- Dette skyldte jeg familien og det norske folk

Rørt Northug til Dagbladet.

FALUN (Dagbladet): Det siste året i Petter Northugs liv har vært preget av OL-nedturen i Sotsji og den famøse fyllekjøringen i fjor mai. Trøkket mot ham har vært enormt. Etter at Northug reiste seg og tok VM-gull på sprinten i dag, brøt han ut i gråt.

Da 29-åringen sto øverst på pallen, mens den norske nasjonalsangen runget ut over Lugnet skistadion i Falun, gikk tankene til de som betyr mest for ham. Til familien, til supporterne blant det norske folk og til de som støtter ham i yrket som langrennsløper.

Drøyt 30 minutter senere, da den internasjonale pressekonferansen var over, tok Northug seg god tid til en gruppe nysgjerrige, norske journalister. Høflig, rørt og med et smil om munnen innrømmet Northug at denne kvelden i Sverige er det største han har opplevd.

Her er hele intervjuet Dagbladet fikk med Norges ubestridte skikonge:

- Familien betyr alt - Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt da du krysset mållinja?

- Masse. Det er en stor vektvest som faller av skuldrene. Det er godt å få fjernet den før de andre distansene i mesterskapet.

- Hvor mye har familien din betydd for deg det siste året?

- De betyr alt. Uten dem hadde jeg ikke stått her i dag. De har gitt meg muligheten til å forberede meg optimalt her i Falun.

- Vi (journalister) bidrar alle til det enorme medietrøkket som er rundt deg. Hvordan klarer du å stenge det ute og fokusere på det du skal gjøre for å vinne?

- Det (medietrøkket) har jeg heldigvis hatt med meg i ganske lang tid, så det har jeg en del erfaring med. Jeg vet hva jeg må stenge ute og hva jeg må fokusere på for å vinne skirenn.

- Det jeg har evaluert fra både Val di Fiemme (VM i 2013) og Oslo (VM i 2011), er at kanskje én eller to prosent sløvhet, der muligheten er der til å ta gullet, gjør at du kanskje burde ha satt fart i Val di Fiemme også - og den mulighten ville jeg ikke la gå fra meg nå.

- Jeg skyldte familien dette - Hva gjør dette med måten du ser på framtida de som langrennsløper?

- Det betyr først veldig mye for meg å få dette gullet her. Den følelsen her, det er det som driver meg. Denne følelsen har jeg jaktet knallhardt på gjennom en tøff sommer, en hel høst og tidlig vinter. Det er klart at når du får oppleve det igjen, vet du hvor mye det betyr for deg.

- Folk har vært tvilende til om du hadde den motivasjonen som skulle til for å komme tilbake. Hvordan har du klart å gjøre det som skulle til for å ta dette gullet?

- Etter det som skjedde i vår, så kjente jeg at dette var en ting jeg skyldte dem rundt meg - og det norske folk. Jeg ville vise at det går an å reise seg igjen. Jeg ville gjøre det på en ordentlig måte.

- Mitt svar er å vise det under VM i Falun - når jeg går med flagget på brystet. Derfor så blir det veldig følelsesladd når jeg vinner et skirenn som i dag.

- Kan vi si at du gjorde dette for det norske folk, for familien din, for støttespillerne dine?

- Ja. Løp har kanskje betydd mer før, som Oslo-VM og det første OL-et, men nå, for meg, for dem rundt meg og for folket, tror jeg det er det gullet her som vil bli husket best.

Gullet overgår alt - Er dette det største du har opplevd?

- Ja. Med tanke på alle rundt meg så er nok dette det største jeg har opplevd noen gang. Jeg har aldri følt en sånn lettelse etter et løp før,

- Foreldrene dine sto og gråt i målområdet. Hvordan blir det å se dem igjen?

- Nå har jeg ikke sett dem enda. Jeg tror det er for tidlig. Det hadde vært for tøft for meg å ha møtt dem allerede. Nå har ikke jeg vært forelder ennå, men det må nok ha vært veldig tøft for mor og far å se at det var to brødre i finalen. Da er det ikke lett å være på denne stadion.

- Broren din, Tomas (nr. seks i finalen), sa at det hadde vært et tøft år for ham. Han hadde kjent på trøkket som hadde vært etter det som skjedde i mai. Hva kan du si om han og hvordan han gjør det i dag?

- Det rører meg nesten mer enn gullet å se at Tomas har tatt tak og forstått at om man skal opp i toppen i dette sirkuset - så må man brette opp ermene og forsake en del ting for å bli best.

- Han har virkelig gjort det jeg håpet han skulle gjøre for å få fram esset sitt. Vi vet at han er sterk nok til å være med å prege sprintene i årene framover.

Northug blir livsfarlig - Alle har fryktet deg inn mot dette VM-et, men folk har sagt at om Petter Northug åpner med å ta gull på sprinten, da blir han livsfarlig. Hvordan ser du nå på resten av VM?

- Ja, det blir jeg. Dessverre. He-he. Hvis jeg får senket skuldrene mine og har fått det individuelle gullet, da er jeg vanskelig å ha med å gjøre. For da kan jeg ta de sjansene underveis på en tremil som gjør at jeg bare går for gullet, og ikke går med så høye skuldre som jeg ville gjort om jeg jaget gullet.

- Så vet jeg også at når jeg har vært i høyden og fått fire tøffe drag her i dag, så vil formen bli enda bedre om to dager.

Skikongen er tilbake - Kan vi si at skikongen er tilbake for fullt?

- Ja, jeg er tilbake. Jeg har ikke vunnet ett sprintrenn i år, men jeg vinner sprinten i VM. Det er akkurat det jeg ønsker å gjøre, jeg vil vinne sprinten i VM, jeg vil ikke vinne noen sprinter før og jeg vil ikke vinne noen sprinter etterpå.

- Hva sier denne prestasjonen om deg som menneske og langrenssløper?

- Jeg tror styrken min er det mentale. Når jeg bestemmer meg for ting så gjør jeg dem hundre og ti prosent. Det fikk vi se i dag. Når jeg vil ha noe så går jeg til kroppen ikke vil mer.

Slik reiste han seg Og det har mange lurt på: Når bestemte du deg for å jobbe deg tilbake. Var det etter skuffelsen i Sotsji eller var det etter det som skjedde 4. mai?

- Det er nok totalen her. Jeg var veldig lei meg i fjor da kroppen ikke responderte på tre måneder - og Sotsji var dårlig. Da den våren kom, etter en dårlig sesong, så hjelper det veldig på motivasjonen. I tillegg, når mesterskapet legges til Sverige, så er jeg jo takknemlig for det.

- Hvordan vil beskrive forskjellen på tankesettet ditt foran OL i fjor og sånn det har vært før VM i år?

- Jeg var innstilt på å dra til Russland og krige, jeg, men i dette gamet ligger man på en grense. Jeg bikket over og fikk et virus. Det kan jeg på en måte ikke gjøre noe med.

- Jeg gjorde alt i min makt for å komme tilbake så fort som mulig, men det klarte jeg ikke. Når jeg har klart å komme tilbake nå, har jeg også ligget helt på grensen, men balansert på rett side. Derfor er jeg her i dag.

- Petter, har du noen gang vært bedre enn det du er nå?

- Nei. Når jeg vinner klassisksprinter, da er jeg sterk, sier Northug til Dagbladet.

• Hvis du i tillegg ønsker å se intervjuet med Northug, kan du gjøre det i videovinduet øverst i saken.

• Allerede på lørdag kan Northug ta et nytt gull. Da står en av favorittdistansene hans for tur - når gutta legger ut på VMs tremil.