Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette var de siste ordene Høgmo sa til Martin (15) før unggutten kom inn

Stolt landslagstrener.

- GJØR DET DU PLEIER Å GJØRE: Her er Per- Mathias Høgmo i ferd med å sende Martin Ødegaard inn til historiske fotballminutter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- GJØR DET DU PLEIER Å GJØRE: Her er Per- Mathias Høgmo i ferd med å sende Martin Ødegaard inn til historiske fotballminutter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge slo Bulgaria 2-1 i EM-kvaliken i kveld, og tok et ganske langt steg mot å bli tredje best lag i gruppa, noe som gir playoff om EM-plass.

Man skal imidlertid ikke lenger tilbake enn fredag kveld, før landslagssjef Per-Mathias Høgmo var i en helt annen situasjon:

Han visste at de neste to matchene kunne definere hans tid som Norges landslagstrener i fotball.

I hvert fall hvis resultatene ikke gitt Norges vei.

Nå som vi har fasiten, kan Høgmo fastslå dette: Status for det norske laget er at akkurat nå ligger vi i posisjon til å spille playoff om fotball-EM.

- Selvtillit Norge dominerte tidvis voldsomt i første omgang i kveld, men Tarik Elyounoussis scoring, etter en god prestasjon, var eneste gang vi fikk uttelling. Da Nikolai Bodurov utliknet rett før hvilen, så det ut til å bli «en av de kveldene».

- Det var en meget god førsteomgang, vi hadde full kontroll, men misset på en corner. Vi kom tilbake etter pause og hadde selvtillit. Det var kontringer, og vi kom rundt på kant. Vi ga bort én sjanse og skapte fire. Det er greit, sier Høgmo på pressekonferansen en halvtimes tid etter kampen var ferdigspilt i kveld.

I 2. omgang fikk vi altså likevel det forløsende seiersmålet, til tross for at dominansen aldri var like stor som før pause.

- Jeg er stolt av jobben som gjøres av gruppa og støtteapparatet. Disse unge gutta vil så mye. De vokser så mye på det. Det gir veldig «boost», sier Norge-sjefen.

Høgmos taktiske endringer, ved å sette inn Håvard Nielsen for en skadet Joshua King, og Martin Ødegaard (15) for en sliten Mats Møller Dæhli, viste seg å være smarte.

- Håvard kom inn både sist og i dag. Han burde scoret da Martin spilte ham gjennom. Men så scoret han et fint mål på én-touch. Det var et fint tidspunkt for Martin å komme inn på. Han kom fint inn i det etter hvert, sier Høgmo.

Godset-juvelen ble altså tidenes yngste landslagsspiller i EM-kvaliken i kveld. Da Høgmo fikk spørsmål om hvor han selv var i fotballkarrieren da han var 15, var svaret dette:

- Da var jeg nordnorsk mester på skøyter, sa han med et glis.

Hyllet spillerne - Hva sa du til Ødegaard før han kom inn?

- Jeg sa «Gjør det du pleier å gjøre, kom deg inn i mellomrommet og dett ned i fireren defensivt».

Høgmo var spesielt fornøyd med at det norske laget holdt unna, i en uvant posisjon, da Bulgaria forsøkte å bygge opp et press mot slutten.

Han tok seg også tid til å hylle noen enkeltspillere, som Stefan Johansen:

- Dette var Stefans desidert best landskamp. Han var banens beste, sier han.

Også lagkaptein Per Ciljan Skjelbred fikk skryt.

- Nå kjenner jeg igjen gutten som var fantastisk i Champions League i 2005. Nå er han på nivået vi har ventet at han skulle komme på. Han er i en fin klubb, i Hertha Berlin.

Bulgaria-sjef Ljuboslav Penev sa på sin pressekonferanse, noen minutter seinere, at han mener laget hans ikke er ute av kampen om 3. plassen i gruppa.

- Vi kan fortsatt komme på en playoff-plass. Dette var en jevn kamp, og ingenting er over ennå, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling