Di Natale, du fikk som fortjent

Her er våre høydepunkt fra EM. Hvilke er dine?

• EM-finalen direkte 20.45: Tyskland - Spania

(Dagbladet.no) I tre uker har vi kost oss med feiende flott finspill, strålende scoringer, tøffe taklinger - gledestårer, vonde tårer og kanskje også noen krokodilletårer.

Europas beste har underholdt oss i alpelandene Østerrike og Sveits.

Den nederste ringen av kransekaka - den største - gjenstår. Kveldens EM-finale mellom Tyskland og Spania.

Dagbladet.no har fulgt mesterskapet tett, både fra Langkaia i Oslo og fra tribunene i EM-byene. Her er noen av øyeblikkene våre reportere kommer til å huske:

Straff(e) som fortjent

Søndag 22. juni, Spania - Italia 0-0 (4-2 på straffer): - Endelig var fotballguden rettferdig, jubler straffehelt Cesc Fàbregas.

Spania har nettopp slått ut Italia. I straffekonk. I en kvartfinale. På den forbannede datoen 22. juni. Endelig.

Di Natale, du fikk som fortjent

At akkurat Antonio Di Natale blir syndebukk, når han brenner Italias siste straffe, er en bonus.

Ti minutter ut i andre ekstraomgang deiset nemlig samme mann i bakken, før han teatralsk rullet ut over sidelinja. Da motstanderne forsøkte å fortsette angrepet, krabbet han inn på banen igjen. Vi så deg, Antonio! Dommeren stoppet dessverre spillet, for å se etter spilleren som ikke led av andre skader enn alvorlig og stabil usportslighet.

Men uansett, i år kunne verken dommerfeil, juks eller andre spøkelser stoppe Spanias finaledrøm.

Trym Oust Sonstad

Galskapsfeiring

Fredag 20. juni, Kroatia - Tyrkia 1-1 (1-3 på straffer): Det er ett minutt igjen av andre ekstraomgang og Ivan Klasnic header inn kampens første scoring. Den rutete svingen på Ernst Happel stadion i Wien eksploderer. De røde og hvite rutene glir over i hverandre og smelter sammen.

Spillerne jubler villt - de har jo tross alt sikret seg en plass i semifinalen. Tror de.

Det tror i aller høyeste grad trener Slaven Bilic - jurist, rockgitarist og en trener med et hinsides engasjement på sidelinja. Han eksploderer ut av teknisk sone som en fullblods sprinter og kaster seg over spillerne som jubler inne i 16-meteren.

MISSEN: Italienske Antonio Di Natale bommet på straffe mot Spania i kvartfinalen - og verdensmesterne forsvant ut av mesterskapet. Foto: EPA
MISSEN: Italienske Antonio Di Natale bommet på straffe mot Spania i kvartfinalen - og verdensmesterne forsvant ut av mesterskapet. Foto: EPA Vis mer

Landslagssjefen har altså løpt inn på banen, helt inn i 16-meteren for å feire med spillerne sine.

Der og da håpet jeg at kroatene skulle gå hele veien, vinne EM, prinsessene og alle Europas kongeriker. Herlig galskap.

Men det var ikke slik det skulle ende. For dette EM-et er ikke sånn. Et mål ett minutt før slutt er ofte ikke det siste. Tyrkia utliknet og knuste Kroatia i straffesparkkonkurransen.

Stian Haraldsen

Bare herlig tysk

Mandag 16. juni, Østerrike - Tyskland 0-1: Vi nærmer oss timen i Wien og tyskerne mangler fortsatt scoringen som vil sikre kvartfinalebilletten. Trener Joachim Löw er vist opp på tribunen og røyker sigaretter sammen med forbundskansler Angela Merkel. Ute på gresset har vertsnasjonen Østerrike plutselig fått uante krefter og ferdigheter i møte med storebror i nord.

Mesterskapslaget folk elsker å hate kan ryke ut før vi er skikkelig i gang. Det kan vel ikke skje, vel?

Så tropper han opp på 25 meter. «Der Spielführer» med stor S. Erketyske Michael Ballack legger «Europass Gloria» varsomt til rette, tar rennafart og banker ballen opp i krysset og skyter Tyskland fortjent til kvartfinale.

Resten av kampen handler selvfølgelig ikke om å imponere et underholdningsunderernært publikum. Nei, det handler om å forsvare det dyrebare resultatet man har jobbet så hardt for.

Ingen fiksfakserier, dilldall og unødvendig artisteri. Bare gjennomsolid, effektivt og uimotståelig.

Bare herlig tysk.

Eirik Winsnes

Ufrivillig gåsehud

Onsdag 18. juni, Russland - Sverige 2-0: Tivoli Neu i Innsbruck er langt fra noen fin stadion. Det handler ikke bare om krematoriet som ligger en Flo-pasning unna, men om utvidelsen fra 17 000 til 30 000 sitteplasser i anledning EM.

Da 20 000 svensker hoppet på likt mot Spania, opplevde kollegene mine det som om tribunen var på nippet til å klappe sammen. Derfor passet det meg ypperlig at svenskene fikk lite å hoppe for mot Russland - den første kampen jeg så på nært hold i EM.

For egen del begynte det dårlig, med ufrivillig gåsehud under «Du gamla, du fria». Da kampen kom i gang fikk jeg se Andrej Arsjavin trille ball i hatt med klumsete svensker. Da kom gåsehuden igjen.

Det var bare å bøye seg i støvet da 27-åringen med barneansiktet styrte inn 2-0 etter russisk klikk-klakk, noen få strakser etter at Andreas Isaksson hadde pælmet ballen så langt vekk han klarte.

Bedre kan det ikke gjøres.

Og jeg skal innrømme det: Det føltes greit å bli kvitt Zlatan-besatte svensker.

I hvert fall nesten. For noen dager etterpå tok en svensk journalist ordet under den nederlandske pressekonferansen før kvartfinalen mot Russland.

Spørsmålet hans gikk til Rafael van der Vaart:

- How happy are you that you\'re not gonna meet Zlatan?

Sigve Kvamme

Mekanisk presisjon

Onsdag 25. juni: Tyskland - Tyrkia 3-2: Gary Linekers forslitte spissformulering om at «Fotball er et spill der 22 spillere løper etter en ball, og til slutt vinner Tyskland» ble gjenfødt som en ubestridelig sannhet rundt klokken 22.45 onsdag 25. juni 2008 på St. Jakob-Park i Basel.

Tyskland gikk til semifinale med kanskje det største favorittstempelet noensinne mot et skadeskutt Tyrkia. Det var åpenbart tyngende, for lite stemte. Philipp Lahms innsats var nokså symptomatisk: En av EMs beste backer spilte langt under pari, og begikk uforklarlige defensive feil mot Kazim Kazim og Tyrkia.

Overraskende offensivt tyrkere, klarte ikke å omsette press og sjanser i tellende resultat, og Tyskland kjempet seg ikke bare inn i kampen, men tok også ledelsen for så å se tyrkerne kjempe seg tilbake for n\'te gang i mesterskapet.

Det var da han dukket opp, Philipp Lahm, med iskald kynisme og mekanisk presisjon som ville gjort selv sjefsingeniørene ved Bayerische Motorwerke i den eminentete backens hjemby, München, stolte. Veggspillet med Thomas Hitzlsperger var lærebokmessig, og avslutningen bak en Rüstü Recber på vei ned, ville fått selv den giftigste toppspiss til å erkjenne at det fortsatt er rom for forbedringer.

Fortjent eller ufortjent; døm selv. Men uansett var Tyskland igjen blitt Tyskland.

Jørgen Bohnhorst Hoff

Cech matt

Søndag 15. juni: Tyrkia - Tsjekkia 3-2: Tsjekkia var to minutter fra kvartfinale i EM. Tyrkia var på vei ut, og hadde ikke vært bedre enn at jeg syntes det var helt greit.

Men så kom innlegget fra høyre. Verdens beste målvakt steg til værs med den største selvfølgelighet, Petr Cech skulle jo bare plukke ballen enkelt ut av lufta. Så glapp han den. Det var nesten umulig å forstå, hanskene så ikke så glatte ut, den nye EM-ballen så for en gangs skyld ikke så vinglete ut.

Det var nesten så jeg hørte en tyrkisk Arne Scheie rope «Vi har scoret i Geneve!», da Kahveci Nihat trillet inn ulikningen med det rekonstruerte beinet sitt. Og Tyrkia var ikke ferdige. Kaptein Nihat ledet troppene i angrep igjen og igjen, og i aller siste minutt smatt han vinnermålet via krysstanga og inn.

Utenfor Havnelageret hørte jeg bilhorn og seiersrop. Tyrkia hadde fått sitt Marseille, Fatih Terims EM-mirakel var født. I det våte gresset på Stade de Geneve lå Petr Cech utslått med ansiktet dekket av hendene sine.

Hendene som nettopp hadde mistet enda en tittel.

Mads Gudim Burheim

Ditt høydepunkt

I kveld skal de mektige fotballnasjonene Tyskland og Spania gjøre opp om EM-trofeet i den østerrikske hovedstaden. Forhåpentligvis blir det en finale verdt å huske. Enten på grunn av fantastisk spill - eller som følge av sedvanlig EM-dramatikk.

Men uansett vil det være mange gode grunner til å huske dette mesterskapet.

Hva vil du huske best av det som har skjedd på veien til finalen?

FIKSET FINALEN: Philipp Lahm scoret vinnermålet i semifinalen, rett før slutt.
KONGEN AV HAUGEN: Kroatia-trener Slaven Bilic løp inn i 16-meteren for å feire med spillerne sine.
MOT SEIER: Slaven Bilic var nok sikker på seier da Ivan Klasnic scoret rett før slutt - men tyrkerne slo tilbake.
PRESTISJEKAMP: Østerrikerne hadde Tyskland i kne, men så dukket Michael Ballack opp.
TRIBUNEN RISTET: De svenske supporterne fikk tribunene på Tivoli Neu til å riste.
ZLATAN-SKUFFELSE: Zlatan Ibrahimovic viste tidvis storhet, men kneskaden ødela mesterskapet til supersvensken.
TEATRALSK: Antonio Di Natale brukte mye krefter på å vise at han hadde vondt. Hadde du virkelig så vondt, Antonio.
UTSLÅTT: Slaven Bilic trøster spillerne etter kampen.
ISKALD AVSLUTNING: Det er ikke mange forsvarsspillere som er så sikre foran mål som Philipp Lahm var mot Tyrkia.
CECH DENNE TABBEN: Petr Cech mistet et ufarlig innlegg ned i beina på Kahveci Nihat, som scoret lett.
NY NEDTUR: Tsjekkiske Petr Cech har hatt mye motgang denne sesongen, og det toppet seg med EM-missen.
KANONSKUDD: Michael Ballack scorer vinnermålet mot Østerrike med en praktfull suser.
OVER OG UT: Russerne knuste den svenske EM-drømmen.
SYNDEBUKK: Vi glemmer fort de som scorer i straffesparkkonkurransene, men vi husker dem som bommer.