Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette vil Bjørndalen jobbe for som nytt IOC-medlem

- IOC har ikke vært så medmenneskelige i det siste.

FIKK PLASS I IOC: Ole Einar Bjørndalen har ikke hatt lov til å drive valgkamp for en plass i IOCs utøverkomité, men fikk likevel flest stemmer av de ni som stilte til valg. Nå skal han jobbe for at at idrettsutøvernes rettigheter i framtida.
FIKK PLASS I IOC: Ole Einar Bjørndalen har ikke hatt lov til å drive valgkamp for en plass i IOCs utøverkomité, men fikk likevel flest stemmer av de ni som stilte til valg. Nå skal han jobbe for at at idrettsutøvernes rettigheter i framtida. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (40) har ikke tenkt å sitte på rumpa som nytt medlem av IOCs utøverkomité for de neste åtte årene.

Tidenes vinterolympier den ene dagen, IOC-medlem den neste.

Nå går det unna rundt mannen som etter sesongen skal låse inn våpenet for godt, etter 20 sesonger i verdenscupen i skiskyting.

Flest stemmer
Ole Einar Bjørndalen ble nettopp valgt inn i IOCs utøverkomité, med flest stemmer (1087) av de ni som stilte til valg. Det andre utøveren som ble valgt inn var den kvinnelige candiske hockeyspilleren Hayley Wickenheiser. Hun fikk 758 stemmer.

De to erstatter Rebecca Scott og Saku Koivu, som ble stemt inn under vinterlekene i Torinp i 2006.

Hele 80 prosent av de 2.871 stemmeberettigede OL-deltagerne avga sin stemme, noe IOC-president Thomas Bach er veldig fornøyd med:

- Som en av grunnleggerne av IOCs utøverkomité er jeg glad for den høye valgdeltakelse. Det viser at utøverne verdesetter at de får være med på beslutningsprosessene og på å forme fremtidens olympiske bevegelse, sier Thomas Bach i en pressemelding.

Fire år for doping
En legende skal takke av etter sesongen. Idretten har vært hans liv, og når Bjørndalen nå trer inn i ringenes indre sirkler, så står morgendagens stjerners ve og vel høyt på agendaen hos det nyvalgte IOC-medlemmet.

Overfor Dagbladet staker Ole Einar Bjørndalen ut følgende programerklæring:

• Utvikle toppidretten videre.
- Hvordan vil OL se ut i framtiden? Tradisjoner og nytenkning må gå hånd i hånd, derfor må vi heller ikke være redde for å stake ut nye kurser. Det er så mye som ennå ikke er utprøvd. Med seks deltagelser har jeg hatt en fantastisk OL-reise, og jeg har mye å være takknemlig for. Jeg ønsker å bruke min erfaring til å hjelpe andre utøvere å realisere sin olympiske drøm.

• Ungdoms-OL.
- Drømmen starter et sted. Mange unge drømmer om å bli olympiske mestere, derfor er det viktig at IOC støtter opp om rekruttering. Det er de unge som er nøkkelen til å beholde og styrke de olympiske lekers posisjon i framtida.

TIDENES MESTER: Som tidenes mestvinnende vinterolympier vil Bjørndalen nyte stor respekt blant verdens idrettsutøvere. Her gratulerer Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen hverandre med seieren etter gårsdagens mix-stafett i skiskyting.
TIDENES MESTER: Som tidenes mestvinnende vinterolympier vil Bjørndalen nyte stor respekt blant verdens idrettsutøvere. Her gratulerer Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen hverandre med seieren etter gårsdagens mix-stafett i skiskyting. Vis mer

• Fair Play.
- Vi må ikke miste trua på at vi kan få en ren toppidrett. Det er kanskje det aller viktigste argumentet mitt for å gå inn i IOC. Jeg mener helt klart at doping må kriminaliseres i alle land. Og så må vi ha mye strengere straffer. Fire år, i stedet for to, slik at det er mer avskrekkende, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Det nye IOC-medlemmet mener det også er mye å tak i på hvordan organisasjonen håndterer saker, og trekker blant annet fram sørgebåndmarkeringen til Norge etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet brått mistet broren sin.

— Jeg synes ikke IOC har vært så medmenneskelige i det siste. Jeg tenker blant annet på det norske stafettlaget og sørgemarkeringen. Det var en veldig viktig hendelse for de involverte. Her bør IOC endre litt på holdningen, sier Bjørndalen til NTB.

- En stolt dag
Idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund mener Bjørndalens plass i IOC vil styrke norke idretts internasjonale ambisjoner.

- Dette er en stor og stolt dag for norsk idrett. Ole Einar Bjørndalen fra Simostranda er tidenes vinterolympier, og en utøver som virkelig har idretten i sitt hjerte. Vi er overbevist om at han vil bidra med all sin fantastiske erfaring til å utvikle internasjonal idrett i riktig retning, sier Inge Andersen.

Bjørndalen blir den første nordmannen i IOCs utøverkomité siden Ådne Søndrål, som var medlem der i perioden 2002-2006.

Ønsket av IOC
Som tidenes vinterolympier nyter Bjørndalen naturligvis stor respekt blant utøverne som stemte han fram som en av to blant de ni representantene som stilte til valg.

Men også i IOC er det store forventninger til Bjørndalens bidrag i organisasjonen.

Nylig uttalte Sergej Bubka, stavlegenden med 17 verdensrekorder, seks VM-gull og ett OL-gull, til Dagbladet at han ønsket Bjørndalen velkommen i IOC.

- Hva kan vel være bedre enn å få Bjørndalen inn i IOC? Han elsker sport, er kunnskapsrik og han har dedikert livet sitt til idretten.

- Og han er en unik mann. Idretten er heldig som har en helt som han. Og da mener jeg ikke bare i Norge. Bjørndalen er en helt for folk i hele verden, sa Sergej Bubka til Dagbladet.

Ekstrordinært ting
For norsk idrett har det også vært så viktig å få Ole Einar Bjørndalen inn i IOC at det 28. september i fjor ble avholdt ekstraordinært idrettsting for å endre NIFs lover, slik at en utøverrepresentant blir med i Idrettsstyret — et formelt krav for å kunne nominere en utøver til IOCs utøverkomité.

Bjørndalan har vært utøverrepresentant i det internasjonale skiskytterforbundet i 12 år, og således vist at han er opptatt av utøveres rettigheter.

Og han har erfart at det nytter å si fra.

- Vi er blitt hørt, så jeg har sett at våre synspunkter blir lyttet til. Og jeg tror ikke det er noe annerledes i IOC. Det er litt større, men uten utøvere er olympiske leker lite verdt, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Hele Norges coronakart