Dette visste du ikke om DRILLO

Drillo - mannen som har preget flest sportssider på 90-tallet - er fotfulgt av forfatteren Odd Harald Hauge gjennom hele 1997. For å finne ut noe vi ikke visste om fotballmennesket Olsen. Dagbladet fant åtte større eller mindre avsløringer.

Les - og sjekk om du visste noe av dette fra før. Neppe:

Må skifte hofte

  • Drillos bekhterevs-plager er velkjent. I 1987 var sykdommen så alvorlig at han måtte operere inn ny venstre-hofte. Nå er tida inne for å skifte ut den kunstige hofta med en ny.
  • Drillo kan bare komme på én situasjon der spilleres uttalelser til media har skapt konflikt innad i laget. Det var da Sverre Brandhaug gjennom pressen kritiserte Drillos valg av Rune Bratseth som landslagskaptein. Brandhaug var i tvil om Bratseth hadde de rette kvalitetene, og Drillo var faktisk langt på vei enig med Brandhaug. Men landslagssjefen kunne ikke annet enn å forsvare sitt kapteinsvalg, og gikk offentlig ut og framhevet Bratseths mange egenskaper.
  • Jan Åge Fjørtoft var Drillos første «problembarn». Før Drillo overtok A-landslaget hadde han ansvaret for OL-laget, og visste at flere av spillerne der mislikte Fjørtofts væremåte og kontroversielle spillestil. Da talentfulle OL-spillere som Lars Bohinen, Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye, Roger Nilsen, Øyvind Leonhardsen, Tore Pedersen og Erik Mykland ble forfremmet til A-laget, måtte misnøyen mot Fjørtoft avklares. Drillo inviterte til spillermøte, der Fjørtoft forklarte sin oppførsel for resten av laget. Så ble saken lagt død og kom aldri til overflaten igjen.
  • Drillo støtter ikke Jan Åge Fjørtoft, som i sin egen bok kritiserer bruken av svarte søppelsekker på treningene før USA-VM.
  • Drillo innrømmer at han måtte lure sin omdiskuterte spillestill inn i landslaget. Da han overtok laget, hadde han samtaler med alle spillerne der han «måtte juge litt» og si at overgangen fra Ingvar Stadheim ikke ville bli særlig stor. Deretter innførte han sin spillestil i takt med at hans posisjon i laget vokste.
  • I boka setter Drillo opp en første-ellever ut fra reint sosiale egenskaper. Han benytter en 4-4-2-formasjon. Keeper: Frode Olsen («et sjeldent muntrasjonsråd»). Forsvar: Gunnar Halle, Henning Berg, Rune Bratseth (på grunn av stadige comeback-trusler) og Stig Inge Bjørnebye . Midtbane: Mini (selvskreven kaptein), Ståle Solbakken, Kåre Ingebrigtsen og Jostein Flo. Spisser: Tore André Flo og Jan Åge Fjørtoft.
  • Den utskjelte, men virkningsfulle Flo-pasningen burde egentlig blitt kalt Sunde-pasningen. Ideen om en lang ball fra eget forsvar opp mot et fyrtårn av en spiss, har Drillo nemlig tatt med seg fra tida som trener for Ålesund:
  • Kommunisten Egil Olsen droppet årets 1. mai-tog. Dagen ble isteden brukt til et møte med den særdeles kapitalsterke Robert Luis-Dreyfus. Eieren av storklubben Marseille ville ha Drillo som trener umiddelbart, og tilbød seg å kjøpe Olsen fri fra kontrakten med Norges Fotballforbund. Drillo takket høflig nei til tilbudet, men ja til nye samtaler.

- Jeg måtte bestemme meg for om jeg skulle bytte den før jul, eller vente til neste år. Det var en vanskelig avgjørelse, men det blir ikke noe før jul, sier Drillo til Dagbladet.

Hvis ikke hofteplagene blir betraktelig verre, drøyer han operasjonen til etter VM.

Skeptisk til Bratseth som kaptein

Tok grep om Fjørtoft-misnøyen

Uenig i søppel-sekk-kritikken

- Hvis Italia hadde slått Mexico i den siste kampen, ville antakelig plastsekkene blitt rost opp i skyene.

- Det er mange ting som kunne vært gjort annerledes før og under VM, men bruken av søppelsekkene var helt ubetydelig for innsatsen i mesterskapet, mener Drillo.

Jugde om spillestilen

I boka innrømmer han at samme taktikk må til dersom han tar over Marseille eller en annen europeisk klubb etter VM.

- Det nytter ikke med sjokkbehandling, da ryker jeg på hue hjem igjen, sier Drillo.

Drillos muntrasjons-ellever

Ifølge humorbok-forfatter Erik Thorstvedt er for øvrig Ståle Solbakken Fotball-Norges mest undervurderte humorist.

Flo-pasningen burde hett Sunde-pasningen

Da klubben kjempet mot nedrykk i 1989, foreslå Tore Brogstad - den lokale Stig Inge Bjørnebye - å slå lange, diagonale pasninger i retning hodesterke Rune Sunde på topp.

Trekket var effektivt, og Drillo innrømmer at han hadde det i tankene da Jostein Flo ble hentet inn på landslaget.

Marseille ville kjøpe ham fri

4. desember skal de to møtes under VM-trekningen i Marseilles for å snakke fotballframtid.

Drillo regner med at hans forhold til Marseille blir avgjort da, men tror ikke han er klubbens trener fra neste sesong. Til det har den nåværende treneren, Rolland Courbis, for stor suksess.

<B>AVSLØRT:</B> Det er fortsatt enkelte ting fotballfolk flest ikke vet om Drillo.
<B>Egil Olsen</B>