«Dette var midt i blinken, Ole!»

Her får Ole Einar Bjørndalen (31) bekreftelsen fra sin skytetrener Joar Himle (37) om at OL bare kan starte. Etter 20 blanke treff er duoen er der de skal være snaue tre uker før lekenes alvor starter.

ANTERSELVA (Dagbladet): Klokka 13.16 i går møttes de to for en kjapp oppsummering i smøreboden etter Bjørndalens oppvisningsseier og 20 blanke treff på fellesstarten i OL-generalprøven i Anterselva.

Det ble et kort og greit møte.

Ord var overflødige.

Tommelen opp fra den sindige vossingen holdt i massevis.

Dagbladet fulgte duoen tett i den siste konkurransen før OL, for å få et innblikk i hvordan de jobber i gulljakten de snart skal ut på i fjellene i San Sicario:

«Nybarbert i dag!»

09.51: Joar Himle ankommer stadion i Anterselva, i bilen til Nathalie Santer, Ole Einar Bjørndalens samboer.

09.55: Himle er på plass på standplass og rigger seg til med kikkerten foran innskytingen. Hilser på det norske landslagets skytetrener, Trond Kjøll.

 TOMMELEN OPP:  Kort oppsummering for Ole Einar Bjørndalen og skytetrener Joar Himle. Ikke mye å diskutere etter 20 blink og suveren seier, det er bare å sette tommelen i været. Foto: Bjørn Langsem
TOMMELEN OPP: Kort oppsummering for Ole Einar Bjørndalen og skytetrener Joar Himle. Ikke mye å diskutere etter 20 blink og suveren seier, det er bare å sette tommelen i været. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

09.58: Bjørndalen kommer til standplass. Dette er første gang duoen har kontakt denne dagen. Bjørndalen legger fra seg geværet og slenger en munter kommentar til skytetreneren sin; «Ja, ja, du stiller nybarbert i dag!». Så forlater Ole Einar standplassen for en siste test av de nypreparerte skiene før han forsvinner i utøverloungen for å forberede seg mentalt til løpsstart.

-  Vi snakker ikke mye sammen på standplass. Min oppgave nå er å skape trygghet for Ole Einar bare ved å være på plass. Om han lurer på noe, så kommer han til meg. Om jeg tar kontakt med ham kan det skape en usikkerhet hos ham hvis jeg plutselig begynner å snakke om vind og skruing. Det er ingen vits å sette i gang noen diskusjon nå, Ole Einar har planen klar i holdet, og skal bare følge den, sier Joar Himle.

-  Han hadde bra blikk

10.14: Himle får beskjed fra Kjøll om at Bjørndalen skal ha innskyting på skive nummer fem.

10.20: Bjørndalen kommer til standplass for innskyting. Halvard Hanevold har innskyting på samme skive, og opptar plassen.

10.23: Bjørndalen starter innskyting. Totalt fire serier. Først to stående, så to liggende, med en liten tur ut i strafferunden mellom hver serie for å få litt puls. Himle følger innskytingen med kikkerten, og gir Bjørndalen tilbakemelding på skuddseriene med en skyteskive, hvor fem magnetbrikker viser hvor skuddene traff.

Selv om alle skuddene på innskytingen traff blink, var ikke Himle veldig fornøyd.

-  Den første stående serien var samlet litt til venstre. På den andre var tre skudd veldig lave. Men på stående bruker vi lite tid på å justere, her handler det mest om å finne den gode følelsen, sier Himle.

Om den liggende skytingen sa han følgende:

-  De var litt rufsete, og ikke voldsomt bra samling på noen av dem. Men vi justerer ingen ting. Skyteforholdene er gode og Ole Einar skjøt fort. Da blir deg sjelden samlede serier.

-  Hva syntes Ole selv etter innskytingen?

Ingen tendens

-  Han virket fornøyd. Han hadde iallfall et bra blikk da han forlot standplass. Om han bommer i konkurransen, så tror jeg han gjør det nede til høyre, sier Joar Himle.

10.48: Ole Einar Bjørndalen starter oppvarmingen. Det er 27 minutter til start.

11.10: Det er fem minutter til start, og Ole Einar går til startområdet for fellesstarten.

11.15: Starten går, og Ole Einar er førstemann over brua i andre enden av stadionområdet.

11.22: Første liggende skyting. Ole Einar treffer alle fem blinkene. På Himle sin stoppeklokke tok hele serien 24 sekunder.

-  En god serie. Han er akkurat der han skal være, sier Himle.

Han gir beskjed til Norges landslagstrener Roger Grubben om at det var «ingen tendens» i Ole sin serie. Det vil si at han ikke trenger å skru på siktet til neste liggende skyting. Grubben gir beskjeden videre til sekundantene via radioen.

11.30: Andre liggende. Fem blinker rett ned, men Ole Einar lå lenge før det siste skuddet og Himle syntes 30 sekunder var litt for lenge.

-  Jeg hadde nesten trukket av, men kom skjevt inn i blinken og måtte avbryte skuddet og starte forfra igjen. Jeg er i form når jeg klarer det, forklarte Bjørndalen etter løpet.

11.38: Ole Einar og Raphael Poirée kom likt inn til første stående. Begge skyter fullt, og begge brukte lang tid på en blink, etter at de kjente vind i kroppen.

Må se seg i annenperson

-  27 sekunder. Godt gjort av Ole, sier Himle.

-  Han må seg selv i annenperson og fortelle seg sjøl hva han skal gjøre. Han taklet vinden bra.

11.45: Andre stående. Fullt hus.

-  20 sekunder. Helt perfekt. Det er den tiden vi trener på, og det er tiden han skal ligge på i OL. Det er gullhastighet, slår en fornøyd Joar Himle fast.

11.53: Ole Einar går først over mål. Han hadde 20 treff og beste langrennstid. Franske Raphael Poirée på andreplass var hele 1.22,7 minutter bak.

13.16: Himle treffer eleven for første gang etter løpet.

-  Når det går bra er det viktig at vi snakker om det med en gang, slik at vi får en bevisstgjøring på at det er bra. Det skaper en trygghet som er viktig for oss, sier Himle.

Og slår fast:

-  Nå kan OL starte. Vi er der vi skal være.

SVIGERS: Gratulasjoner fra svigerfar Herman Santer.
FORNØYD: Himle trekker seg ut av kikkerten og smiler etter Ole Einars 20. blink.