- Dette var forferdelig tungt

Brutal førsteetappe for Hushovd i Tour de Pologne.

PINTE SEG GJENNOM FØRSTE ETAPPE: Thor Hushovd hadde en tung dag på sykkelen den første dagen av sykkelrittet Polen rundt. Her møter han norsk presse ved lagets buss.
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
PINTE SEG GJENNOM FØRSTE ETAPPE: Thor Hushovd hadde en tung dag på sykkelen den første dagen av sykkelrittet Polen rundt. Her møter han norsk presse ved lagets buss. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpixVis mer

Tilstanden var verre enn Thor Hushovd (34) hadde håpet da sykkelstjernen gjorde comeback på sykkelsetet etter 60 rittløse dager tirsdag.

Grimstadmannen slet seg inn med bakerste felt, mange minutter bak første gruppe på første etappe av Tour de Pologne.

- Det var forferdelig tungt. Det er når man sliter og er dårlig at det er tungt å sykle og gjør vondt. Jeg fikk ikke hjelp av at det var en brutalt tung start heller. Jeg har et stykke vei å gå før jeg kommer i form. Håpet var at det skulle være bedre, men det kunne også vært verre. Det er ikke helt håpløst, men tungt å pine seg gjennom hele veien, sa Thor Hushovd til NTB etter etappen.

Virussykdom har ført til to rittløse måneder etter at han brøt Giro d'Italia 11. mai. Etapperittet i Polen over 123 mil blir eneste rittoppkjøring til OL i London 28. juli.

- Jeg har ikke vært i en tilsvarende situasjon før. Det er mange spørsmålstegn og uvisshet. Det er rett og slett bare kjedelig å være slik når det gjenstår kort tid til OL. OL er et kjempestort høydepunkt, og så kommer flere oppgaver på høstsesongen. Jeg skulle gjerne hatt et bedre utgangspunkt enn hva jeg har nå, medga BMC-proffen.

Har ikke gitt opp
Hushovd står fortsatt på at han akter å sykle OL for Norge.

- Jeg har ikke helt gitt opp, ellers ville jeg stått av her. Men jeg hadde håpet å være litt bedre forberedt. Jeg er litt bekymret så lenge kroppen ikke fungerer.

Tour de Pologne består av sju etapper og avsluttes kommende mandag.

Enorme kontraster
Mens Thor Hushovd famler etter OL-formen på nesten folketomme polske landeveier, er Tour de France-sirkuset i full gang.

Kontrastene er enorme for mannen som har syklet de siste elleve utgavene av Tour de France og samlet ti individuelle etappeseirer i verdens største sykkelritt.

Mens verdens beste syklister sluker til sammen 3500 kilometer med belgiske, sveitsiske og franske veier, skal et delvis B-preget felt luske unna 1230 kilometer i det sørlige Polen.

Kall det hva man vil, men ordet «nedtur» blir nødt til å dukke opp.

MANGE NORDMENN.  Det stilte fem norske sykkelproffer til start, fra venstre, Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff, Gabriel Rasch, Vegard Stake Laengen og Thor Hushovd. 
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
MANGE NORDMENN. Det stilte fem norske sykkelproffer til start, fra venstre, Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff, Gabriel Rasch, Vegard Stake Laengen og Thor Hushovd. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix Vis mer

- Det er selvsagt ikke noe gøy å se Tour de France på TV. Jeg skulle gjerne ha sittet i feltet i Frankrike hver dag i stedet. Men slik året har vært, og samtidig slik jeg har følt meg på sykkelen de siste ukene, er det like greit at jeg ikke er der. Det har ikke føltes slik det skal, og da er det hardt å kjøre et sykkelritt som Tour de France, sier Thor Hushovd til NTB.

11. mai brøt han Giro d'Italia som følge av virussykdom. Siden er det blitt null kilometer med sykkelritt og så som så med trening for å komme til hektene igjen.

Uten sagmugg
Mens Edvald Boasson Hagen og co. er snakkisen og kaprer beste sendetid i Norge og en rekke andre land, er Tour de Pologne en syklingens bakgård. Det lukter ikke sagmugg for en «gammel sirkushest».

- Det er selvsagt vemodig, og jeg hadde veldig lyst til å sykle Tour de France. Avgjørelsen om å droppe det rittet var vanskelig. Men når man har holdt på med dette i så mange år, må en regne med at det blir noen forstyrrelser. Få ryttere greier å stille til start så mange år etter hverandre. Nå er jeg innforstått med det, men det er selvsagt tøft å se gutta på TV.

BMC-rytteren har som alle andre sett at hans lagkamerat og fjorårsvinner Cadel Evans har fått rundjuling av britene Bradley Wiggins og Chris Froome i Sky-laget så langt i Tour de France. Selv om bare snaut halvparten av rittet er tråkket ferdig, virker nesten 2 minutters ledelse uslåelig.

— Sky har hele rittet i sin hule hånd. De har full kontroll og de to sterkeste rytterne sammenlagt. Men fortsatt gjenstår det å sykle i fjellene, så mye kan skje, mener Tour de France-eksperten framfor de fleste.

(NTB)