Dette var i dopingposen fra skiskytter-hotellet

- Blir veldig vanskelig å bevise hvem som har brukt det.

FANT TRE ULIKE STOFFER: Ett av dem står på dopinglista, to av dem gjør det ikke. Foto: Expressen/leserbilde
FANT TRE ULIKE STOFFER: Ett av dem står på dopinglista, to av dem gjør det ikke. Foto: Expressen/leserbildeVis mer

(Dagbladet): Politiet i Östersund innledet i går etterforskning etter funnet av en pose med mistenkelige preparater på et av byens skiskytterhotell.

I dag kan Expressen fortelle mer detaljert om hva som er funnet: Testosteron, immunal og feroglobin. Førstnevnte er å regne som et ulovlig stoff, mens de to siste neppe bryter med dopingreglementet.

Peter Hemmersbach er dopingjeger ved Aker-laboratoriet i Oslo. Han har kikket på bildet av politiets beslag, som er for uskarpt til at han greier å tyde akkurat hva det inneholder.

- Men hvis det tredje preparatet inneholder testosteron, er dette et anabol-androgent steroid som er forbudt etter WADAs forbudsliste, sier han til Dagbladet.

Hemmersbech greier ikke å finne stoffer som står på dopinglista ut fra varedeklarasjonen på produktene med immunal og feroglobin.

- Vi må nok avvente noen nærmere identifikasjon og analyse av beslagene, sier han.

Mulig hjelpestoff for EPO
Feroglobin er et flytende jernsupplement, som stimulerer produksjonen av røde blodlegemer. Med andre ord kan preparatet brukes i uærlig hensikt, om utøvere skal erstatte blod de har tappet ut av kroppen.

- Hvis noen har dopet seg med EPO, trenger de kanskje feroglobin som hjelpestoff. Men selve stoffet er ikke forbudt, sier Hemmersbach.

Immunal er som navnet antyder en medisin som går på immunforsvaret. I produktbeskrivelsen heter det at den inneholder «spesielle karbohydrater kalt mucopolysaccharides som hindrer bakterier og virus fra å finne bindingssteder».

Her kan du lese mer om feroglobin og immunal.

Det var løpere fra Russland, Hviterussland og Tyskland som bodde på hotellet der beslaget fant sted, og særlig førstnevnte har en mindre pen dopinghistorikk.

Bare én er tatt
Dopingjeger Inggard Lereim tviler imidlertid sterkt på om funnet får konsekvenser for noen løpere.

- Det er gjort lignende funn etter mange verdenscuprenn, både i Norge og andre steder. Det skjedde manger ganger opp gjennom 80- og 90-tallet, også i dette tiåret. Problemet er at det er veldig vanskelig å bevise hvem som har brukt disse tingene, sier han til Dagbladet.

- Hvor ofte har det skjedd at noen er blitt tatt?

- Én gang, såvidt jeg husker, under Salt Lake City i 2002. Det ble funnet utstyr som åpenbart var brukt til blodmanipulasjon, på et sted hvor østerrikerne hadde holdt til. De kom med underlige historier om at de hadde behandlet blodet med infrarødt lys. Det var med på å sette i gang undersøkelsene som førte til suspensasjon av langrennssjef Walter Meyer. Det er en historie med paralleller til det du refererer.

Lereim tviler imidlertid på at politiet i Östersund setter inn tung skyts på å finne ut hvem som har brukt preparatene i forbindelse med verdenscuprennene der for to uker siden.

- Det er nærmest en kriminalteknisk oppgave, og det vil overraske meg mye om politiet i Östersund sammen med Antidoping Sverige setter i gang så mye styr. Vi har av og til fått sendt inn utstyr til vårt laboratorium og analysert hva det har vært, men ikke gått videre med det kriminalteknisk.

- Hvilke tanker gjør du deg om beslaget?

- Det er nok en indikasjon på at dopingkampen er en evighetskamp. Vi vinner stadig terreng, men det kommer stadig inn nye utøvere, trenere og ledere som kanskje har en annen holdning til ærlighet enn vi ønsker, sier Lereim.