Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette visste de, folk så at det kunne bli et kjempeproblem, det var derfor de hentet inn utlendinger

Nordmannen som bygget alpinløypene i Sotsji er ikke overrasket.

SÅ SOM SÅ: Aksel Lund Svindal har ikke hatt OL-et han drømte om helt ennå. I dag er han favoritt i super-G, men det er fortsatt mange spørsmål rundt forholdene i bakken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SÅ SOM SÅ: Aksel Lund Svindal har ikke hatt OL-et han drømte om helt ennå. I dag er han favoritt i super-G, men det er fortsatt mange spørsmål rundt forholdene i bakken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kjempe om gull i Super-G direkte i vårt livestudio klokka sju!

SOTSJI (Dagbladet): I går kom beskjeden om at også morgendagens super-G-renn for herrer blir framskyndet en time, nok et forsøk fra arrangøren på å gi så like forutsetninger som mulig til Aksel Lund Svindal og de andre alpinutøverne.

Det varme været har nemlig gjort underlaget i Rosa Khutor-bakkene svært utfordrende, noe vi igjen fikk et eksempel på i går morges, da en skokk av jenter kjørte ut i kvinnenes super-G.

I de andre øvelsene har det vært en stor fordel å kjøre tidlig, når snøen fortsatt lever på den kalde natta, og ikke ennå er preget av den sommervarme sola som kommer utover formiddagen.

Henning Teigum kjenner bakkene i Sotsji bedre enn de fleste. Kvitfjell-preppsjefen ble hentet inn av OL-arrangøren tidlig, nettopp for å sørge for at traseen skulle leve opp til OL-standard. Den jobben ble fullført for en stund siden, men nå ser han hjemmefra at været stikker noen kjepper i hjulene.

- Den største utfordringen er at traseene går over flere klimasoner. Det er vinter i toppen, og nede i målområdet er det mye varmere, slafsete og mer problematisk, sier Teigum til Dagbladet.

- Vi har bare bygget løypa, og reiste hjem da det ikke var mer arbeid å gjøre. Nå bruker de ski, og sklir nedover for å glasere rutene. De sklir, men de kan ikke skli der det er slapsete. Da blir det problematisk å få en fin og jevn løype, sier han.

Tidlig startnummer er gull verdt I går fikk kvinnene spesielt store problemer da de kom over det siste henget. Over det punktet er det mye skygge, men nedenfor hadde sola stått på i et par timer allerede. Snøen var løsere, og plutselig klarte ikke utøverne å sette den samme linja lenger.

MYE Å JOBBE MED: Det skiftende, varme været, gjør mye med traseen i Rosa Khutor. Her jobbes det med ski for å jevne ut underlaget. Foto: SCANPIX/AP/Charlie Riedel
MYE Å JOBBE MED: Det skiftende, varme været, gjør mye med traseen i Rosa Khutor. Her jobbes det med ski for å jevne ut underlaget. Foto: SCANPIX/AP/Charlie Riedel Vis mer

De skiftende forholdene gjør også at nummeret på brystet og ryggen spiller en stor rolle under OL.

Startlista settes opp ved at de syv beste i den aktuelle disiplinen trekkes mellom startnummer 16 og 22, de neste syv mellom åtte og 15. Resten fordeles på 1-7 og 23-30. Seedingen bestemmes av posisjonen de har i World Cup start list.

Under OL har det vist seg å være en enorm fordel å starte blant de syv første.

- Statistisk sett, etter det som har skjedd her nå, under disse forholdene, så er det ingen fordel å være blant de syv beste i verden, sier Aksel Lund Svindal, og gir et eksempel:

- De som starter fra nummer en til syv og de som starter fra 23-30, de er akkurat like gode. I utforrennet så du ikke veldig mange i topp ti blant de som startet fra 23-30, men du så flere av dem som startet fra en til syv, sier Svindal.

Kjempeproblem Henning Teigum sier arrangørene hele tiden har vært klar over at klimaet kom til å bli et potensielt problem i alpinbakkene.

- Denne løypa ligger på et utfordrende plass i verden. Dette visste de, det var derfor de tok inn utlendinger, for å være forberedt på det meste. Folk så at dette kunne bli et kjempeproblem, de har visst at det kom til å bli en utfordring, sier han, og legger til at det ikke er så mye å gjøre med saken.

- Ok, de kan jo salte nederst, da blir det en hard løype. Men da er problemet: Gjør du det til utforen, hva da med superkombinasjonen? For med salt kommer snøen etter hvert til å råtne, sier Teigum.

Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde er igjen våre tre håp i dagens super-G.

Lund Svindal leder super-G-cupen og starter dermed mellom 16 og 22, Jansrud starter som nummer 21. Aamodt Kilde har startnummer 24.

Det er meldt væromslag i Sotsji, men foreløpig tyder rapportene på at det fortsatt vil være mildt i morgen.

• Følg Svindal, Jansrud og Kilde direkte i vårt livestudio fra klokka sju!

Hele Norges coronakart