Di Luca viste muskler

Giro-favoritten skaffet seg luke til konkurrentene.

Danilo Di Luca (32) spurte med et kjemperykk. Den regjerende mesteren fikk til svar at Giro dItalia-utfordrerne blir Riccardo Riccó (24) og Alberto Contador (25).

Sjuende etappe over 180 kilometer fra Vasto til Pescocostanzo fredag satte Giro-feltet på store prøver. En gruppe på sju ryttere stakk i brudd tidlig, og restene holdt inn til etappeseier.

At fjorårets Vuelta a Espana-vinner Denis Mentsjov, sterke Gilberto Simoni, tidligere vinner Paolo Savoldelli samt Astana-rytterne Levi Leipheimer og Andreas Klöden ikke ble med på den første moroa, kan tolkes som svakhetstegn.

Selv om italieneren Gabriele Bosisio, hjelperytteren til Di Luca, kom alene til mål og vant etappen samt at den italienske mester Giovanni Visconti beholdt «maglia rosa», handlet det meste fredag om forhåndsfavorittene.

Der er verken Bosisio eller Visconti med i bildet.

Fikk luke


To minutter bak seierskampen på etappen tråkket først Saunier Duval-rytter Leonardo Piepoli til og fikk luke til hovedfeltet da snaut 20 km gjensto. Så dro mester Di Luca selv til og fikk med seg Saunier Duval-kaptein Riccardo Riccó og regjerende Tour de France-mester Alberto Contador i Astana-laget.

Sammen med Piepoli dannet trioen en gruppe som stjal 44 sårt tiltrengte sekunder til de øvrige utfordrerne.

Danilo Di Luca slet voldsomt i motbakkene etter sitt eget støt, men kom til hektene og kjempet seg først over målstreken (5.-plass) i den jaktende kvartetten. Han ble tett fulgt av Riccó, mens hjelperytter Piepoli og en Contador i «feriemodus» ga bort noen få sekunder.

Astana-laget fikk klarsignal til å delta i Giro dItalia bare seks dager før rittet startet, og Contador måtte avbryte ferien sin og kaste seg på sykkelen.


Omdiskutert 

LPR-laget viste fredag at laget holder mål og vel så det til å forsvare Di Lucas sammenlagtseier. Men fortsatt er bare en tredel av rittet unnagjort.

Di Luca er en omdiskutert rytter. Etter fjorårets overbevisende seier i Giro dItalia ble det avslørt at italieneren hadde uforklarlig lave hormonverdier i kroppen.

Italias anti-narkotikagruppe (NAS) knyttet Di Luca og flere andre ryttere til et dopingnettverk med legen Carlos Santuccione som fellesnevner. Giro-vinneren ble i fjor høst utestengt i tre måneder.

32-åringen har hele tiden tilbakevist anklagene om at de lave hormonverdiene hadde med doping å gjøre.

(NTB)