Dette var det ingen av proffene som klarte

12-åring landet verdens første 1080 på skateboard.

(Dagbladet): 1080-en har vært ett av de litt mer uoppnåelige målene for skateboardere. Målet er å spinne helt rundt tre ganger og så klare å lande på brettet.

Det har flere av verdens beste forsøkt seg på, men det var en tolvåring som til slutt klarte det på monsterrampen MegaRamp i California.

Rampen er 21,3 meter høy og kaster skaterne rundt 4,5 meter opp i lufta. På sitt femte forsøk på rampen klarte Tom Schaar endelig å sette trikset.

- For 20 minutter siden landet jeg den første 1080-en på et skateboard, så jeg er ganske satt ut. Det er den beste dagen i livet mitt, sa tolvåringen like etter trikset.

Imponerer stjernene I helgen har unggutten fått sin stjernestatus i USA. Amerikanerne har fostret flere av verdens største skatestjerner og har en kanskje en ny stjerne i emning i Schaar.

- Det var det vanskeligste trikset jeg har gjort, men på en måte lettere enn forventet, sier Schaar offensivt nok ifølge ESPN.

Stjernene har også latt seg imponere av den unge skateren.

- Tom er en liten kjempe og en spinnmaskin. Det er utrolig. Jeg gleder meg til å lære mye av ham i framtida. Alle øyner er på Tom, sier regjerende X Games Big Air-mesteren Bob Bornquist.

Sjetteklassing Schaar går i sjette klasse og har fortsatt framtida foran seg. Skateinteressen fikk han av storebroen John da de vokste opp i Malibu.

- John var pokker så god, og Tom kopierte ham bare, sier pappa Nick Schaar til ESPN.

- Det er det som er så kult med skateboarding. Disse små guttene kan dra til skateparken og kjøre mot proffene på de samme rampene, mot folk som Bucky Lasek, Shaun White, PLG og Bob Burnquist, sier faren.