- Dette var fantastisk!

Endelig ble det gull på Bøkko.

GULL! Håvard Bøkko feirer etter at VM-gullet var et faktum. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / Scanpix
GULL! Håvard Bøkko feirer etter at VM-gullet var et faktum. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter flere sølv og bronse-medaljer i tidligere mesterskap ble det endelig gull på Håvard Bøkko.

23-åringen vant 1500-meteren i skøyte-VM i Tyskland i duell med amerikanske Shani Davis.

- Det var deilig, endelig. Jeg har nok av sølvmedaljer. Jeg har alltid visst at jeg kunne få det til hvis jeg hadde dagen, sier Håvard Bøkko til NTB.

Bøkko innrømmer at han er lettet etter endelig å ha fått et gull.

- Jeg er litt lettet. Nå blir jeg forhåpentligvis ikke husket som en evig toer. Endelig har jeg fått en tittel. Jeg vet ikke hvor mange sølv jeg har i skapet hjemme, sa Bøkko.

Stolt søster Søster Hege Bøkko mener det er fortjent at storebroren «endelig» tar gullet.

- Dette var helt fantastisk. «Endelig» er rett ord å bruke. Det er så fortjent. Han er blitt nummer to, tre og fire altfor mange ganger. Det var gøy å se ham på toppen av pallen, sa Hege Bøkko til NTB.

ØVERST: Håvard Bøkko feiret sin gullmedalje. Til venstre står Shani Davis (sølv) og Canadas Lucas Makowsky (bronse). Foto: AFP Photo / John MacDougall / Scanpix
ØVERST: Håvard Bøkko feiret sin gullmedalje. Til venstre står Shani Davis (sølv) og Canadas Lucas Makowsky (bronse). Foto: AFP Photo / John MacDougall / Scanpix Vis mer

Hun er meget imponert over sisterunden til storebroren.

- Det er den «sykeste» sisterunden jeg har sett. Han fightet helt inn til mål. Det viser sterk vilje.

Hørte Brølet Davis åpnet bra på sin favorittdistanse, og hadde ett par meter inn i den siste svingen. Men Bøkko bet seg fast og takket være en knallsterk avslutning - og et entusiastisk publikum - var han først i mål med knappe fem hundredeler.

- Det var mange fra Norge som heiet meg frem. Jeg hørte brølet fra dem i svingen, og jeg skjønte at jeg skulle ta innpå Davis i siste sving, sa Bøkko til NRK.

- Det var nesten et perfekt løp. Jeg holdt fint følge fram til 700, Shani fikk noen meter fram til 1100, men ikke så mye slik at jeg mistet håpet. Det var bare å bite tenna sammen, sa Bøkko om gulløpet.

Stort steg Bøkko har ti medaljer fra tidligere OL, VM og EM-mesterskap, men ingen gull. Tidligere skøyteløper Ådne Søndrål mener dagens seier er et stort steg for Bøkko.

- Det tror jeg er fantastisk, fantastisk stort steg for Håvard. Han har noen world cup-seiere, men det å vinne noe i et VM der alle de beste er med, det er et veldig stort steg for han, sier Søndrål til Dagbladet og legger til:

- Spesielt det at han gjør det i par med Davis som har vært så dominerende de siste årene er meget imponerende.

Kulturministeren gratulerer Statsminister Jens Stoltenberg og Kulturminister Anniken Huitfeldt var kjapt ute med å gratulere Bøkko.

FEIRET MED HATT: Bøkko feiret med denne lekre hatten etter seieren. Foto: AFP Photo / Christof Stache / Scanpix
FEIRET MED HATT: Bøkko feiret med denne lekre hatten etter seieren. Foto: AFP Photo / Christof Stache / Scanpix Vis mer

«Gratulerer med et strålende løp og en flott seier på 1500 meter», skriver Stoltenberg.

«Kjære Håvard Bøkko! Gratulerer med gull på 1500 m under skøyte-VM enkeltdistanser! Imponerende!» skriver hun i en pressemelding.