Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette viser at laget stoler på meg

Rittplanen til norsk sykkelproff ligner verdensstjernenes.

KLAR FOR OPPGAVEN: Sondre Holst Enger får betydelig mer ansvar av laget sitt når han går løs på sitt andre år som sykkelproff på øverste nivå. Foto: IAM Cycling
KLAR FOR OPPGAVEN: Sondre Holst Enger får betydelig mer ansvar av laget sitt når han går løs på sitt andre år som sykkelproff på øverste nivå. Foto: IAM Cycling Vis mer

(procycling.no): Den andre sesongen som fullverdig sykkelproff står snart for tur for Sonde Holst Enger (22). Den ligger an til å bli noe ganske annet enn den første, for å si det litt forsiktig.

I månedene framover kommer nemlig storrittene på løpende bånd for den spurtraske IAM-syklisten fra Horten.

Etter en 2015-sesong som ble kraftig nedkortet på grunn av sykdom og skader, har han mye å glede seg til når kalenderen viser et nytt år.  

Klassikermonumentene Milano-Sanremo og Flandern rundt og treukersrittet Vuelta a España står alle på sesongplanen.

- Det er et veldig fint løpsprogram. Dette viser at laget stoler på meg. Det er veldig motiverende og gøy å vite, sier Sondre Holst Enger til procycling.no.  

Før, og inne imellom dagene på sykkelsportens aller største scene, skal 22-åringen også sykle ritt som Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Paris-Nice, Gent-Wevelgem og Amstel Gold Race, for å nevne noe.

Stjerneprogram Med så mange av de største rittene på planen, har Holst Enger fått et opplegg som bare Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har kunnet vise maken til blant de norske proffene.

Milano-Sanremo 19. mars og Flandern rundt 3. april peker seg ut som de aller tøffeste testene som venter Holst Enger i vår. Den ene av Norges to proffsyklister i sveitsiske IAM Cycling humrer litt når han tenker på hva han skal være med på.
 
- Ja, det er jo kjempestore løp. Det er to av de hardeste rittene som finnes i sykling, og det kommer til å bli tøft å henge med. Men jeg tror det er to løp som passer meg godt i framtida, så det blir veldig spennende å være med der, tilføyer den tidligere medaljevinneren fra U23-VM. 

Også Vegard Stake Laengen (26) sykler for IAM Cycling denne sesongen. Askergutten er dog en del av en litt annen rytergruppe innad i laget. Foreløpig er de to nordmennene bare satt opp sammen i Amstel Gold Race.

Sonde Holst Enger tilhører gjengen med ryttere som har sterke avslutninger som spesialitet. For ham åpner sesongen med GP Cycliste de Marseilliaise 31. januar, og fortsetter med etapperittene Etoile de Bessèges og Volta ao Algarve i februar. Mot slutten av samme måned begynner vårklassikerne med den belgiske åpningshelga og to semiklassikere på to dager.

Mer sykdom og spurtkamp I de innledende rittene kan Holst Enger og lagkompisene vente seg hard kamp i spurtene.

Franske FDJ er eksempelvis blant konkurrentene i mesteparten av rittene i sesonginnledningen. Der bidrar den ferske norske proffen Daniel Hoelgaard (22) til økt satsing rundt Arnaud Démare (23), en er Frankrikes ypperste spurtere.

- Det blir bare å ta for seg i spurtene. Jeg skal i alle fall gjøre det jeg kan. Vi vet at det kommer mange sterke spurtere på start, påpeker Sondre Holst Enger i samtale med procycling.no.

• Les mer: Démare velger bort Tour de France

Dessverre har hortenseren de siste ukene igjen blitt rammet av samme type sykdom som ødela mye av fjoråret. Men denne gangen forsikrer IAM-proffen at det ble oppdaget tidlig, og at han allerede er på vei tilbake i godt slag.

- Jeg fikk bronkitt og hoste igjen etter jul. Vi tror kanskje jeg har noen problemer med luftveiene som gjør at jeg får det så ofte. Men jeg føler meg bra igjen og har fått trent bra i det siste. Jeg har tatt det steg for steg etter sjukdommen. Jeg har ikke noen forventninger til det første rittet, men det blir godt å komme i gang med konkurranser igjen.  

Vuelta-debut Trener Atle Kvålsvoll har også stilt seg veldig positiv til Sondre Holst Engers program for den kommende sesongen. Lange og utfordrende klassikere er ikke noe den tidligere Sparebanken Sør-rytteren trenger å bekymre seg for, mener Kvålsvoll. 

- Han klarte distansene godt på de lange etappene i siste halvdel av sesongen i fjor. Brostein er også noe som skal passe han godt, så klassikerne blir spennende, sa Thor Hushovds tidligere trener til procycling.no tidligere i år.

Dessuten venter Vuelta a España i det fjerne til høsten. Det spanske treukersrittet i august og september som blir Holst Engers aller første deltakelse i en Grand Tour.

- Det blir spennennde. Tre uker er lenge, men jeg har hørt at man blir sterkere av å komme seg gjennom det. Det kan bli godt å ha med seg videre, poengterer Sondre Holst Enger.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media