ULYKKESSTEDET: Her jobber redningsmannskapet på spreng for å få formel 1-stjernen fraktet til sykehus. Foto: The Sun/Bulls Press
ULYKKESSTEDET: Her jobber redningsmannskapet på spreng for å få formel 1-stjernen fraktet til sykehus. Foto: The Sun/Bulls PressVis mer

Dette vet vi om den katastrofale ulykken

Motstridende rapporter om hva som faktisk skjedde.

(Dagbladet): Etter at Michael Schumacher falt og skadet seg stygt i alpene i romjula, har det versert mange motstridende opplysninger.

Hvordan skjedde ulykken?
Schumacher kjørte utenfor de oppmerkede løypene i det franske skistedet Méribel-Mottaret. Det hadde falt mye nysnø i løpet av natta, og formel 1-stjernen så ikke de skarpe steinene i traseen han hadde valgt.

Han falt, og skal ha slått hodet så hardt at hjelmen sprakk som resultat av sammenstøtet. Schumacher var sammen med sin sønn Mick som raskt fikk tilkalt hjelp.

Hvor skjedde ulykken?
Ulykken skjedde ved det berømte skisportstedet Méribel-Mottaret som er en del av de «tre daler» i de franske alper. I området ligger også Courchevel og Val Thorens. Etter ulykken ble Schumacher flydd til sykehuset i Grenoble.

Hva slag informasjon kan man stole på?
På lørdag verserte det rykter om at Schumacher var utenfor livsfare. Det var en venn av formel 1-kjøreren som skal ha fått informasjonen fra en av legene, men dette ble raskt avkreftet av teamet rundt tyskeren. De oppfordret også alle om å kun forholde seg til offisielle uttalelser fra sykehuset og Schumachers management. Sabine Kehm, Schumachers manager, er den som har hatt kontakt med pressen så langt.

Hva er framtidsutsiktene?
Det er vanskelig å si hva omfanget av denne typen hodeskader er, før man har vekket pasienten opp av koma. Spesialist i hjerneskader, Ole Davidsen, sier til ekstrabladet at tiden fra ulykke til operasjon er nøkkelen.

- Den verst tenkelige konsekvens er at han blir svært hjerneskadet, men ikke dør. Blir man operert i tide, kan prognosen være god. Jeg kan nevne et eksempel med en pasient som hadde en tilsvarende blødning. Mindre enn en uke etter operasjonen ble han utskrevet og kunne gå ut av sykehuset for egen maskin uten varige men, sier han til danske Ekstra Bladet.

Finnes det noen opptak av uhellet?
På nåværende tidspunkt kjenner man til to videoopptak av ulykken, men det kan hende at flere dukker opp. Det ene kameraet satt fast på Schumachers egen hjelm, mens det andre opptaket ble gjort av en tilfeldig skiturist som befant seg i området. Begge videoene skal nå være i politiets varetekt da de forsøker å finne ut nøyaktig hva som gikk galt.

Kjørte han et sted han ikke burde vært?
Den tyske avisen Bild har i etterkant av ulykken vært i området, og det var mange som kjørte i den eksakt samme traseen som Schumacher valgte. Ifølge fransk lovgivning skal det etter alle ulykker etterforskes om løypene var godt nok merket. Det er ventet at fransk politi vil komme med en uttalelse rundt dette på onsdag formiddag.

Hvor rask kjørte han?
De første meldingene like etter at ulykken skjedde, gikk ut på at Schumacher hadde holdt veldig høy fart - så mye som 80-90 kilometer i timen. Dette har senere blitt avkreftet, og i helgen ble det sagt at farten kan ha vært så lav som 20 kilometer i timen.

Har han skrevet testamentet?
Dette skal Schumacher ha ordnet for flere år siden. Under et intervju med det tyske magasinet Bunte i 2010 sa han at han hadde tatt høyde for at ting kunne skje.

- Ja, jeg har skrevet testamente. Jeg er en familiefar. Dette var ikke så mye på grunn av formel 1, men mer på grunn av de ting som kan skje i hverdagen. Alle som er viktige for meg er nevnt i testamentet.