Maradona er død. Landesorg i Argentina

Diego Maradona er død

Den argentinske fotballegenden Diego Armando Maradona døde i dag av hjertestans. President Alberto Fernández har erklært tre dagers landesorg i Argentina for å hedre ikonet. - Jeg var heldig som fikk spille mot ham, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Han var min store helt, sier Erik Solér.

Publisert
Sist oppdatert

-Trist naturligvis når unge folk dør. Jeg har beundret Maradona i mange år. Han var i Norge i 2006 i en sånn oppvisningskamp. I den sammenheng trff jeg han et par ganger. Hyggelig fyr, sosialt oppgående, flink og urydddig, det så jeg hotellrommet hans, sier Drillo til Dagbladet. Diego Armando Maradona (60) døde av hjertestans i huset hvor han hadde installert seg etter en hodeoperasjon, ifølge den argentinske storavisa El Clarin.

- Det er trist. Han ble ikke gammel den godeste Maradona. Det er alltid trist når noen går bort. En fantastisk fotballspiller. Jeg var heldig som fikk spille mot ham, sier Åge Hareide til Dagbladet om bortgangen til Diego Maradona.

Hareide var på det norske landslaget som slo Maradona og Argentina i en treningskamp i 1986.

- Det var en treningskamp i april i 1986. Jeg husker det var en ujevn Ullevaal stadion. Han (Maradona) ristet på hodet på grunn av det. Han var jo den store stjerna. Han gikk nok på sparebluss akkurat i den kampen, forteller Hareide og sier at han tror Maradonas fokus lå på VM senere det året.

- Min store helt

Erik Solér spilte også denne landskampen da han fikk møte sitt store forbilde Maradona.

- Maradona var min store helt. Vi er født omtrent samtidig. Han var den store for meg i hvert fall. Det var et stolt øyeblikk da jeg spilte mot ham i 1986. Selvfølgelig var det gøy at vi vant, men det viktigste var å få spille mot verdens beste spiller, sier Solér til Dagbladet.

Diego Maradona er død

Den brasilianske fotballegenden Pelé - som i en årrekke har vært Maradonas største utfordrer i kampen om å være tidenes beste fotballspiller - er blant de mange som sørger over Diego Maradonas bortgang.

- En dag kommer vi helt klart til å sparke ball sammen i himmelen, sier Pelé ifølge Reuters.

Landesorg

President Alberto Fernández har utstedt et dekret om tre dagers landesorg.

- Du tok oss til toppen av verden. Du gjorde oss enormt lykkelige. Du var den største av alle. Takk for at du var til, Diego. Vi kommer til å savne deg resten av livet, skriver Argentinas president på Twitter.

Dødsfallet er bekreftet av familiemedlemmer, skriver den spanske avisa El Paí.

-Trist naturligvis når unge folk dør. Jeg har beundret Maradona i mange år. Han var i Norge i 2006 i en sånn oppvisningskamp. I den sammenheng traff jeg han et par ganger. Hyggelig fyr, sosialt oppgående, flink og urydddig, det så jeg på hotellrommet hans, sier Drillo til Dagbladet.

-Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å treffe han. Han er for meg den mest komplette fotballspilleren jeg har vært borti. Han hadde alt.

- Han har levd et tøft og et uryddig liv. Det har vel litt med bakgrunnen hans å gjøre. Men det han gjorde på fotballbanen det kan ingen ta fra ham. Jeg vet ikke om noen har vært bedre.

Ifølge argentinske Televion Pública Noticias hadde Maradona bodd i et hus i El Tigre i Buenos Aires-provinsen siden den 11. november, da han ankom etter en ukes innleggelse på sykehuset Clínica de Olivos hvor han hadde blitt operert for en blodansamling i hodet.

Ifølge nyhetsbyrået EFE har Maradonas venn og agent Matías Morla bekreftet dødsfallet.

Fakta

* Navn: Diego Armando Maradona
* Født: 30. oktober 1960 i Villa Fortino, Argentina
* Høyde: 165 centimeter
* Karriere: Av mange regnet som verdens beste fotballspiller gjennom alle tider. Ble verdensmester med Argentina i 1986. 91 landskamper.
* Klubber som senior: Argentina Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell's Old Boys. (NTB)

Diego Maradona er av mange regnet som tidenes beste fotballspiller. I 1986 var han eneren som sparket Argentina til VM-gull. Han bar omtrent hele Argentina på sin rygg, helt fram til VM-gull.

I kvartfinalen mot England i Mexico City, scoret han to av de mest ikoniske målene i fotballhistorien: Det første da han bokset ballen i mål, det han etterpå kalte «Guds hånd». Det andre etter et dribleraid som aldri har vært overgått, da han løp med ballen i beina i 65 meter og driblet fem engelskmenn, før han rundet Peter Shilton og satte ballen i det tomme buret.

I klubbfotballen herjet han for Barcelona og især Napoli, som han førte til nye høyder.

Den argentinske fotballegenden ble lagt inn på sykehus i starten av november. Maradonas lege, Leopoldo Luque, bedyret da at situasjonen ikke var alvorlig.

Mardona har i mange år slitt med helseproblemer, blant annet på grunn av hans historie med overvektsproblemer, psykiske problemer, alkohol- og kokainmisbruk, men fansen glemte ham aldri.

Som fotballspiller oppnådde argentineren mirakuløse bragder. Dribleglade Maradona debuterte på landslaget allerede som 16-åring i februar 1977.

EN AV TIDENES STØRSTE: Diego Maradona. Foto: MICHAEL BUHOLZER / AFP
EN AV TIDENES STØRSTE: Diego Maradona. Foto: MICHAEL BUHOLZER / AFP Vis mer

Som 21-åring ble Maradona klar for Barcelona. Han ble da verdens dyreste fotballspiller på det tidspunktet.

Legendestatusen ble imidlertid enda større i hans sju år i Napoli, hvor han førte klubben til nye høyder og blant annet to seriegull.

Nå sørger en hel fotballverden etter at Maradonas liv med opp- og nedturer er slutt.

En av tidenes beste og mest populære fotballspillere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer