PROFILER: En rekke av verden største sykkellag var med i årets utgave av Tour of Norway, deriblant Tinkoff-Saxo og Team Sky. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / procycling.no
PROFILER: En rekke av verden største sykkellag var med i årets utgave av Tour of Norway, deriblant Tinkoff-Saxo og Team Sky. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / procycling.noVis mer

Dette synes storlagene om Tour of Norway

Team Sky og Tinkoff-Saxo kommer med dommen.

EGGEMOEN (procycling.no): Den femte utgaven Tour of Norway er over. På fem dager gikk ferden over 90 mil gjennom fem fylker.

Årnes, Sarpsborg, Drammen, Langesund, Skien, Rjukan, Geilo, Flå, Hønefoss og en rekke andre steder har vært vertskap for Norges lengste profesjonelle etapperitt.

Umiddelbart etter at den siste etappen ble fullført på Eggemoen, roste ryttere og sportsdirektører fra flere av verdens største lag årets Tour of Norway.

Det gjorde de på tross av den kalde sistedagen i regnværet nedover Hallingdal til Hønefoss.

Team Skys David López kapret tredjeplassen sammenlagt i Tour of Norway-debuten. Den 34-årige klatreren synes dagene i Norge har vært en positiv opplevelse.

- Fint med litt av hvert
- Det er den første gangen jeg sykler dette rittet. Jeg synes det er et veldig bra ritt. De første dagene var det ganske hektisk før spurten, og seinere ble det hardere i fjellene og også en målgang på en klatring. Det er fint å ha litt av hvert i rittet, sier López til procycling.no.

- Likte du løypene?

- Ja, det var ikke så hyggelig nå den siste timen med regnet og kulden, og heller ikke med vinden på den første dagen. Men det har vært OK. Jeg liker landet, variasjonen og rittet.

- Hva med hvordan Tour of Norway er blitt organisert?

- Ja, det har vært bra. De første etappene var vi gjennom mange steder og byer, og vi så mye folk som fulgte med rundt på veiene. Det har vært mye folk ute og organiseringen har vært veldig bra, skryter Sky-rytteren.

- Vil du anbefale rittet for lagkompiser i Sky som ikke har vært her?

- Ja, selvfølgelig. Vi har jo hatt, og har folk på laget som er fra Norge. Som Eddy (Boasson Hagen), og også Lars Petter Nordhaug som er en viktig rytter for oss. Gabba (Gabriel Rasch) er i tillegg sportsdirektøren vår.

Mange fronter
- Jeg tror mange har lyst til å komme hit, men akkurat nå foregår Giro d'Italia og folk kom nylig tilbake fra Tour of California. Vi har også en amerikansk sponsor, så det er vanskelig å delta overalt. I tillegg har vi folk på treningsleir i ryttergruppa, påpeker López i samtale med procycling.no.

- Men dette er også et viktig ritt, fordi vi har norske folk på laget. Det er bra å reise hit og prøve ut forskjellige ritt. Jeg kan selvfølgelig tenke meg å komme tilbake. Nå som jeg vet at jeg ikke har andre ritt, er det fint å se andre deler av verden. Jeg kom nesten med på laget til giroen, men nå er jeg glad for at jeg kom hit, forsikrer den rutinerte spanjolen.

Sky-rytterens positive inntrykk av Tour of Norway stemmer med det sportsdirektør Gabriel Rasch har hørt de øvrig rytterne på laget si etter fem dager på norske veier.

- De synes det har vært kjempebra. Rytterne har ment hotellene vi har bodd på har vært helt topp, og jeg tror de har vært fornøyd med løypene. Det har vært et balansert løp i år. Været får vi ikke gjort noe med på denne tida av året. Det kan være alt fra 20 grader og sol til fem grader og regn. Ellers har dette vært helt kanon, sier Rasch til procycling.no.

- Organiseringen har vært veldig bra. Rytterne har helt klart lyst til å komme tilbake hit. Det er ikke det at de ikke har lyst det står på. Det som avgjør om vi kan kjøre rittet eller ikke er programmet vårt ellers, tida på året og om det passer. Det avhenger av om vi har nok ryttere og støtteapparat til å stille, understreker det britiske storlagets norske sportsdirektør.

Edvald Boasson Hagen vant Tour of Norway sammenlagt for Team Sky både i 2012 og 2013. Men i fjor fant ikke laget plass i kalenderen til å stille på start.

- En kjempeopplevelse
I år gjorde Boasson Hagen comeback med MTN-Qhubeka, men måtte se seg slått i sammendraget av Tinkoff-Saxos Jesper Hansen.

Den danske vinnerens sportsdirektør var også en fornøyd mann etter triumfen til 24-årige Hansen. Nicki Sørensen har mange gode ord om 2015-utgaven av Tour of Norway, og tror spesielt Jesper Hansen er godt fornøyd med årets løyper.

- Dette har vært en kjempeopplevelse. Det har selvfølgelig vært nervøst for oss etter at Jesper har tok over ledertrøya. Vi var selvsagt superglade for seieren hans (på den tredje etappen til Rjukan). Men vi ville også ha mer, og ønsket å vinne sammenlagt også, sier Tinkoff-sportsdirektør Sørensen til procycling.no.

Den mangeårige sykkelproffen beskriver Hansens store gjennombrudd som proffsyklist som en hard og kald kamp.

- Det var en stor forløsning og en hard sisteetappe, ikke bare med tanke på ruta, men også med været. Jesper satset på å ikke ha så mye klær og ville være skarp i kampen mot de andre som lå bra an sammenlagt. Han holdt på å fryse i hjel, så det var en litt dramatisk avslutning, men jeg tror han har det OK igjen om ikke så lenge.

Ga mersmak
- Han utvikler seg som rytter og menneske. Det er det andre året hans på profesjonelt nivå. Han brukte det første året på å lære seg «gamet» litt. I tillegg var han syk en del av det første året. Denne sesongen har det kommet en opptur nå, og så får vi se om det fortsetter, sier Sørensen om Tour of Norway-vinneren.

- Hva med de andre Tinkoff-rytterne? Tror du de også er fornøyd med rittet?

- Ja, det er de. De har kjempet hardt for dette og er selvfølgelig glade nå.

- De synes rittet har vært fint. Organiseringen har vært meget profesjonell. Vi har lyst til å komme tilbake hit, forsikrer Nicki Sørensen, før han haster tilbake til lagbussen for å starte feiringen med laget.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

FORNØYD: David López (til høyre) endte på tredjeplass bak Jesper Hansen (midten) og Edvald Boasson Hagen i Tour of Norway. Han likte seg stort sett godt på norske veier. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / procycling.no.
FORNØYD: David López (til høyre) endte på tredjeplass bak Jesper Hansen (midten) og Edvald Boasson Hagen i Tour of Norway. Han likte seg stort sett godt på norske veier. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / procycling.no. Vis mer