Dette sydenparadiset vil snyte Oslo for OL i 2022

Mens storfavoritten må gjennom folkeavstemming.

VINTER-OL HIT? Sportslig sett er Barcelona mest kjent for fotballaget med byens navn og et svært vellykket sommer-OL i 1992. Nå vil imidlertid katalanerne bli den første byen som har arrangert både sommer-OL og vinter-OL. Her gjennomfører de tyske jentene Maria Kurjo og Julia Stolle et treningssynkronstup før sommerens svømme-VM. I bakgrunnen skimtes verdensberømte Sagrada Familia. Foto: REUTERS / Gustau Nacarino / NTB Scanpix
VINTER-OL HIT? Sportslig sett er Barcelona mest kjent for fotballaget med byens navn og et svært vellykket sommer-OL i 1992. Nå vil imidlertid katalanerne bli den første byen som har arrangert både sommer-OL og vinter-OL. Her gjennomfører de tyske jentene Maria Kurjo og Julia Stolle et treningssynkronstup før sommerens svømme-VM. I bakgrunnen skimtes verdensberømte Sagrada Familia. Foto: REUTERS / Gustau Nacarino / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Stemningen sto i taket på Grand Hotel i Oslo i natt da det omsider ble klart at byens befolkning hadde sagt ja til å arrangere OL i 2022.

Det er riktignok langt igjen til et eventuelt nytt OL på norsk jord (se faktaboks), men idrettstoppene var i natt høyt oppe da det ble klart at første hinder er passert.

- Det var et fantastisk hyggelig resultat. Det betyr at byens ungdom, idrettslag og alle positive krefter som har bidratt, har sørget for at politiske myndigheter har fått et klart svar, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Etter flere uker med dystre meningsmålinger for ja-siden, ble resultatet til slutt relativt klart. 172 837 mennesker stemte for OL, mens 140 982 sa nei. 9519 stemte blankt.

Norges idrettsforbund, Oslo kommune og etterhvert den nye regjeringen kan nå heve blikket og ta en titt på konkurrentene. Det er spesielt én by som skiller seg ut:

München Den tyske byen seiler nemlig opp som den største favoritten til OL om ni år. München tapte hårfint for sør-koreanske Pyeongchang i kampen om OL 2018, men prøver seg nok en gang.

I likhet med Oslo må imidlertid Bayern-byen gjennom en folkeavstemming. Den skjer 10. november, bare fire dager før kandidatbyene må melde sin interesse formelt.

Det er uansett ventet at befolkningen sier ja, og skal vi tro Münchens borgermester Christian Ude, har tyskerne nærmest vunnet allerede:

JA-JUBEL: Petter Stordalen, idrettspresident Inge Andersen og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø hadde mye å juble for undervalgvaken til valget om OL i Oslo i 2022 i natt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
JA-JUBEL: Petter Stordalen, idrettspresident Inge Andersen og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø hadde mye å juble for undervalgvaken til valget om OL i Oslo i 2022 i natt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ser på Münchens muligheter som ekstremt lovende dersom høstens folkeavstemning gir klar støtte. Så fort vi har fått folkeavstemningen av veien, vil vi få en relativt enkel vei. Vi har ingen rival som kan sammenlignes med Pyeongchang. Sjansen er mye større denne gangen, sa han i sommer, ifølge NRK.

Barcelona Barcelona har lenge vært i kulissene, og da det ble klart i helga at sommer-OL i 2020 gikk til Tokyo, og ikke Madrid, gikk Barcelonas ordfører Xavier Trias ut og røpet at, ja, vinter-OL er noe han gjerne vil ha til byen som er mest kjent for sommer, fotball og et yrende kulturliv.

- Vi har alt klart. Søkemappa er klar, og nå må vi sette oss ned med Spanias olympiske komité og komme til en beslutning om vi faktisk skal søke, sa han til katalansk radio i helga, ifølge gamesbids.com.

Spanjolenes plan er at alle utendørsidrettene skal foregå i Pyreneene, noen timers kjøring nord for turistbyen.

Krakow/Jasna Også polske Krakow og slovakiske Jasna har signalisert at de ønsker seg OL i 2022. De to nabolandene ser for seg at Krakow skal være hovedbyen, men at Jasna skal være vert for de alpine grenene.

Det er ventet at de to byene vil offentliggjøre sitt kandidatur 14. november.

Almaty Også Kasakhstan ønsker seg OL, og det er den gamle skøytebyen Almaty som kommer til å søke.

Styreleder i landets byrå for idrett og fysisk tilrettelegging, Erlan Kozhagapanov, uttalte nylig til Bnew.kz at Almaty allerede har det meste av anlegg og infrastruktur på plass ettersom byen arrangerte De asiatiske vinterleker sammen med hovedstaden Astana i 2011.

Lviv Også Ukraina ønsker seg sitt første OL, og det kan se ut til at det er sannsynligvis relativt store Lviv som blir hovedbyen for en eventuell ukrainsk søknad.

I juni meldte nasjonal radio at landets visestatsminister, Oleksander Vilkul har bedt ansatte i regionene rundt Lviv om å forberede en søknad. Landets president Viktor Janukovitsj har signert et dokument for å få prosessen i gang.

Til tross for sterk motstand - spesielt fra München - tror generealsekretær i idrettsforbundet, Inge Andersen, at Oslo har en god sjanse.

FAVORITT: Tyske München er sannsynligvis den største favoritten til OL i 2022. Slik ønsker teamet bak søknaden å presentere seg selv. Foto: München PRO22
FAVORITT: Tyske München er sannsynligvis den største favoritten til OL i 2022. Slik ønsker teamet bak søknaden å presentere seg selv. Foto: München PRO22 Vis mer

- Det som er vår virkelig store fordel nå er at vi ligger flere hestehoder foran de andre søkerne. Vi har god kontakt med IOC gjennom ungdoms-OL, og dette massive resultatet fra folkeavstemningen vet jeg imponerer IOC, sier han til Dagbladet.

Andre byer I tillegg til de nevnte byene har også Sarajevo, Nice, Brasov og Stockholm/Åre vist interesse, men det er høyst tvilsomt at noen av disse kommer til å legge inn en formell, konkurransedyktig søknad.