Lahti-VM  2017:

Dette svenske sinnet mot Norge bare ødelegger sporten

Alternativ virkelighet hjelper ikke fram renere langrenn:

SPLITTET: Er svenskene så bitre på norsk langrenn at de er nødt til å ty til en alternativ virkelighet?
SPLITTET: Er svenskene så bitre på norsk langrenn at de er nødt til å ty til en alternativ virkelighet? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR topplederen i den svenske olympiakomiteen (SOK) omtaler astmarapporten fra Nordens fremste idrettmedisinske eksperter som «hinsides», er det enda et tegn på at det svenske sinnet mot Norge bare ødelegger for en renere sport.

For ordens skyld; SOK-sjefen Peter Reinebo er ingen medisiner. Den rapporten som han avfeier som et «bestillingsverk», er derimot utarbeidet gjennom et halvt år av ledende faglige ressurspersoner fra Anti-doping i Danmark og Finland og svenskenes egen internasjonalt mest respekterte astmaekspert.

Denne granskingen gir altså en felles nordisk faglig vurdering av hvordan det norske langrennsmiljøet har medisinert de beste løperne sine.

Med andre ord:

  • En av svensk idretts viktigste ledere ser bort fra fakta og lager i stedet sin egen virkelighet.

Akkurat som han roter seg inn i bortforklaringer nå som Dagbladet avslører at Peter Reinebo selv var den som nektet svensk ekspertise å gi faglig hjelp til den samme granskingskommisjonen. Der Reinebo ved to anledninger har forsikret at den svenske idrettsledelsen tilbød kommisjonen all mulig hjelp, viser e-postene hans det motsatte.

Det er ikke spesielt troverdig

MEN hvorfor er det så vanskelig for enkelte å erkjenne at den uavhengige ekspertkommisjonen har frikjent norsk langrenn for uetisk bruk av astmamedisin?

For SOK er dette en helt unødvendig omskrivning av virkeligheten. Svensk langrenn har heller ikke noen medisineringspraksis å skamme seg over. Her gjaldt det bare å få fakta om ulik nordisk praksis inn i rapporten, og så får hver enkelt nasjon gjøre sine etiske vurderinger av medisinering av egne løpere ut fra det.

Men da må først alle som er interessert i en renest mulig idrett, bidra til at faktainnsamlingen blir så bra som mulig.

DET det her den svenske olympialedelsen feilet uten helt å skjønne det, og det er her andre aktører bevisst tåkelegger.

Som for eksempel VGs kommentator som ikke virker spesielt interessert i å få en renere langrennssport, men derimot vil bli kvitt Skiforbundets president. I går beklaget denne kommentatoren at avisa hans hadde hatt en overskrift der Norges Skiforbund ble «frikjent», før han serverte VG-leserne en helt ny, omskrevet rapport fra granskingsutvalget slik han selv kunne tenkt seg å utforme den. Alternative fakta; altså, for Kellyanne Conway, denne personlige virkelighetsframstillingens mor, har selvsagt slektninger i Norden som ellers i verden.

I den omskrivningen ble det viktigste det påståtte rotet i landslagets daglige helsestell. Det som Marit Bjørgen omtalte som «små ting i forbindelse med rutiner» da hun forleden snakket om hvor glad hun var for å bli frikjent for påstandene om sviktende norsk etikk.

Så kan hver og en vurdere om noen har bedre innsikt i hverdagslige rutiner i norsk langrenn enn Marit Bjørgen.

FOR det blir ikke noe bedre dopingvern ved å snekre sammen en egen virkelighet. Det er grunnen til at langrennsløpere fra alle nasjoner er hos FIS-president Gian Franco Kasper i dag for å kreve at skisporten innfører strengere reaksjoner mot dopere. Det internasjonale Skiforbundet har i likhet med andre store idretter i årevis mest mulig beskyttet sin egen vare. Kontroller og avsløringer; javel, men nødig noe gjennomgående oppgjør med svindelen.

Da McLaren-rapportene avslørte hvor organisert dette jukset har vært i Russland, ble det nok både for skiskytterne og langrennsløperne. Avsløringene utfordrer disse idrettenes falske virkelighetsforståelse. Jukset er der. Spørsmålet er hva idrettslederne selv vil se.

DERFOR er denne løperaksjonen før VM-start viktig, og derfor burde alle norske løpere forlengst ha skrevet under oppropet. Ikke minst Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug selv om de to føler seg urettferdig behandlet av systemet. I likhet med skiskytternes kamp for en renere sport, må FIS presses til å holde trykket oppe mot sine svindlere.

Det betyr ikke automatisk svekket rettssikkerhet for de enkelte løperne. Det er derfor alle av Thereses beste venninner har underskrevet disse kravene til FIS.

Slik er det heller ikke noe tilbakeslag om de utestengte russiske skistjernene til slutt blir frikjent i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) for sin del i statssvindelen under Sotsji-OL. Her er det ikke snakk om straff for å straffe, men en gjennomgående vilje til å holde sporten sin ren.

DET er da vi må holde orden på begrepene for å få til en samlet effektiv kamp mot jukset i stedet for å miste fokus i en meningsløs ordkrig:

  • . Det har aldri vært noen systematisk svindel med astmamedisin for å få norske langrennsløpere til å gå fortere.

Selv uten svensk faktahjelp ble langrennsmiljøet vårt frikjent for påstandene om manglende etikk.

Det er virkeligheten. Hadde den vært en annen, kunne faktisk ikke Norge ha stilt langrennslag i VM.

Da var det vi som hadde ødelagt sporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer