Ukjent notat:

Dette visste idrettstoppene

Et dokument fra styret til Norges idrettsforbund viser at idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær Karen Kvalevåg i to måneder har kjent til den omstridte tildelingen av Kulturdepartementets penger.

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll avbildet på en pressekonferanse i Oslo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll avbildet på en pressekonferanse i Oslo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da idrettsforbundet mottok 5,5 millioner kroner av Kulturdepartementet etter at OL og Paralympics ble flyttet fra 2020 til 2021, så skulle millionene bli fordelt til både OL- og Paralympics-utøvere. Men det var bare OL-utøvere som fikk midler.

Prioriteringen fikk Aker-eier Kjell Inge Røkke til å si opp en samarbeidsavtale med Olympiatoppen verdt 125 millioner kroner.

Sist fredag måtte idretten beklage tildelingen i en pressemelding der toppidrettssjef Øvrebø la seg flat.

Nå viser et internt styredokument fra Idrettsforbundet, som Dagbladet har fått tilgang til, at idrettspresident Berit Kjøll har hatt full oversikt over tildelingen siden 22. desember 2020.

E-posten

I E-posten går Øvrebø i detalj gjennom hvordan Olympiatoppen har tenkt å bruke de rundt 20 millionene de har fått tildelt av Kulturdepartementet, for å hjelpe norske idrettsstjerner inn mot det utsatte sommer-OL i Tokyo.

Der skriver Øvrebø at de har satt av 5,5 millioner, og at disse prioriteres:

«OL-aktuelle utøvere (2020 og 21) som ikke har kontraktfestede inntekter overskridende inntektsgrense for utbetaling av stipend.»

«Utøvere som deltar i Paralympics regner vi som dekket av VI-stipendiene, så de får ikke stipendøkning i denne ordningen. Alle VI-stipendiene vil ligge på en høyere stipendsum enn OL-deltakerne som omfattes av denne ordningen», skriver toppidrettssjef Øvrebø til generalsekretær Kvalevåg og idrettspresident Kjøll og vedlegger oversikt over alle stipendene.

- Det var ingen intensjon at parautøvere skulle nedprioriteres. Det var en avgjørelse for å hjelpe de fattigste utøverne, uavhengig om de var para- eller OL-utøvere, framholder kommunikasjonssjef i Idrettsforbundet, Finn Aagard, til Dagbladet.

Krisemøte

Til tross for at både idrettspresident Kjøll og generalsekretær Kvalevåg fikk vite om fordelingen hvor parautøverne ikke fikk noe støtte, har ikke styret i Norges idrettsforbund blitt informert.

Etter det Dagbladet erfarer, har denne manglende informasjonen skapt sterke reaksjoner innad i Idrettsstyret. Mandag ble det avholdt et ekstraordinært styremøte for å skvære opp.

- Hvorfor fikk ikke resten av styret tidligere vite det Kjøll og Kvalevåg fikk mail om allerede 22. desember?

- Fordi det er en ordinær tildeling som Olympiatoppen har han ansvaret for. Det er helt naturlig at Olympiatoppen orienterer om en tildeling, det er ikke vanlig å diskutere det ytterligere. Den var faglig begrunnet. I ettertid har vi erkjent at det var en feil vurdering, svarer Aagaard i Idrettsforbundet.

- Aller først vil jeg på det sterkeste beklage den oppståtte situasjonen. Tildelingskriteriene har blitt oppfattet som en nedprioritering av parautøvere i vår organisasjon. Det har aldri vært intensjonen, skriver Kvalevåg i en mail til VG.

Press fra Kulturdepartementet

Selve tildelingen ble ikke offentlig kjent før 27. januar da Idrettsforbundet la ut en sak på sitt eget nettsted.

Kulturminister Abid Raja har ikke vært spesielt imponert over håndteringen.

- Dette har ikke vært regjeringens intensjon - overhodet. Vi har vært helt klare på at disse midlene skal komme til bruk for både OL-utøvere og Parautøvere. Det står skriftlig i brevet. Vi har hele tiden sagt at det viktig at begge troppene får den nødvendige hjelpen de trenger, sa kulturminister Raja til Dagbladet.

Kulturdepartementet sendte mandag et brev til Idrettsforbundet der de krever et hastesvar innen 3. mars på hvordan idretten har brukt ekstramidlene til OL-forberedelsene før sommerens leker i Tokyo.

De siste dagene har det vært gode samtaler med VI-stiftelsen om å fortsette samarbeidet. Men heller ikke Kjell Inge Røkke og Aker-ledelsen som finansierer denne avtalen, har kjent til at Olympiatoppen allerede før jul informerte idrettspresidenten om dem omdiskuterte bruken av stipendpengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer