- Dette unner du ikke din verste fiende

Gunde Svan tror presset kan knekke Petter Northug.

ELSKER PRESSET: Petter Northug sier han bare blir giret av forventningene. Gunde Svan er usikker. Foto: EIRIK HELLAND URKE
ELSKER PRESSET: Petter Northug sier han bare blir giret av forventningene. Gunde Svan er usikker. Foto: EIRIK HELLAND URKEVis mer

(Dagbladet): Forrige vinter hakket Gunde Svan gjentatte ganger på Petter Northug, med uttalelser som «han ville leke litt med rottene sine», «jeg håper han tabber seg ut igjen» og «nordmenn skammer seg over Petter».

For noen måneder siden sa Gunde Svan til Dagbladet at han ikke orker å fortsette krigføringen mot Norges gullhåp og han varslet at «Petter blir livsfarlig» i Oslo-VM.

Noen dager før de første stavtakene i Holmenkollen snakker den abdiserte skikongen om Northug igjen.

- Er menneskelig I en undersøkelse Synovate har gjort for Dagbladet sier sju av ti nordmenn at de tror Northug tar VM-gull. Nesten halvparten tror han tar flere enn ett gull.

- Han har sett menneskelig ut og fått juling i minst like mange spurter som han har vunnet. Det lover godt for konkurrentene at han ikke har den selvtilliten han hadde en periode, sier Svan til SportExpressen.se.

Northug gikk på en smell tidligere i sesongen, men har kjempet seg tilbake. I helgas siste test før VM, ble det to tredjeplasser på spurteksperten.

Presset er stort og forventningene er skyhøye. Bare Marit Bjørgen er en like sto gullkandidat av dem med norske pass.

- Det er et press du ikke ønsker din verste konkurrent. Han har aldri vært i denne situasjonen tidligere. Det er en fare for at han ikke takler det. Det handler om å få de rette svarene fra kroppen og kroppen er ikke som den skal, det har vi sett, sier Svan.

Blir gira Northug virker ikke spesielt berørt av presset før VM. Han har anlagt bart og svarer skøyeraktig på spørsmål som tidligere. Trønderen sier han bare styrkes av forventningene.

- Jeg blir enda mer gira når jeg hører dette (folkets gulltro, journ. anm.). Jo større forventninger publikum har, jo fortere vil vi gå, så at de har trua er bare positivt, sa Northug til Dagbladet i går.

25-åringen snakker selvfølgelig ikke om hvordan det vil være å reise hjem fra Holmenkollen uten medalje.

Gunde Svan advarer:

- Det er Petter som bærer det tunge ansvaret for Norge. Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir om han ikke tar medalje, sier Svan til Expressen.

SVAKERE SPURTER: Gunde Svan mener spurtene til Petter Northug ikke er like sterke som tidligere. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
SVAKERE SPURTER: Gunde Svan mener spurtene til Petter Northug ikke er like sterke som tidligere. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Vis mer