OVERRASKET: Irina Starykh trekker seg fra OL-troppen, men sier hun er overrasket over den positive dopingprøva. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
OVERRASKET: Irina Starykh trekker seg fra OL-troppen, men sier hun er overrasket over den positive dopingprøva. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHEVis mer

- Dette var uventet og en stor overraskelse

Skiskytteren Starykh etter positiv dopingprøve.

(Dagbladet): Skiskytteren Irina Starykh (26), trekker seg fra den russiske OL-troppen som følge av en positiv dopingprøve. Det melder det russiske skiskytterforbundet. Hun går ut av landslaget i en «ubestemt periode», skriver forbundet i en pressemelding.

- Jeg har fått beskjed fra IBU om at en av mine tester var postive, sier Starykh, ifølge R-Sport.

- Dette var uventet og en stor overraskelse for meg. Jeg beklager at dette er knyttet til mitt navn. Jeg har ikke noe ønske om å svikte lagvenninner og hele laget mitt, sier hun.

Komet i år Starykh venter nå på b-prøven som vil bekrefte om hun har fått i seg ulovlige stoffer.

Det var IBU som tirsdag kom ut med nyheten om at tre skiskyttere fra Russland og Litauen er tatt i doping. I går hevder russiske medier at Starykh var en av synderne.

26-åringen har vært ukjent for de fleste helt til denne sesongen. Det siste halvåret har hun blomstret og klart to pallplasser i verdenscupen. Hun ligger som nummer seks i verdenscupen totalt.

IBUs resultatoversikt har ingen resultater i hennes navn mellom 2008 og sprinten i Holmenkollen i fjor våres, noe som en stor bedring på formen det siste året.

Skandale i 2006 Den andre dopingtatte russeren er Jekaterina Jurijeva. Tidligere verdensmester fra 2008.

TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg sa til Dagbladet i går at han ikke er overrasket.

- Jurijeva har jo blitt tatt før, og forrige gang var hun patetisk og framsatte det som om hun nærmest var blitt utsatt for en ulykke. Hun må kanskje innse at verden fanger deg hvis fusker i faget, sa Stoltenberg til Dagbladet.

- Starykh var et nytt navn. Hun kom som en positiv og hyggelig overaskende, men nå ble det isteden en positiv prøve og ikke en positiv overraskelse. Dette viser i hvert fall at testsystemet fungerer. 

Russlands hadde også en dopingsak blant skiskytterne i 2006. Da ble sølvmedaljevinner Olga Pyleva (tidl. Medvedtseva) tatt. Hun ble utestengt i to år og strippet for medaljer.

OL arrangeres i Sotsji 7.-23. februar

PALLEN: Selina Gasparind, Veronika Vitkova og  Irina Starykh fra pallen 6. desember i fjor. Foto:  AFP PHOTO/  SAMUEL KUBANI
PALLEN: Selina Gasparind, Veronika Vitkova og Irina Starykh fra pallen 6. desember i fjor. Foto: AFP PHOTO/ SAMUEL KUBANI Vis mer