Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo drømmer allerede om arenaen som matcher FFKs publikum

- Dette tilhører en annen liga

Tilskuertallet på Fredrikstad Stadion matcher FFKs toårsplan med Per-Mathias Høgmo: Eliteserien 2020.

VANT: Det ble seier i Per-Mathias Høgmos comeback som fotballtrener. Foto: Geir A. Carlsson / Fredrikstad Blad
VANT: Det ble seier i Per-Mathias Høgmos comeback som fotballtrener. Foto: Geir A. Carlsson / Fredrikstad Blad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredrikstad-Asker 1–0 (1–0)

FREDRIKSTAD (Dagladet): Om tjuefem serierunder må Fredrikstad Fotballklubb være tilbake på det nest øverste nivået i Norge. Det er oppgaven Per-Mathias Høgmo har tatt på seg. Det er kravet som følger jobben 2018. Og da hjelper det selvfølgelig med tre poeng i seriepremieren.

Der Høgmo er nå, på vei for å gjenreise trenerkarrieren etter nedturen med Norge, var dette blink i første forsøk.

– Vi må lære oss å vinne fotballkamper, sier FFK-treneren. – Det gjorde vi selv om vi burde drept kampen før pause. Men læringa og hvordan vi håndterte det er viktig. Det tar vi med oss videre.

Det er ikke hva motstanderne heter som betyr noe i Fredrikstad denne sesongen. Men at de blir slått. Er du PostNord-lag så er du PostNord-lag. For FFKs vedkommende veldig selvforskyldt etter enda en epoke med vanstyre. Og derfor er det greit med Asker, Raufoss, Mjølner, Grorud, Stabæk 2 og hvem det måte være. De er begynnelsen på veien tilbake.

- En annen liga

5691 tilskuere kan for en som har sovet noen år få Fredrikstad til å se ut som en Elitserieklubb. Det viser interessen i byen.

– Publikummet her tilhører en annen liga, sier Per-Mathias Høgmo.

Igjen, der har du ambisjonen og målet.

At Fredrikstad er en fotballby er gammelt nytt. 11 kongepokaler og ni seriemesterskap av ymse slag, der det siste riktignok ble vunnet så langt tilbake som i 1961, forteller om mer enn lange flate baller på vingene. Det forteller om tradisjon utviklet til stolthet med kravene som følger kjærligheten til det vakre spillet. Så spørsmålet er derfor ikke om det er liv laga for mer toppfotball i plankebyen, 2500 solgte sesongkort og et publikumstall på 5691 mot Asker bekrefter det.

- Et skritt av gangen

Spørsmålet er om Per-Mathias Høgmo klarer å stable på beina et lag som fortjener byens iboende følelser, interesse og patriotisme.

– Det skal vi klare, sier treneren. – Vi må bare ta et skritt av gangen, være tålmodige og skjønne at det vil ta litt tid.

For selv om gammel kjærlighet ikke ruster (helt) er det ikke sånn at Fredrikstad Fotballklubb bare kan kline på seg et lag med ny sminke, si at alt er glemt, at nye koster feier bedre enn gamle og tro at forholdet mellom by og fotballklubb er en symbiose som går av seg selv når Fredrikstad Fotballklubb trenger det. Alle fotballklubber som skal bli elsket av fler enn de som er født til det og som derfor mest av alt lider fordi de alltid er der, må levere. Og det viktigste er resultater, og for FFKs del er det resultater som tar dem tilbake til OBOS-ligaen 2019.

Men det hjelper selvfølgelig at det også er en viss hygge rundt det, og at folk og klubb byr på seg selv.

Måtte vekk

Per-Mathias Høgmo ble en utskjelt landslagstrener fordi resultatene var for dårlige og hans tolkning av den kvalifiserende EM-tabellen til Frankrike 2016 – der Norge vant 19 poeng og spilte seg til play off mot Ungarn, kamper som egentlig satt to streker under Høgmos vingling og mangler som landslagssjef – ble lest på en annen måte av folket. Norge, som skulle til EM, kom jo ikke til EM. Ikke en gang via play off på grunn av sluttspillets utvidelse fra 16 til 24 lag. Og da den påfølgende VM-kvalifiseringen var på vei den samme veien, ingen steder, var det tydelig for Norges Fotballforbund at folket var forspist på dårlige unnskyldninger.

Høgmo måtte vekk.

Og så gikk han i opplag.

I Fredrikstad har han gjenoppstått, som Per-Messias denne gangen også. Inntil videre holder det vann. Fredrikstad er på stø kurs mot OBOS-ligaen. Det er det eneste klubben har øynene på. Og når spillere som knapt har opplevd gleder de par siste sesongene får nerver og forventningspress på avstand er det ingen grunn til å tvile på at Høgmo vil styre FFK gjennom prosjektets første etappe.

Et lag som avslutter og vinner åpningskampen med sju lokale unggutter vil også få maksimal drahjelp av byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!