Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Diego Simeones fire geniale grep som sendte Atlético Madrid tilbake i gullkampen

Gikk fra å være åtte poeng bak, til å stå likt med Barcelona.

HJERNEN BAK ALT: Diego Simeone har sørget for at Atlético Madrid plutselig er med i gullkampen for alvor. Foto: EPA/Alberto Estevez/NTB Scanpix
HJERNEN BAK ALT: Diego Simeone har sørget for at Atlético Madrid plutselig er med i gullkampen for alvor. Foto: EPA/Alberto Estevez/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Spenningen i La Liga er til å ta og føle på, da det bare er ett fattig poeng som skiller de tre øverste klubbene Barcelona, Atlético Madrid og Real Madrid. Atlético Madrid er i vinden, og Lee Roden forklarer hvorfor.

Atlético Madrids snuoperasjon har vært dramatisk, for å si det forsiktig. De har gått fra å være åtte poeng bak Barcelona, til å stå likt med katalanerne helt i toppen.

1. Forbedret angrepsspillet ved å gå tilbake til det gamle
Alle vet at Atléticos forsvar er blant de mest solide i fotballen, men samtidig som de nesten har vært umulige å bryte ned, har de selv hatt problemer med å bryte ned lag i store deler av denne sesongen.

Atlético har snudd den trenden, ved å score tre mål eller mer i seks av de siste sju ligakampene, i motsetning til å gjøre det i tre av de første 26 kampene. Men hvordan klarte Simeone det? Delvis ved å gå tilbake til det gamle.

Etter tapet av Diego Costa til Chelsea, har Simeone slitt med å erstatte det lynraske kontringsspillet laget hans utførte så effektivt med spanjolen på topp.

Da Mario Mandzukic og Jackson Martínez ikke maktet å kopiere Costas løp, måtte Simeone se etter alternativer i angrep, med blandet suksess. Noen ganger fungerte det, men som oftest ikke, og man satt med følelsen at Atlético hadde mistet et av de beste våpnene fra tittelsesongen.

KREATIV: Atlético Madrids Jorge Resurreccion Merodio, eller Koke som han kalles. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix
KREATIV: Atlético Madrids Jorge Resurreccion Merodio, eller Koke som han kalles. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix Vis mer

Det var helt til Fernando Torres bestemte seg for å snu tiden tilbake. Som Costa på sitt beste, er El Nino en spiller som inviterer til gjennomspill med sine smarte bevegelser mellom forsvaret.

Men Torres hadde ikke vist fram sitt beste på mange år, og det er derfor Simeones valg om å holde tilbake kontraktsforslaget til Colchoneros-legenden viste seg å være viktig. Ved å spille for sin framtid i barndomsklubben, løftet han seg flere hakk og leverte viktige mål når laget trengte det som mest, ved å score seks ganger på ni ligakamper siden februar.

Atlético har endelig funnet tilbake til en av sine styrker, og timingen kunne ikke vært bedre.

2. Mer frihet for Koke betyr mer kreativitet
Noen må selvfølgelig slå den avgjørende pasningen til Torres, og akkurat som i 2013/14-sesongen er det Koke som har inntatt den rollen.

Med 13 målgivende pasninger er akademi-produktet den beste tilretteleggeren i La Liga, og har nå levert like gode tall som for tre sesonger siden, med fem kamper igjen å spille.

Mer enn halvparten av de målgivende pasningene (7) har kommet i Atléticos sju siste ligakamper, og mye er takket være posisjoneringen. I stedet for å bruke 24-åringen på kanten eller dypt på midten slik han ble brukt i store deler av sesongens første halvdel, har Simeone latt Koke spille i en nummer 10-posisjon like bak spissene, med friheten til å bevege seg ut på kantene om han ønsker det.

BALLVINNER: Argentinske Augusto Fernandez. Foto: EPA/BALLESTEROS/NTB Scanpix
BALLVINNER: Argentinske Augusto Fernandez. Foto: EPA/BALLESTEROS/NTB Scanpix Vis mer

Dersom Atlético vinner ballen høyt i banen, er han i riktig posisjon til å spille gjennom Torres eller Griezmann så fort som mulig. Dersom de bygger opp angrepet bakfra, har han muligheten til å legge seg bredt for å doble på kantene.

Simeone ser ut til å ha funnet den riktige formelen for å utnytte sin mest kreative midtbanespillers raske tenkning, og det er vesentlig.

3. Augusto: den defensive midtbanespilleren med mentaliteten til en angriper
Det er også verdt å notere hvilken rolle en av Atléticos vintersigneringer har spilt i forbedringen. Augusto Fernández jobbet med Simeone i River Plate under Clausura-seieren i 2008, og overgangen hans har vært inspirerende.

30-åringen briljerer ved å vinne ballen tilbake, og hjelper Atlético til å gjøre det høyere opp i banen enn de ville gjort uten ham. Men det han gjør med ballen når den vinnes tilbake er også viktig.

Som oftest forsøker Augusto å sende ballen framover så raskt og «farlig» som mulig når han vinner den, noe som tydelig viser at han i Celta Vigo spilte under den Marcelo Bielsa-inspirerte Eduardo Berizzo.

Det totalforandrer Atléticos rytme, og gjør at de kan spille med et høyere tempo sammenliknet med de tyngre forestillingene de leverte tidligere i sesongen.

RESERVESPISS: Lucas Hernandez har vært mye involvert den siste tiden. Foto: Burak Akbulut / Anadolu Agency / NTB Scanpix
RESERVESPISS: Lucas Hernandez har vært mye involvert den siste tiden. Foto: Burak Akbulut / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

Augustos inntreden har også ført til viktig konkurranse på laget, og det betydelige oppsvinget i Gabis form den siste tiden er ingen tilfeldighet.

Simeone oppsummerte Augusto perfekt nylig da han sa at han var en spiller som leser spillet på en mer offensiv enn defensiv måte. Han tilfører noe helt annet enn Atléticos øvrige dyptliggende midtbanespillere.

4. Ser etter ungdommen
Paradoksalt nok kommer Atléticos gjenoppliving på ei tid da de så ut til å falle lenger ned å tabellen enn å hale inn på.

Siste uka i mars ble Rojiblancos truffet av en skadekrise. De mistet Stefan Savic, Diego Godin og José María Giménez, som var det samme som om Barcelona skulle mistet Lionel Messi, Neymar og Luis Suárez. Så viktig er limet i Atléticos backfirer. Hvordan Simeone responderte på den krisesituasjonen var viktig.

I et liknende tilfelle tidligere denne sesongen forsøkte manageren å finne en måte å komme ut av problemene på, og spurte Saul Niguez om å spille midtstopper for første gang siden utlånet til Rayo Vallecano.

Denne gangen derimot, bestemte Simeone seg for å stole på ungdommen, og ga tillit til 20-åringen Lucas Hernandez, til tross for at franskmannen bare spilte én ligakamp mellom august og februar. Det var gambling, men å stole på en naturlig midtstopper har betalt seg: Lucas leverte varene eksepsjonelt i seirene mot Valencia, Betis og Espanyol (for ikke å glemme Barcelona i Champions League), og la også den målgivende pasningen på åpningsmålet mot Granada da han spilte venstreback.

På andre siden av banen er det en liknende historie, med 21 år gamle Angel Correa som ble Simeones angrepsreserve den siste måneden. Spissen har spilt i Atléticos fem siste seriekamper, og har spilt en stor rolle i fire av målene i den perioden. I argentineren har Simeone funnet den perfekte spilleren til å drepe en kamp, og som samtidig hjelper med å hvile spissene hans.

Med sesongens avgjørende periode på trappene, er det konkurranseinstinktet til disse ungguttene som vil holde Atlético friske, og som potensielt kan gjøre at klubben fortsatt vinner kamper.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart