REAGERER: John Christian Elden mener ransakingen og pågripelsene i går var unødvendige. Foto: Ole Morten Melgård.
REAGERER: John Christian Elden mener ransakingen og pågripelsene i går var unødvendige. Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer

- Dette virker litt cowboy-aktig

Elden om politiaksjonen i Gunnarsson-saken.

Advokat John Christian Elden reagerer på måten politiet gikk til aksjon mot aktørene i overgangsskandalen i går.

Elden er advokat for Stabæk og Erik Loe, den nylig avgåtte Stabæk-lederen som på lik linje med sin klubbens sportsdirektør Inge André Olsen er anmeldt til Norges Fotballforbunds doms- og sanksjonsutvalg for sin rolle i overgangsskandalen.

For politiet er Erik Loe — iallfall foreløpig — ikke interessant i saken.

De har begrenset siktelsen til klubbenes sportsdirektører, Inge André Olsen i Stabæk og Vålerengas Truls Haakonsen.

Razzia og pågripelse John Christian Elden skrev brev til politiet for to uker siden, hvor han gjorde det klart at de bare kunne ta kontakt om alt de måtte lure på.

— De responderte aldri på det brevet. Derfor har vi antatt at dette ikke var så interessant for dem, sier Elden til Dagbladet.

Men i går slo politiet til med full styrke:

De gjennomførte razzia i klubblokalene til Vålerenga og Stabæk, hvor de sikret seg store mengder dokumenter og elektronisk materiale — og de valgte å pågripe Haakonsen og Olsen, på bakgrunn av faren for bevisforspillelse.

SIKTET OG PÅGREPET: VIF-direktør Truls Haakonsen ble avhørt i fire timer på Asker og Bærum politihus. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SIKTET OG PÅGREPET: VIF-direktør Truls Haakonsen ble avhørt i fire timer på Asker og Bærum politihus. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

De er begge formelt siktet for grov økonomisk kriminalitet, med en øvre strafferamme på seks års fengsel.

— Ikke hastverk Elden føler at politiet gikk vel tøft til verks i går.

— Dette virker litt cowboy-aktig på meg. Det framstår som om de ønsker å fortelle alle at «se her, her er vi». Denne saken har tross alt ligget lenge på politiets bord, og jeg kan ikke se at de hadde mer hastverk i går enn for to uker siden, sier John Christian Elden til Dagbladet.

— Derfor mener jeg hele aksjonen var unødvendig. De kunne ha etterforsket saken videre uten siktelse og pågripelse.

— Hva tror du er årsaken til aksjonens omfang?

— Min tanke er at slår på trommene for å få offentlig interesse rundt saken. De kunne bare ringt og spurt, så skulle de fått svar på alt de vil ha svar på.  Det kunne til og med ført til at de hadde fått bedre opplysninger, sier Elden.

— Avmystifisere — Det kan jo hende at andre personer kunne bidratt til å avmystifisere og oppklare hele saken, for her er det ikke noe straffbart. Og jeg regner med at politiet ønsker å komme i kontakt med de som kan ha dokumenter eller opplysninger i saken. Ellers vil etterforskningen være mangelfull.

— Mener du med det at dere sitter på ytterligere dokumenter eller opplsyninger som er interessante for politiet?

— Jeg vet ikke hva de har fått med seg. Det har jeg ikke fått noen oversikt over. Og vi kan ikke gjette oss til hvilke spørsmål de eventuelt måtte ha, sier John Christian Elden.

AVHØR: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen var i politiavhør i går. Foto: Foto: Benjamin A. Ward
AVHØR: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen var i politiavhør i går. Foto: Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

— Politiet kan bare si fra, så stiller vi på dagen. Slik kan vi bidra til en raskere avklaring, slik at saken kan bli lagt bort.

Ikke passive Politiadvokat Morten Stene mener ikke politiet handlet overilt i går.

— Politiet sitter sjelden stille og passivt mottar informasjon fra folk, slik at de selv kan styre hva de ønsker å sende til oss. Vi ønsker selv å ha kontroll på de sentrale personene, sier Stene til Dagbladet.

— Vi har etterforsket saken en stund for å se om det foreligger noe straffbart, og når vi gikk til pågripelse og siktelse i saken, så er det et signal om at vi har kommet inn på et spor som styrker mistanken. Da er det naturlig for oss å gå aktivt ut og sikre bevis.

ANMELDT:< Erik Loe er representert av Elden, etter at Stabæk-lederen ble anmeldt av påtalenemda. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ANMELDT:< Erik Loe er representert av Elden, etter at Stabæk-lederen ble anmeldt av påtalenemda. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer