Diaré skaper Tour-trøbbel for Boonen

Dagens etappe kan gå rett i dass.

SYK: Tom Boonen har blitt syk, og vil stille sterkt svekket til dagens åpningstempo i Tour de France. Foto: AFP
SYK: Tom Boonen har blitt syk, og vil stille sterkt svekket til dagens åpningstempo i Tour de France. Foto: AFPVis mer

|||(Dagbladet.no) I går ble det klart at Tom Boonen likevel får sykle Tour de France, som starter med en tempoetappe i Monaco i ettermiddag.

Boonen ble kokainavslørt for andre gang tidligere denne sesongen, men dette skjedde utenfor konkurranse - derfor får han lov til å tråkke i Touren.

Belgieren får derimot en tøff start på treukersrittet, for nå melder lagledelsen i Quick Step at spurtkjempen har blitt syk.

Magesmerter
- Tom føler seg ikke bra i dag. Han føler seg svak, som følge av magesmerter og diaré. Jeg tror faktisk det er kroppens reaksjon på det stresset han har vært gjennom de siste ukene, sier Quick Step-sjef Patrick Lefevere ifølge VeloNews.

KOM MED LIKEVEL: Tom Boonen fikk i går lov til å bli med på sykkelfesten, tross kokainavsløringen. Foto: AFP
KOM MED LIKEVEL: Tom Boonen fikk i går lov til å bli med på sykkelfesten, tross kokainavsløringen. Foto: AFP Vis mer

Målet for dagen er dermed bare å komme seg gjennom tempoetappen, for så å håpe at han blir bedre til de neste etappene.

- Tom er tøff og vi får se hvordan dette går fra dag til dag. Toms mål nå er bare å komme seg gjennom tempoen, og så hvile, sier Lefevere.

Hvis mageproblemene er virkelig ille, kan det skape store problemer for Boonen i ettermiddag. På den 15,5 kilometer lange tempoen må rytterne nemlig komme i mål maks 25 prosent seinere enn vinneren. De beste kommer trolig i mål på litt over 20 minutter, noe som gjør at de dårligste ikke kan være mer enn rundt fem minutter etter.

Boonen ble verdensmester i 2005 og han vant den grønne spurttrøya i Tour de France i 2007. I fjor fikk han ikke være med i rittet, som følge av en kokainavsløring. Han ble suspendert av Quick Step, men var tilbake i konkurranse denne sesongen.

Han har vist gode takter også denne sesongen, og har vunnet både det belgiske mesterskapet og klassikeren Paris-Roubaix.

- Dårlig signaleffekt
I april testet imidlertid 28-åringen positivt for kokain igjen. Kokain er ikke prestasjonsfremmende, og WADAs antidopingreglement krever ikke utelukkelse for utøvere som tester positivt på det narkotiske stoffet utenfor konkurranse.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) valgte ikke å straffe Boonen. Amaury Sport Organization (ASO), som arrangerer Touren, ville imidlertid utelukke ham fordi hans narkotikamisbruk kan skade rittets anseelse, men i går bestemte en fransk voldgiftsdomstol at Boonen får sykle.

Thor Hushovd, en av Boonens argeste konkurrenter, liker dårlig at belgieren får lov til å starte i ettermiddag.

- Han er tatt for å bruke et forbudt stoff, og det bør få konsekvenser - selv om det var utenfor konkurranse. Det er dårlig signaleffekt ettersom det jobbes hardt med å rydde opp i sykkelsporten, sier Hushovd til NTB.