Dette står på spill

Norge skal ikke til fotball-EM neste sommer. Men de tre siste landskampene i 2020 inneholder likevel viktige ingredienser.

GODT HUMØR: Erling Braut Haaland er tilbake på Ullevaal stadion. Onsdag venter privatlandskamp mot Israel. Her er Borussia Dortmund-spissen i samtale med Leo Skiri Østigård på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT HUMØR: Erling Braut Haaland er tilbake på Ullevaal stadion. Onsdag venter privatlandskamp mot Israel. Her er Borussia Dortmund-spissen i samtale med Leo Skiri Østigård på gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
  • Norge - Israel, klokka 18.00 onsdag

ULLEVAAL (Dagbladet): Israel i privatlandskamp onsdag. Og Romania og Østerrike i Nations League søndag og onsdag i neste uke: Slik avrunder Lars Lagerbäck og co. den merkelige landslagssesongen 2020.

Eksamen var EM-playoffen mot Serbia 8. oktober. Det endte med 1-2-tap og stryk. Men det betyr ikke at det ikke er mer igjen å spille om. Det er det. Og denne uka har Lagerbäck samlet troppen i Oslo.

I FARTA: Alexander Sørloth tester skuddfoten på mandagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FARTA: Alexander Sørloth tester skuddfoten på mandagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kampene mot Romania og Østerrike er viktige. Men den mot Israel betyr også litt med tanke på ranking, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

NATIONS LEAGUE

Vi tar det kronologisk.

Norge kjemper mot Østerrike om å ta seieren i gruppe 1, på nivå B. Begge lag har ni poeng når to kamper gjenstår. De to andre lagene i gruppa er Romania (4 poeng) og Nord-Irland (1 poeng).

Gruppevinneren får to premier:

1) Opprykk til nivå A, der de aller beste nasjonene venter neste gang det er Nations League.

2) Ekstra mulighet til å kvalifisere seg til VM-sluttspillet i Qatar i 2022. Denne muligheten kommer på toppen av den ordinære VM-kvalifiseringen i 2021.

SEEDING

Gruppene i VM-kvalifiseringen trekkes 7. desember. De 55 nasjonene i UEFA vil bli seedet i seks potter, basert på FIFA-ranking og hvor på rankingen de ligger sammenliknet med andre europeiske nasjoner.

Foreløpig er Norge plassert i pott tre. Med gode resultater i de tre kommende kampene - og tilsvarende dårlige resultater hos nasjoner vi konkurrerer med - kan vi havne i pott to.

MED DORTMUND-POSE: Erling Braut Haaland forlater Ullevaal etter treninga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MED DORTMUND-POSE: Erling Braut Haaland forlater Ullevaal etter treninga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Forskjellen på pott to og pott tre er ganske stor når du ser på lagene som sannsynligvis vil ende der. Det kan være forskjellen på en god VM-mulighet og middels VM-mulighet, sier Mathisen.

SERBIA-BRÅKET

Lagerbäck har svekket posisjonen sin som landslagstrener denne høsten. Før tapet for Serbia virket han urokkelig. Så gikk EM-sluttspillet fløyten.

På kammerset kom det fram at det hadde vært høylytte ordvekslinger mellom ham og RB Leipzig-spiller Alexander Sørloth om taktikk og kampplan.

Bare to solide kamper mot Romania og Østerrike - og seier i Nations League - gjør at han vil gå ut av høsten med æren i behold.

- Hvis Norge vinner gruppa, så er det imponerende. Jeg tror vi kommer til å slå Romania. Men jeg er mer spent på Østerrike-kampen. Vi må trolig vinne mot dem. Og jeg blir imponert hvis de klarer det, påpeker Mathisen.

FORBEREDELSER: Lars Lagerbäck leder troppene på Ullevaal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBEREDELSER: Lars Lagerbäck leder troppene på Ullevaal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAGERBÄCKS FRAMTID

Til syvende og sist handler de gjenstående kampene trolig om Lagerbäcks framtid.

Svensken har kontrakt ut VM-kvalifiseringen neste år. Men hvis Norge ikke vinner gruppa - og er på en opptur inn i 2021 - vil det være blytungt. Etter alle solemerker vil Lagerbäck selv avgjøre om han tar fatt på kvaliken. Men hvis Ståle Solbakken melder seg klar, kan det være at en sluttpakke er det beste og at alt løser seg selv.

- Dette har jeg ikke tenkt på per nå, sier Lagerbäck til Dagbladet.

FAKTA

Neste landskamper

11. november: Norge - Israel (privatlandskamp).

15. november: Romania - Norge (Nations League).

18. november: Østerrike - Norge (Nations League).

NATIONS LEAGUE

Østerrike43016-49
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland40132-81
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer