Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball, kvinner:

Dette spanske jentelaget slår gutta og er blitt et bilde på en enorm framgang: - Noe sånt har jeg aldri hørt om

Spanske tenåringsjenter fra AEM Lleida slår guttelag og spansk fotball fosser fram. NFF vil henge med i utviklingen.

VINNER MOT GUTTA: Det spanske jentelaget AEM Lleida vant serien bestående av 13 guttelag. Det er med å illustrere en enorm utvikling i spansk kvinnefotball. Foto: Samuel Aranda / The New York Times / NTB Scanpix
VINNER MOT GUTTA: Det spanske jentelaget AEM Lleida vant serien bestående av 13 guttelag. Det er med å illustrere en enorm utvikling i spansk kvinnefotball. Foto: Samuel Aranda / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spansk herrefotball har vært ledende i Europa i flere år med storklubbene Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid i spissen.

Men også kvinnefotballen - eller rettere sagt jentefotballen - har noen fine og spesielle historier.

Historien handler om J13-laget til AEM Lleida. En amatørklubb som tok et helt uvanlig valg i Spania: De satset nemlig på jentene.

Det har gitt resultater. Denne sesongene vant AEM Lleida serien - mot gutta.

Ja, du leste riktig. Jentelaget til AEM Lleida - med 13-åringer - vant serien mot 13 guttelag.

- Noe sånt har jeg aldri hørt om, sier Toppfotballsjef Nils Johan Semb, til Dagbladet.

Han får støtte:

- Det er stadig vekk jentelag som vinner over guttelag i treningskamper, men jeg har aldri hørt om et jentelag som vinner serien i spill mot gutter. Det er jo kult, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Serieforeningen for Kvinnefotball i NFF, til Dagbladet.

Amerikanske New York Times har laget en større artikkel og besøkt jentelaget som har overrasket mange.

- Jeg prøver bare å vise at fotball ikke utelukkende er for gutter. Dersom vi jenter er bedre teknisk, kan det kompensere for at vi er fysisk svakere, sier Andrea Gómez til avisa.

Hun ble ligaens toppscorer, med solide 38 scoringer. Mer enn noen av gutta klarte.

Ingen tradisjon

Spania har ikke vært kjent for godt arbeid i kvinnefotballen. De har bare kvalifisert seg til ett VM på seniornivå. Det skjedde i 2015, men laget røk ut i gruppespillet med én uavgjort og to tap. Det betyr at laget aldri har vunnet en VM-kamp, men er kvalifisert til sommerens EM-sluttspill.

Kontrastene er store til herrelandslaget som vant VM i 2010, og EM i 2008 og 2012.

I Norge er vi i en annen situasjon: Der kvinnelandslaget vanligvis kommer seg til mesterskap og faktisk kan kjempe om medaljer. VM-gull i 1995, OL-gull i 2000 og EM-gull i 1987 og 1993 er bevis på det. Den siste oppturen var EM-sølv fra 2013.

Mens Norge var tidlig ute og satset på kvinnefotball, er det først nå spanjolene til en viss grad gjør det samme. Først i fjor sommer fikk Spanias eliteserie for kvinner en større sponsoravtale.

Skepsis

For rundt ti år siden bestemte amatørklubben AEM Lleida seg - en by nordvest i Katalonia, Spania - for å satse på jentelagene. I 2014 dominerte laget i jenteserien. Derfor bestemte de seg for å ta det neste, uvanlige skrittet. De meldte seg på i en serie med guttelag.

Valget var kontroversielt.

- Noen kalte oss gale. Hvis det gikk skikkelig galt, ville vi blitt holdt ansvarlige for å latterliggjøre jentene, sier Sergio González, klubbformann i AEM.

Fotballmamma Ana Maria Biela forteller at også hun var skeptisk til å la dattera Cristina spille mot gutter.

- Jeg ville utsette alt fordi jeg var redd gutta skulle skade henne. Da svarte Cristina at hun også kunne skade gutta. Jentene er unge og de er kanskje ikke klare over at de har fått til noe ekstraordinært, sier Biela.

Det spanske regelverket tillater nemlig å ha blandede lag - med gutter og jenter - fram til du er 14 år. Denne regelen utnyttet Lleida-laget, men blandet ikke laget. De stilte med rene jentelag.

Den første sesongen blant gutta var tøff. Jentene endte som nummer 12 av 18 lag.

Fordommer

Etter hvert kom de gode resultatene, men det var ikke utelukkende positivitet rundt det. Det var nemlig ikke populært hos alle at jentelaget vant mot gutta.

Ifølge Lleidas klubbdirektør José María Salmerón var ikke motstandergutta det store problemet, men faktisk mødrene til guttespillerne som slang kommentarer.

En forvirret dommer skal også ha spurt trenerne før kamp om laget hadde reist til feil bane.

En annen dommer refererte til laget som «las princesas», eller prinsessene på norsk.

Uansett fordommer, jentelaget til AEM Lleida klarte noe som hører sjeldenhetene til. Jentene vant 3-2 i den avgjørende kampen mot guttelaget La Noguera. Det sikret tabelltopp.

Etter kampen var det vill jubel. Skuffelsen var stor hos motstanderen, og kontrastene i hvordan klubbene drives kunne knapt vært større.

- Virkelig gode

La Noguera har 113 spillere i barnefotballen. Én av disse er ei jente. Hun er sju år.

Pere Clarisó er lagleder i La Noguera og forteller at «det ikke er tradisjon for jentefotball i klubben».

La Noguera-spiller Oriol Marchal oppsummerte kampen og sesongen ærlig.

- Det er hardt å tape mot jenter... Men disse er virkelig gode, sier Marchal.

KVINNELEDER: Hege Jørgensen i Serieforeningen for Kvinnefotball i NFF. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVINNELEDER: Hege Jørgensen i Serieforeningen for Kvinnefotball i NFF. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Suksessen på fotballbanen håper AEM Lleida å bruke til noe positivt for klubben og har startet et fond for å få bedre trenere til klubben.

De har også et håp om at flere får øynene opp for de spanske jentene.

Gode resultater

På ungdomslandslagene har Spania vært gode i flere år. De vant U17-EM for kvinner i 2010, 2011 og 2015.

De tok sølv i 2009, 2014, 2016, 2017. De har faktisk vært i finalen i sju av de ni siste mesterskapene for U17.

Også på U19 har Spania vært gode, med fire finaler på fem år. Alle finalene - i 2012, 2014, 2015 og 2016 - endte med tap.

Statistikken viser at Spania er langt bedre enn Norge på yngres landslag. Tallenes tale viser:

U17-EM:

Spania: 3 gull, fire sølv, en bronse.

Norge: Ingenting.

U19-EM:

Spania: 1 gull, 5 sølv.

Norge: 4 sølv.

A-landslag:

På A-landslaget er derimot rollene snudd og Norge har i alle år vært det beste laget. Norge har: OL: Gull (2000), bronse (1996). VM: Gull (1995), Sølv (1991), i tillegg en rekke medaljer i EM.

Spania har null å vise til på seniornivå. De har én semifinale og EM-bronse fra 1995.

Alle de spanske medaljene er kommet etter årtusenskifte - og det kan kanskje tyde på at spansk fotball på kvinnesiden fosser fram.

TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb. Foto: Øistein Norum Monsen 
TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb. Foto: Øistein Norum Monsen  Vis mer

Spørsmålet er hvorfor utviklingen henger etter:

- Jeg tror det handler om likestilling. I Norge er vi langt framme og var tidlig ute med jentefotball. Samtidig er det personer som har vært spesielt viktige for å sette jentefotball på kartet: Per Ravn Omdal og Karen Espelund er blant disse, sier Hege Jørgensen, i Serieforeningen for Kvinnefotball.

Mer ressurser

Jørgensen forteller at det er lett å se at Spania satser mer enn før og er blant de dominerende på aldersbestemte landslag.

- Vi har vært i forkant lenge, men vi ser også en voldsom utvikling hos land som blant annet Italia og Spania. Det satses mer internasjonalt og det er den hurtigst voksende jenteidretten i verden. Det ser vi i internasjonale mesterskap: Spania var i finalen i J17-EM nylig, og tapte knepent mot Tyskland. Spania er på full fart framover og vi ser at noen av de store klubbene som eksempelvis Barcelona satser på jentene, sier Jørgensen.

- Henger Norge med på utviklingen?

- Det er mye positivt som skjer og en av de største profilene i norsk fotball er tross alt jente og heter Ada Hegerberg (Lyon). Vi er fremdeles en nasjon i verdenstoppen og tok sølv i EM for fire år siden. Men det er spesielt to ting som er utfordrende. Det ene er spillerutviklingen. Der har vi ikke vært gode nok de siste 10-15 åra. Det andre er at klubbene må ha mulighet til å legge forholdene bedre til rette for spillerne på seniornivå. Vi må sørge for å forvalte talentene våre skikkelig. Dette handler først og fremst om ressurser og også om hvordan bruke de ressursene vi har smart. Vi er ikke der vi ønsker å være i dag. Bare et fåtall klubber har eksempelvis mulighet til å trene på dagtid. Det må vi gjøre noe med, sier Jørgensen.

Toppfotballsjef i NFF, Nils Johan Semb, har også lagt merke til at Spania stormer fram som en av de store nasjonene.

- Spania er en nasjon som kommer for fullt. De har etter hvert blitt dominerende på aldersbestemt. Jeg mener de er en framtidig stormakt, sier Semb.

- Hvorfor kommer de først nå?

- De startet satsingen seint. Jeg vet ikke helt hvorfor, men nå er ting satt i system og det ser ut som det settes av mer ressurser. De skandinaviske landene - som Norge og Sverige - var tidlig ute, men vi ser at det vokser i andre land. Om ti år har vi veldig mange flere land i verdenstoppen, sier Semb.

- Gjør Norge nok for å henge med i utviklingen?

- Vi henger fortsatt bra med. Det er lang tradisjon og kultur for kvinnefotball i Norge, men vi ser alle at utfordringen bare blir større og større. Landslaget er fortsatt på et høyt nivå, men utfordringen er å få klubbfotballen bedre, sier Semb.

Hege Jørgensen legger til:

- Dette er noe ledelsen i norsk fotball må ta alvorlig og vi ønsker å få med oss næringslivet i utviklingen. Kvinnefotballen har et enormt potensial, sier Jørgensen.

Ikke paradis

Tar vi en titt tilbake i Spania og Lleidas spesiell historie kan vi se at alt ikke er en dans på roser der heller.

Mange i spansk fotball etterlyser en større satsing. Real Madrid - verdens kanskje største klubb - har ikke et egen kvinnelag.

Den 13-årige toppscoreren vi skrev om øverst i artikkelen, Andrea Gómez, har scoret mer enn sine jevnaldrende gutter. Men har hun noen framtid i spansk fotball? Tja.

- Jeg ønsker å spille et sted der kvinnefotball settes pris på. USA er nok et paradis - ikke her, dessverre, sier Gómez.

Forresten: Både Spania og Norge skal spille i sommerens EM-sluttspill. Nils Johan Semb tror begge kan ta medalje, men holder Spania som en av favorittene til gullet sammen med Tyskland og Frankrike.

Kanskje kan Spania endelig lykkes.

Dagens serierunde i Toppserien kan du se direkte på Dagbladet.no:

Trondheims-Ørn - Stabæk - 16.00.

Røa - LSK Kvinner - 18.00

Avaldsnes - Klepp - 18.00

Kolbotn - Vålerenga - 18.00

Medkila - Grand Bodø - 18.00

HØYDEPUNKTER: Se høydepunktene fra kampen mellom LSK og Grand Bodø her. Video: Fotball Media Vis mer