- Dette vil gi ringvirkninger for norsk fotball i mange år

RBK-trener Per Joar Hansen om mesterskapet han skulle vært i nå.

KAN GLEDE SEG TIL MER JUBEL: RBK-sjef Per Joar Hansen tror disse U21-gutta kommer til å sørge for at Norge kvalifiserer seg til mesterskap, også på a-landslagsnivå om noen år.Foto: REUTERS/Erlend Aas/NTB Scanpix
KAN GLEDE SEG TIL MER JUBEL: RBK-sjef Per Joar Hansen tror disse U21-gutta kommer til å sørge for at Norge kvalifiserer seg til mesterskap, også på a-landslagsnivå om noen år.Foto: REUTERS/Erlend Aas/NTB ScanpixVis mer

• Direkte kl. 18: Norges åpningskamp i U21-EM mot Israel

(Dagbladet): Da Norges U21-lag sensasjonelt slo ut Frankrike i playoffen til EM i Israel, var det med nåværende RBK-trener Per Joar «Perry» Hansen ved roret.

I dag starter Norge sluttspillet med åpningskamp mot EM-vertene Israel. Med Per Joar Hansens U21-assistent Tor Ole Skullerud som hovedtrener.

Perry går med andre ord glipp av nerven, spenningen og selve toppen av kransekaka, mens gutta hans konkurrerer i Israel mens han har Tippeligaferie på Kypros.

- Det går fint, når jeg først tar en avgjørelse er jeg ikke en person som ser meg tilbake. Jeg vet at laget er i de beste hender, forsikrer Perry overfor Dagbladet.

Sørget for bra trekning
For selv om han ikke er ringside og ser sitt gamle lag slåss med de beste, skal han benke seg foran en stor skjerm og se kampen. Og så har han jo bidratt med endel ting i Israel også.

- Jeg fikk valgt ut hotellet de bor på, det tror jeg er bra, og så sørget jeg for at vi fikk en bra trekning, ler Hansen.

SER LYST PÅ NORSK LANDSLAGSFRAMTID: Per Joar Hansen mener den neste a-landslagssjefen kan glede seg til de neste kvalifiseringene.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SER LYST PÅ NORSK LANDSLAGSFRAMTID: Per Joar Hansen mener den neste a-landslagssjefen kan glede seg til de neste kvalifiseringene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Vertsnasjonen er det eneste laget som slapp å kvalifisere seg til mesterskapet. Resten av nasjonene tilhører det ypperste verden kan by på av unge stjerner.

I tillegg til Israel møter Norge England og Italia i gruppespillet. I den andre gruppa møtes Russland, Nederland, Tyskland og Spania hverandre til kamp om de to plassene som gir semifinale.

Forventer kjempetrøkk
Norge møtte England i kvalifiseringen til mesterskapet. Det endte med to jevne kamper, og ditto to ettmålstap. Skulleruds menn bør være godt forberedt på hva som møter dem der, mens Israel er et mer ubeskrevet blad.

- Selv om Israel er hjemmenasjon er de litt dårligere enn de andre lagene. Men de har bodd sammen i to år, og har forberedt seg maksimalt til dette prestisjemesterskapet. Vi kan forvente oss et fullsatt stadion med kjempetrøkk fra publikum. De kommer til å løpe til krampa tar dem, men hvis vi vinner eller tar poeng mot dem kan det bli en avgjørende kamp mot England. Det blir en fantastisk spennende første kamp, sier Hansen til Dagbladet.

Skal trives sammen
Her hjemme har debatten rundt U21-uttaket rast i fotball-Norge. Per Joar Hansens elev i Rosenborg, Jonas Svensson, var blant formspillerne som ikke fikk være med Skullerud til Israel.

Akkurat den diskusjonen vil ikke Perry være med på, til tross for at han har alle mulige forutsetninger for å mene kvalifisert om uttaket.

- Tor Ole og jeg er etterhvert blitt gode kompiser, men vi diskuterer sjelden laget eller laguttaket. Litt av grunnen til at jeg slutta som landslagstrener var at jeg skulle slippe å forholde meg til diskusjoner som dette. Å være klubbtrener og landslagstrener er to forskjellige ting, og her vil landslagsledelsen være udiskutabelt best på å vite hvem som skal være med i troppen. Det er de som er rundt og ser spillerne i klubbene deres, og har tett kontakt alle sammen, sier Perry, men understreker også at et turneringsuttak er forskjellig fra vanlige landslagsuttak.

- Det handler ikke bare om å ta ut de beste spillerne. I et mesterskap, hvor man skal bo sammen i to, kanskje tre uker, må man ha med folk som bidrar hele tida, som tåler å sitte på benken og tribunen uten å skape splid eller trøbbel. Spillerne skal tåle å bo sammen i hele perioden også.

Ringvirkninger
Som alle andre er Hansen spent på hvordan U21-gutta kommer til å klare seg når det hele braker løs på Netanya Stadium klokka 18 i kveld. Betydningen av at de er der, er han derimot ikke i tvil om.

SLO UT FRANKRIKE: Her jubler Perry med U21-gutta etter seieren mot Frankrike i playoffkampen i fjor høst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SLO UT FRANKRIKE: Her jubler Perry med U21-gutta etter seieren mot Frankrike i playoffkampen i fjor høst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- For norsk fotball er dette noe av det beste som kunne skjedd. Alt rundt, trykket, mediehåndteringa, alle mind games som følger med å møte de store nasjonene, alt dette vil gi ringvirkninger for norsk fotball i mange år framover. Det er disse her som kommer til å utgjøre stammen i norsk fotball i åra framover, og når de nå har fått smaken på sluttspill kommer de til å gi alt for å komme seg til et med a-laget også, fastslår Perry.

• Oddseksperten vurderer gruppekampene: - England har et mer spennende lag enn på lenge