Johannes Thingnes Bø tok VM-gull:

- Dette var helt rått!

Johannes Thingnes Bø vant og tok gull på dagens 10 km sprint i Östersund.

VANT: Johannes Thingnes Bø er i superform og tok en ny seier lørdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
VANT: Johannes Thingnes Bø er i superform og tok en ny seier lørdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND (Dagbladet): - Rått! Det ble gull, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet etter seieren.

- Følte du at du full kontroll underveis?

- Ja. Jeg hadde et kantskudd på første skyting... Jeg inviterte til lek da jeg bommet på stående, men skjønte at jeg gikk raskt. Da våknet jeg virkelig til liv, sier Thingnes Bø.

- Har du følt på presset?

- Nei, det er litt rart at jeg ikke har følt det slik. Jeg visste at jeg var favoritt, men jeg har trøblet med skyting på stående, sier gullvinneren.

Mannen fra Stryn var best på innskytinga før dagens sprint - et tidlig varsel om hva som var i vente.

Thingnes Bø gikk hardt ut fra start, og ledet ved første mellomtid. På første skyting klarte han så vidt i fylle fem treff.

- Tidenes kanttreff, ropte Ola Lunde etter det tredje skuddet. Men nordmannen kunne gå ledende ut i løypa. Der fortsatte han å gå styggfort.

På andre skyting bommet han en gang, og skapte spenning i gullkampen. Etter en strafferunde var han i gang igjen, og takket være sitt tempo og enorme kapasitet klarte han å holde konkurrentene bak seg. Han var 16,5 sekunder foran franske Quentin Fillon Maillet i mål, og selv om russiske Aleksandr Loginov var truende rask, endte også han bak nordmannen.

Han tok VM-gullet på distansen også i 2015.

- Det er godt og lettende å innfri. Jeg føler jeg har en bra åpning, og får fem treff på liggende. Etter fem treff på liggende er 50 prosent allerede gjort. Jeg prøver å holde litt igjen på andrerunden, sånn at jeg kan klinke til på sisterunden. Jeg har etter hvert begynt å skjønne at jeg kan gå fort uten å gå i kjelleren, fortalte gullvinneren til NRK i dag.

- Formen er tilbake, og jeg er der jeg skal være. Det har vært tungt de siste ukene.

Litt for mange bom

Tarjei Bø fikk en god start på sprinten da han skjøt fullt på liggende skyting. Vetle Sjåstad Christiansen har vist stigende form, men klarte ikke å få opp dampen i sporet fra start. Da det ble en bom på første skyting, ble det en vanskelig dag i løypene for han.

På andre skyting fikk også storebror Bø det vanskelig. Det startet så lovende med tre treff på stående skyting, men så ble det to bom for Tarjei. Sjåstad Christiansen dro på seg en ny bom på andre skyting.

- Det var medium både på standplass og i løypa. Jeg prøvde fra start, men fikk litt negative sekunderinger, så jeg tenkte at det kom til å bli tøft å hevde seg i dag. Jeg prøvde, så i dag var jeg ikke bedre enn det, sier Vetle Sjåstad Christiansen til NRK etter løpet.

Bø avsluttet i forrykende tempo, men klarte ikke å snike seg foran daværende leder i mål, Philipp Nawrath.

Stor favoritt

Etter kraftig snøfall de første VM-dagene, kunne herrene gå ut i bedre forhold på den første individuelle distansen. Snøværet har avtatt, og det var overskyet med greie vindforhold i Östersund i ettermiddag. Kort tid etter at rennet var i gang, begynte der imidlertid å lave ned i Östersund.

I år har Johannes Thingnes Bø vært nærmest uovervinnelig i sprint. 25-åringen har vunnet fem av sju sprinter i verdenscupen. Derfor var han også storfavoritt hos eksperter og bookmakere før start.

Men under sprinten Soldier Hollow nylig, ble nordmannen nummer fem. Flere fryktet at det var et tegn på at dominansen var over for i år.

Gull i 2015

I mesterskap har det blitt dårlig gullfangst på sprint de siste åra.

OL-sprinten for ett år siden ble en norsk nedtur og blir husket for flere overraskelser. Tyske Arnd Peiffer tok gullet, foran Michal Krcmar (Tsjekkia) og Dominik Windisch (Italia). Erlend Bjøntegaard ble beste norske på 5. plass.

I Hochfilzen-VM 2017 tok Thingnes Bø sølv på sprinten.

I Oslo-VM 2016 ble Ole Einar Bjørndalen best med sølv.

Tilbake i 2015 var forrige gang Norge lykkes på herresprinten i et mesterskap. Da gikk Johannes Thingnes Bø inn til gull - og slo for alvor gjennom i et mesterskap.

Neste øvelse i skiskytter-VM er jaktstart i morgen. Kvinnene går klokka 13.45. Herrene starter 16.30.

Fakta: Menn, 10 km:

Gull: Johannes Thingnes Bø, Norge 24.37,6 (1),

sølv: Aleksandr Loginov, Russland 0.13,7 min. bak (0),

bronse: Quentin Fillon Maillet, Frankrike 0.16,5 (0),

4) Dmitro Pidgrusjni, Ukraina 0.16,8 (0), 5) Simon Desthieux, Frankrike 0.24,8 (0), 6) Martin Fourcade, Frankrike 0.32,5 (0), 7) Erlend Bjøntegaard, Norge 0.34,8 (0), 8) Erik Lesser, Tyskland 0.44,7 (0), 9) Arnd Peiffer, Tyskland 0.47,3 (1), 10) Benjamin Weger, Sveits 0.49,8 (0).

Øvrige norske: 13) Tarjei Bø 1.05,5 (2), 31) Vetle Sjåstad Christiansen 1.49,1 (2).

103 løpere fikk plassering. De 60 beste er klare for søndagens jaktstart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer