Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette var også verdens beste kvinne

Semenya er ikke den første kraftpakka.

26 ÅR GAMMEL REKORD: Caster Semenya (til venstre) vant kvinnenes 800 meter-finale suverent i går. Men hun er fortsatt 2,17 sekunder unna verdensrekorden som Jarmila Kratochvilova fra Tsjekkoslovakia satte i 1983.Foto: Olivier Morin, AFP/Scanpix og Geir Bølstad/Dagbladet
26 ÅR GAMMEL REKORD: Caster Semenya (til venstre) vant kvinnenes 800 meter-finale suverent i går. Men hun er fortsatt 2,17 sekunder unna verdensrekorden som Jarmila Kratochvilova fra Tsjekkoslovakia satte i 1983.Foto: Olivier Morin, AFP/Scanpix og Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet.no): Usikkerheten rundt om den suverene gullvinneren på kvinnenes 800 meter i VM i Berlin i går faktisk er ei jente, er ikke et nytt fenomen.

Vi må fortsatt vente dager eller uker på resultatene av kjønnstestene av Caster Semenya. Inntil noe annet er påvist, er den sørafrikanske 18-åringen den suverent beste kvinnen i verden på distansen akkurat nå.

Vinnertiden i går var på 1.55,45 - årets sterkeste tid på distansen.

Men fortsatt er Semenya mer enn to sekunder unna den gjeldende verdensrekorden på distansen. Den lyder på 1.53,28 og ble satt i 1983 av Jarmila Kratochvilova fra Tsjekkoslovakia.

Kratochvilova nådde toppformen i en alder av 32 år - en karriereutvikling som selvsagt førte til spekulasjoner i seg selv.

- En annen historie
Dessuten ble også hennes maskuline utseende gjenstand for diskusjon og tvil.

Men NRK-ekspert og tidligere høydehopper Steinar Hoen mener Kratochvilovas historie handler om noe helt annet enn Semenyas.

- Det er en helt annen historie. Kratochvilova finnes det bilder av da hun var liten og så ut som en vanlig jente. Og jeg møtte henne for et par år siden, da så hun ut som en kvinne, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

Som Obelix
Kratochvilova var ikke alene om å ha en mandig kropp blant østeuropeiske friidrettskvinner på 1980-tallet. Dopingkulturen var temmelig annerledes enn den er i våre dager.

- Det er ingen tvil om at det foregikk ting. Til de der hjemme som tror at alle friidrettsutøvere og syklister er dopet, kan jeg garantere at det er så mye bedre nå enn det har vært noen gang.

Hoen trekker en parallell til tegneseriefiguren Obelix, som falt i styrkedråpegryta som liten.

- Man kan vel si at Kratochvilova falt ganske hardt ned i dopingboksen, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling