ANDREMANN: Jakob Fuglsang sprakk fullstendig på den andre fjelletappen i årets tour, men i går viste han igjen styrke. Fjellstuntet kostet 7.500 kalorier, og endte med andreplass bak Joaquim Rodriguez. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM
ANDREMANN: Jakob Fuglsang sprakk fullstendig på den andre fjelletappen i årets tour, men i går viste han igjen styrke. Fjellstuntet kostet 7.500 kalorier, og endte med andreplass bak Joaquim Rodriguez. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COMVis mer

Dette stuntet kostet vanvittige 7500 kalorier

- I dag skal jeg ta det med ro, sier dansk bruddhelt.

MURET (procycling.no): Kapteinsansvaret i Astana skiftet fra Vincenzo Nibali til Jakob Fuglsang, da førstnevnte tapte over fire og et halvt minutt til Chris Froome opp La Pierre-Saint-Martin på tourens første klatreetappe.

• LIVE: Følg Tour de France på procycling.no/tdf!

Dagen etter tapte Nibali nok et minutt til Froome, mens ferden over blant annet Col d´Aspin og Tourmalet ble en katastrofe for Fuglsang.

Han tapte nesten ti minutter til den gule ledertrøya.

På den positive siden, ga det ham muligheten til å angripe under torsdagens etappe. Fuglsang satt i vinnerbruddet med Joaquim Rodriguez og Romain Bardet.
 
Vanvittig anstrengelse Fuglsang tok til slutt andreplassen i regn og hagl på toppen av Plateau de Beille.

Astana-rytteren la ned over 5 timer og 40 minutter på den 195 kilometer lange og brutale etappen.

- Hvor mye koster en slik kraftanstrengelse? spør procycling.no dansken ved starten av den 13. etappen.

- Det kostet mye. Treneren vår, Paolo Slongo, leste ut av wattverdiene at jeg brente 7500 kalorier i går, så det er klart det koster, sier Fuglsang.

• Les også: Nibali truet med sparken: - Skulle motivere meg

Til sammenlikning bruker man rundt 3000 kalorier når man løper maraton. Det er også kun de aller tøffeste klatreetappene som gjør at rytterne kommer opp i slike nivåer.

Venter på Alpene - eller? Fuglsang melder at fredagens etappe skal forløpe seg rolig for hans del.

- Det handler om å komme seg til hektene igjen i dag.

Samtidig trenger han ikke å vente altfor lenge. Uoppfordret peker han mot lørdagens ferd mellom Mende og Valence.

- Det kan være en mulighet, selv om det ikke er en ren fjelletappe. Det kommer an på beina, sier han om den 183 kilometer lange etappen som blant annet inneholder en annenkategori.

- Det kommer mange etapper i Alpene, så jeg prøver meg sikkert der og, legger han til.

Nibali er ikke seg selv Astanas lederemner ligger nå på niende- og fjortendeplass i sammendraget.

Fuglsang har seks minutter opp til lagkameraten under det som så langt må sies å være et svært skuffende tittelforsvar.

- Det er mye støy rundt Nibali nå, hva er din analyse av det hele?

- Jeg vet ikke hva som er galt, og det vet ikke han heller. Han sa at han ikke kjente seg bra på den nest siste stigningen. Det kan være varmen eller allergi som gjør at han ikke er på samme nivå som i fjor. Han følte seg bra igjen da regnet slo inn i den siste bakken. Det er vanskelig å si, hva som er årsaken.

Noe klart svar har heller ikke sportsdirektør Giuseppe Martinelli.

- Det meste tyder på at han er på samme nivå som tidligere, innleder han.

- Dere må ikke tro at vi ankom touren med ham i dårlig forfatning. Det så vi under tempoen i Utrecht. Verdiene hans var gode, men han tapte mye tid på de første to etappene, og spesielt den andre. Der hadde han uflaks med en velt rett foran ham. Etter det har det vært vanskelig å omstille seg, mener italieneren.

Tidligere fredag dementerte Nibali opplysningene om at han er på vei ut av Astana-laget etter krangel med Alexandre Vinokourov.