Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette var toppen av Tour-kransekaka for oss

Cavendish rundet av magisk Sky-tour med oppvisning på Champs-Élysées.

I EGEN KLASSE: Mark Cavendish gjorde mye av jobben selv da han vant på Champs-Élysées for fjerde gang på rad. Peter Sagan (t.h.) og Matt Goss fulgte nærmest den suverene briten. Foto: AFP PHOTO / OSCAR MAIL / NTB scanpix
I EGEN KLASSE: Mark Cavendish gjorde mye av jobben selv da han vant på Champs-Élysées for fjerde gang på rad. Peter Sagan (t.h.) og Matt Goss fulgte nærmest den suverene briten. Foto: AFP PHOTO / OSCAR MAIL / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Team Sky hadde dominert og kontrollert årets Tour de France gjennom samfulle tre uker, men var stadig sultne på mer, selv etter Bradley Wiggins utklassingsseier på gårsdagens tempoetappe.

Sjarmøretappen med målgang på Champs-Élysées ble nok en demonstrasjon av hvilket overlegent lagmaskineri Dave Brailsford og hans medhjelpere har satt sammen siden opprettelsen foran 2010-sesongen. Hele baktanken var at en brite skulle vinne Tour de France innen fem år. Nå har det altså skjedd på halve tida.

- Jeg hadde aldri sagt at vi skulle klare det om jeg ikke hadde trodd vi kunne det. Mange lo da vi sa vi skulle vinne dette rittet i løpet av fem år ved en rein britisk syklist, men vi tok oppgaven på alvor, vi har gjort hjemmeleksene våre, ogvi visste hva Bradley var i stand til og hva et britisk lag var i stand til. Derfor gikk vi løs på oppgaven, sier en stolt Brailsford i triumfens time.
 
Nærmer seg Merckx og Hinault Da det hele skulle avgjøres etter åtte runder av seks kilometer inne i Paris, satte sammenlagtvinner Bradley Wiggins seg foran og gjorde en formidabel opptrekksjobb før Edvald Boasson Hagen brakte Mark Cavendish inn på oppløpet i ønskeposisjon.

Derfra handlet alt om den regjerende verdensmesteren som gikk opp i vinden med 500 meter igjen til målstreken. Matt Goss forsøkte desperat å holde hjulet, men gikk tom for krefter og måtte slippe råkjøret i den slake hellingen opp til mål.

Vinneren av grønn trøye, Peter Sagan, åpnet spurten seinere enn Cavendish og kom mot slutten, men var for seint ute til å forhindre at superspurteren fra Isle of Man vant opp Frankrikes paradegate for fjerde gang på rad, og som den første i regnbuetrøya.

TIL SISTE SLUTT: Bradley Wiggins hadde allerede vunnet Tour de France sammenlagt i utklassingsstil, men var likevel nest siste opptrekker for Mark Cavendish fram til etappeseier. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB scanpix
TIL SISTE SLUTT: Bradley Wiggins hadde allerede vunnet Tour de France sammenlagt i utklassingsstil, men var likevel nest siste opptrekker for Mark Cavendish fram til etappeseier. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB scanpix Vis mer

- Vi kontrollerte det, vi klarte det, det virket. Det var helt utrolig, og hvilket syn det var å se Brad Wiggins i den gule trøya gå opp og dra etter at Chris Froome - nummer to i sammendraget - hadde gjort sin jobb. Så tok Edvald Boasson Hagen ansvar og ledet meg inn i den siste svingen. Da sa jeg at «jeg kommer til å gå tidlig» for å se hva som skjer. Jeg gjorde det samme i fjor og ga absolutt alt til målstreken. Jeg ønsket det så inderlig, og dette er toppen av Tour-kransekaka for oss, sier en henrykt Cavendish til teamsky.com.

Det var hans 25. etappeseier i Tour-sammenheng, den tredje i år. Nå har han bare Eddy Merckx og Bernhard Hinault foran seg på lista.

Første brite De fire trøyene var allerede utdelt før etappen, med mindre noe helt spesielt skulle skje, så det meste handlet om etappeseier.

Bradley Wiggins feiret gul trøye med å spille en nøkkelrolle i Cavendish sin etappeseier, og et forvarsel om hva som kan være i vente i lørdagens fellesstart under OL i London hvor Storbritannias plan er at Wiggins skal bistå Cavendish i jakten på gull.

Peter Sagan bare økte sin allerede suverene ledelse i kampen om grønn trøye med sin annenplass. Slovaken endte 141 poeng foran toer André Greipel i sin Tour de France-debut.

HISTORISKE: Bradley Wiggins (midten) og Chris Froome (t.v.) ble de to første britene i historien til å stå på podiet i Paris etter Tour de France. Vincenzo Nibali ble nummer tre.Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB scanpix
HISTORISKE: Bradley Wiggins (midten) og Chris Froome (t.v.) ble de to første britene i historien til å stå på podiet i Paris etter Tour de France. Vincenzo Nibali ble nummer tre.Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB scanpix Vis mer

Mannen i klatretrøya, Thomas Voeckler, markerte seg også på dagens etappe da han vartet opp med en liten oppvisning opp den første av to fjerdekategorier på dagens etappe til ære for publikum.

Vinneren av ungdomskonkurransen, Tejay Van Garderen fra BMC, tok det pent, og rullet inn til en 47.-plass, men hadde til gjengjeld avgjort den hvite trøya med over seks minutter til eneste reelle utfordrer, Thibaut Pinot.

Surrealistisk Wiggins ble samtidig, som det har blitt gjentatt til det kjedsommelige de siste ukene, den første britiske vinneren av en Grand Tour. Som om ikke det var nok, endte lagkamerat Chris Froome, også han brite, ble nummer to.

- Jeg har hatt 24 timer på å la det synke inn, og i dag var oppdraget å fullføre jobben for «Cav». Nå er jobben gjort, og hvilken måte han (Cavendish) avsluttet den på. Jeg sprudler fortsatt etter møtet med Champs-Élysées, sier Wiggins til teamsky.com.

Fra før var Robert Millars fjerdeplass i 1984 den beste britiske sammenlagtplasseringen i Tour de France.

- Jeg har etter hvert blitt vant til å skrive meg inn i historiebøkene nå, men jeg prøver bare å fordøye inntrykkene fra i dag først. Det er et helt surrealistisk øyeblikk for denne type ting skjer vanligvis med helt helt andre folk. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle skje med meg, sier Sky-kapteinen etter den historiske bragden.             

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media