Boka om Oddvar Brå

Dette skulle vært den beste vennens bok

Når du leser navnet Oddvar Brå på resultatlistene i denne nydelige boka, høres det ut som poesi.

TETTE VENNER: Oddvar Brå med Ivar Formo under NM i 1973. Vennskapet varte livet ut, og er vakkert skildret i den nye boka "Oddvar Brå - et skiløperliv". FOTO: Jan Dahl NTB / Scanpix.
TETTE VENNER: Oddvar Brå med Ivar Formo under NM i 1973. Vennskapet varte livet ut, og er vakkert skildret i den nye boka "Oddvar Brå - et skiløperliv". FOTO: Jan Dahl NTB / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA de gamle skivennene Thomas Wassberg og Juha Mieto i går kom til aulaen hos Gyldendal forlag for å hylle Oddvar Brå for hans nye bok, var det like trangt, klamt og forventningsfullt i det overfyllte lokalet som midt i køen på Holmenkollbanen en lørdags morgen opp til et av deres legendariske møter på 5-mila. Den eneste forskjellen var at denne gangen vant de alle tre.

Det er det «Oddvar Brå - et skiløperliv» - dreier seg om. Denne boka er stappfull av resultatlister fra 1960, -70 og 80-tallet, men alle disse listene blir som poesi mens du leser dem. Det er makeløst.

Det skjer fordi forfatteren og folkeminnegranskeren Thor Gotaas skriver Brås sportsbragder inn i den store fortellingen om forvandlingen av Norge som mange av oss har vært med på. Og fordi Gotaas har skjønt hva dette lange skiløperlivet til bondegutten Oddvar fra Hølonda dypest sett har handlet om.

Å få være sammen om det å gå på ski.

PÅ den tida var vi alle sammen med Oddvar riktig lenge. Han ble hauset opp som barnestjerne midt på 1960-tallet, revolusjonerte sporten med kameraten Ivar Formo som juniorløper og hadde en av de lengste karrierene i sporet fram til han gikk sitt siste mesterskap som 38-åring i Lahti-VM i 1989. Brå var datidas Northug; det meste i norsk langrenn dreide seg om ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer