Håndball-VM

Dette spår ekspertene

Søndag kveld avgjøres håndball-VM når Norge møter Frankrike i finalen. Ekspertene spår en tøff kamp for de norske jentene.

NØKKELSPILLER: Nora Mørk har vært en viktig brikke for Norge så langt i mesterskapet. Foto: Bente Oma Dahle / NTB.
NØKKELSPILLER: Nora Mørk har vært en viktig brikke for Norge så langt i mesterskapet. Foto: Bente Oma Dahle / NTB. Vis mer
Publisert

De norske håndballjentene er klare for enda en finale etter å ha knust vertsnasjonen Spania i semifinalen.

Nå venter Norges desidert tøffeste motstander så langt i mesterskapet, nemlig Frankrike.

Ekspertene spår at Norge kan få seksti tøffe minutter i Granollers mot et bunnsolid Frankrike-lag.

Finalen kan du se på TV 3

- Drømmefinale

- Jeg tror det blir en beintøff finale. Før mesterskapet var det mange som tippa at disse lagene ville møtes i finalen, og nå skjer det altså. Det er en grunn til det, sier NRKs håndballekspert Geir Oustorp til Dagbladet.

RIVALER: Norge og Frankrike er bitre rivaler. I EM 2020 slo Norge de franske jentene i finalen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP.
RIVALER: Norge og Frankrike er bitre rivaler. I EM 2020 slo Norge de franske jentene i finalen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP. Vis mer

- Det er de to beste lagene i verden. Sånn sett er det en drømmefinale.

Han tror forsvarsspillet må sitte om det skal bli gull.

- Det er alfa og omega. Vi har sluppet inn altfor mange mål denne turneringen, og Frankrike er eksperter på å gjøre ting vanskelig for oss. Mot dem blir det alltid færre mål enn vanlig.

Gode offensivt

Viasats håndballekspert Gunnar Pettersen har Norge som en knapp favoritt, og trekker fram den offensive styrken til de norske jentene som en av årsakene.

TØFF MOTSTAND: De franske spillerne er et tøft lag å møte, spesielt når enkelte spillere trener slik som dette iblant. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Norge har en uttelling på 61 prosent. Nå skal det sies at de har møtt noen dårlige lag, men det er veldig høyt. Frankrike har en total uttelling på 50 prosent, og de har jo også spilt kamper mot dårligere lag, sier han til Dagbladet.

- Norge har både spillet og statistikken på sin side, men jeg er usikker. Mot Spania var jeg skråsikker på norsk seier, men det er vanskeligere nå, fortsetter han.

Han tror Katrine Lunde må ha en god kamp om det skal bli norsk seier.

- Man er alltid avhengig av at keepere står bra. Hun har vært litt varierende i det siste, men det hun viste mot Spania var veldig oppmuntrende.

LEVENDE VEGG: Katrine Lunde sto en kjempekamp mot Spania i semien. Foto: Bente Oma Dahle / NTB.
LEVENDE VEGG: Katrine Lunde sto en kjempekamp mot Spania i semien. Foto: Bente Oma Dahle / NTB. Vis mer

Kan bli tidenes beste

En seier i søndagens finale vil gjøre de norske jentene til tidenes beste. Da vil Norge ha fire gullmedaljer i verdensmesterskap, og tangere Russland som også står med fire.

Norge kan også vise til fire sølv og tre bronser i turneringen, noe som tar den totale medaljefangsten opptil ti medaljer.

Norge og Frankrike har kjempet om det edleste metallet i mesterskap fem ganger før. Ved tre anledninger har Norge gått seirende ut.

Sist de to lagene møttes i en VM-finale var i 2017. Da trakk Frankrike det lengste strået. Norge kan imidlertid vise til seier i EM-finalen 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer