har havnet mer og mer i skyggen av Kristoff etter sistnevntes mange topprestasjoner.

Men den tidligere lagkompisen fra Maxbo-Bianchi i 2007-sesongen har ingen problemer med å unne sin jevngamle konkurrent suksessen.

- Det er gøy å se at han presterer så bra. Han lå jo rett bak de beste en stund, men har jobbet seg helt opp og er absolutt på toppen nå, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Moro med nordmenn øverst
27-åringen synes ikke han har måttet overgi en status som Norges beste syklist til Kristoff. Han påpeker at Thor Hushovd også vant mange ritt i årene før Alexander Kristoffs potensial begynte å vise seg for fullt.

- Thor var jo veldig mye foran han også. Det er moro at det alltid er nordmenn oppe i toppen, så får vi håpe at jeg kommer opp igjen og kan være med å kjempe der igjen, fortsetter Boasson Hagen.

Tilbake i 2011-utgaven av Tour de France fikk vi se en tydelig revansjsugen Edvald vinne etappen fra Gap til Pinerolo.

Det skjedde dagen etter at han hadde tapt en spurt om seieren mot Thor Hushovd. De to norske sykkelessene kom seg til mål først i et tremannsbrudd sammen med Hushovd-lagkompis Ryder Hesjedal, før grimstadoksen avgjorde til sin fordel.

Nå for tida er det tilsynelatende ikke like vanskelig å se en annen nordmann krysse målstreken først. Boasson Hagen mener i alle fall ikke at det er noen spesiell rivalisering mellom ham selv og Kristoff, årets mestvinnende syklist internasjonalt.

- Nei, vi er gode kamerater og har alltid vært det, understreker Boasson Hagen.

Han innrømmer likevel at gjerne skulle hatt lignende resultater selv.

- Det er jo alltid sånn at du ønsker å være på toppen, det er ikke noe tvil om det. Men det er jo bra at han kan forsvare Norges ære også.

Svak MTN-innsats
Selv var han tilbake på trening med sykkel onsdag, for første gang siden kragebeinsbruddet han pådro seg 29. mars. Rudsbygdingen ble et av ofrene for den ekstreme sidevinden som preget Gent-Wevelgem.

• Les mer: - Jeg har fortsatt mange år igjen

Både Boasson Hagen og arbeidsgiver MTN-Qhubeka la en plan om at nordmannen skulle være kaptein under klassikermonumentene Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Begge rittene gikk fløyten på grunn av bruddskaden, og MTN-Qhubeka mislyktes fullstendig begge steder. Bare to ryttere fra det sørafrikanske prokontilaget fullførte i Flandern og Roubaix: Tyler Farrar og Reinardt Janse van Rensburg.

Farrars 58.- og 54.-plasser var de beste resultatene for mannskapet. I utgangspunktet skulle laget satse tungt mot vårklassikerne denne sesongen med sin rekke av habile avsluttere.

Edvalds skade passet meget dårlig med planene.

- Laget har vel kanskje savnet meg i noen løp. Men det er ikke uvanlig at noen brekker noe i et sykkellag. Sånn er det i alle lag. Da er det bare ut, og så kommer man tilbake når man er klar, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.