Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette trekket har endret alt: - Nå er Anand livsfarlig

Her er forklaringen på hvorfor.

SKUFFET: Magnus Carlsen var langt nede etter gårsdagens parti. Selv om han hadde fordelen av hvite brikker, hadde han aldri noen store vinnersjanser. Åpningstrekket er viktig. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SKUFFET: Magnus Carlsen var langt nede etter gårsdagens parti. Selv om han hadde fordelen av hvite brikker, hadde han aldri noen store vinnersjanser. Åpningstrekket er viktig. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): På bare ett år har Vishy Anand (44) gått fra å være en sjakkspiller nordmenn flest syntes synd på til å bli livsfarlig. Nå skal du få vite hvorfor.

- I fjorårets VM-kamp i Chennai gjorde Anand en enorm strategisk tabbe. Han sløste bort fire partier med hvite brikker på rad, sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet og utdyper hva han mener ved bruk av termer som den jevne nordmann ikke vil forstå noen ting av.

«Enorm strategisk tabbe» og «sløste bort fire partier med hvite brikker på rad». Det skjønner alle hva betyr. Men la oss prøve å forklare hva Grønn egentlig mener.

- Burde skiftet I sjakk på høyt nivå har åpningstrekket utrolig mye å si for hvordan stillingen i partiet utvikler seg. Bak hvert eneste trekk ligger det store mengder analyser.

I fjorårets VM-kamp startet Anand med å spille bonden som har utgangsposisjon foran kongen to steg fram i fire hvitpartier på rad. Da svarte Carlsen med et såkalt «Berlin-forsvar», noe som effektivt stoppet Anand hver eneste gang.

Det er dette Grønn mener Anand burde tatt hensyn til.

- Det er greit at Anand spilte det åpningstrekket en eller kanskje to ganger, men da han ikke fikk den fordelen han ønsket burde han bare skiftet strategi med en gang.

Nyanser Som noen kanskje husker, endret ikke Anand taktikk før det aller siste partiet han hadde med hvit. For det blotte øyet var heller ikke den endringen stor, men i sjakkverden kan den derimot ha «alt» å si.

Det tilsynelatende enkle grepet inderen gjorde, var å gå over til å spille bonden foran dronningen to felt fram i stedet. Dét trekket hadde ikke Carlsen et like godt svar på, noe som gjorde at Anand raskt fikk en fordelaktig stilling.

På det tidspunktet, da Anand endelig hadde lært av feilene sine, var VM-kampen allerede kjørt for inderen. Det var for sent. Til møtet i Sotsji virker det imidlertid som Anand har fortsatt der han slapp i fjor.

- Her går han offensivt til verks med en gang, spiller dronningbonden og er supergodt forberedt, sier Grønn.

- Blir tøft Det betyr at Carlsen må jobbe beinhardt framover for å finne ut hvordan han skal løse Anands åpningsforberedelser. I partiet Carlsen tapte på tirsdag mistenker eksperter Dagbladet har pratet med at Anand fremdeles spilte ut datamaskinenes valg i det 28. trekket (!).

Det er ingen overraskelse at inderen har forberedt seg dypt. Carlsens problem er bare at han ikke kom seg unna. Så langt har det gjort at Anand har sikret seg 1,5 av 2 mulige poeng med hvite brikker, som er gangene han får brukt de memorerte computeranalysene sine fullt ut.

- Vi ser at Anand er bedre forberedt enn noen i verden med hvit akkurat nå. Dette «dronningbonde-spillet» til Anand er livsfarlig, mener Grønn.

- Lett å kritisere Magnus - Men hvorfor er ikke Carlsen bedre forberedt på denne varianten?

- Det er lett å kritisere ham, men Magnus har blitt verdens beste spiller med en annen taktikk enn den vanlige. Det vanlige for en profesjonell sjakkspiller er å ha det som en åtte til fire jobb hvor man sitter og forbereder seg.

- Magnus vil ha en kamp mann mot mann, ikke en kamp mot computere. Når Anand ønsker det motsatte, er det ikke alltid like lett å styre unna. Magnus har imidlertid vist i fem år på toppnivå at han som oftest klarer det, men det gikk ikke sist og da måtte han betale for det.

Så er spørsmålet hvor dyrt det vil koste ham. I verste fall blir det VM-tittelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling