Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette stoffet testet den svenske stjerna positivt på

Kom på dopinglista i år.

TATT.  Abeba Aregawi har testet positivt på stoffet Meldonium, melder svensk presse. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files
TATT. Abeba Aregawi har testet positivt på stoffet Meldonium, melder svensk presse. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files Vis mer

(Dagbladet): Den svenske mellomdistanseløperen Abeba Aregawi (25) har levert en positiv dopingprøve.

Ifølge Expressen har 25-åringen testet positivt på stoffet meldonium.

Antidoping Norge beskriver stoffet på denne måten:

«Meldonium (mildronate) er implementert på dopinglista for 2016 på grunn av bevis for/kunnskap om at dette stoffet er i bruk blant utøvere i den hensikt å øke prestasjonsnivået».

Prestasjonsfremmende Ifølge Antidoping Norge er det først i år at stoffet er på lista over forbudte stoffer og dermed på den berømte dopinglista.

«Dette stoffet har vært på overvåkingslisten i 2015, og er nå overflyttet derfra til dopinglista. Meldonium er et stoff som modulerer metabolismen i hjertet, og gir økt glukoseforbruk i hjertet ved å hemme fettsyreoksidasjon. Siden omsetningen av glukose krever mindre oksygen enn fettsyreomsetningen, så er dette mer gunstig for et skadet hjerte (f. eks. ved angina pektoris og hjerteinfarkt), og gir i denne situasjonen en mer tilpasset og gunstig metabolisme», skriver Antidoping Norge.

Nå venter Det svenske friidrettsforubndet på B-prøva til mellomdistanseløperen.

Den positive dopingprøva skal ha blitt gjort i starten av 2016 i Addis Adeba (Etiopias hovedstad).

Løy om fravær Det svenske friidrettsforbundet fikk beskjed om Aregawis positive test for 14 dager siden - og måtte lyve og holde sannheten skjult inntil i dag.

- Det var den eneste måte å løse dette på, sier landslagssjef Karin Torneklint til Expressen.

- Det er nok 14 dager siden vi fikk beskjeden, sier hun videre.

Dermed løy landslagssjefen da hun fikk spørsmål fra svensk TV4 om Aregawi var aktuell for innendørs-VM 18. til 20. mars.

- Adeba har ikke konkurrert skikkelig, så hun blir ikke tatt ut (til VM), sa Torneklint i intervjuet for to dager siden.

Landslagssjefen sa også at utelatelsen ikke hadde noe med bråket rundt Aregawis statsborgerskap.

Sjokkert Ingvill Måkestad Bovim, en av Norges beste mellomdistanseløpere de siste åra, er overrasket over at konkurrenten har testet positivt.

- Det var en sjokkerende beskjed å få. Jeg leste tidligere i dag en artikkel om at flere har testet positivt etter at de endelig har hatt antidoping-tester i Etiopia. Da er vel hun en av dem, sier Måkestad Bovim til Dagbladet i kveld.

- Hva tenker du om at en konkurrent har testet positivt rett før et OL?

- Jeg håper bare at alle som doper seg blir tatt og helst først OL og EM. Det er ekstremt synd at idrettsutøvere blir frarøvet å stå på pallen i mesterskap fordi noen jukser, sier det norske OL-håpet.

Bovim og Aregawi løp blant annet EM-finale sammen i 2014. Aregawi tok sølv med tida 4.05.08. Bovim ble nummer 9 med 4.08,85.

Nå venter Det svenske friidrettsforubndet på B-prøva til mellomdistanseløperen.

Den positive dopingprøva skal ha blitt gjort i starten av 2016 i Addis Adeba (Etiopias hovedstad).